O από μηχανής θεός του... Ολυμπιακού
Ένα απροσδόκητο γεγονός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Αν δούμε τους 3 τελικούς των play-offs ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ, ως ένα ενιαίο παιχνίδι και αριθμήσουμε τα σετ που παίχθηκαν από 1-11 είναι εφικτό, αναλύοντας τον τρόπο κατάκτησης των πόντων για τις δυο ομάδες να έχουμε ευκρινή εικόνα της απόδοσης τους. Στο σερβίς οι δύο ομάδες ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο από πλευράς απώλειας πόντων (21 ο ΟΣΦΠ έναντι 23 του ΠΑΟΚ). Στο μπλοκ ο ΟΣΠΦ ήταν ελαφρά καλύτερος (27 μπλοκ έναντι 20 του ΠΑΟΚ), ενώ στην υποδοχή ο ΟΣΦΠ ήταν μεν ποιοτικότερος (59% έναντι 52%), αλλά δἐχθηκε λίγους άσσους παραπάνω από ότι ο ΠΑΟΚ (14 έναντι 11).
Το στοιχείο που διαφοροποιήθηκε έντονα μεταξύ νικητή και ηττημένου σε κάθε σετ ήταν, φυσιολογικά, η επίθεση. Έτσι, στα 10 από τα 11 σετ όποια ομάδα είχε την υψηλότερα ποσοστά τελειωμένων επιθέσεων, έπαιρνε τη νίκη.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Εξαίρεση αποτέλεσε το σετ 8 (3ο σετ του ματς ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ) όπου ο ΠΑΟΚ αν και καλύτερος στην επίθεση έχασε το σετ (21-25) γιατί ο ΟΣΦΠ (λόγω άμυνας και κάλυψης της επίθεσης) πήρε περισσότερους πόντους από επίθεση (16 πόντους σε 34 επιθέσεις έναντι 14 πόντων σε 23 επιθέσεις του ΠΑΟΚ). Όμως, μέχρι το 4ο σετ οι ομάδες είχαν σταθερές εναλλαγές ανά σετ στα ποσοστά τελειωμένων επιθέσεων και το σκορ ήταν 2-2 σετ.
Ένα απροσδόκητο γεγονός, «ως από μηχανής θεός», ίσως έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η αλλαγή που δεν ολοκληρώθηκε, αναγκάζοντας τον ΟΣΦΠ να παίξει από το 18-20 χωρίς πασαδόρο λειτούργησε «ως από μηχανής θεός». Το απροσδόκητο συμβάν έδωσε μία νέα εξέλιξη στη σειρά των αγώνων. Έκανε τους μεν παίκτες του ΟΣΦΠ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μπροστά στον κίνδυνο δεύτερης συνεχόμενης ήττας από τον ΠΑΟΚ, μετά το κύπελλο. Οι δε, παίκτες του ΠΑΟΚ δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν άμεσα και δυναμικά την ευκαιρία που ανέλπιστα βρήκαν (το 18-20 έγινε 22-22 προτού γίνει 22-25, χωρίς πασαδόρο στον ΟΣΦΠ). Παράλληλα, δεν εκμεταλλευτήκαν στο 5ο σετ την φυσιολογική αναστάτωση που επικράτησε στον αντίπαλό τους. Οι φάσεις 5ου σετ, μέχρι το 1ο τεχνικό time–out, στο 8-2, ουσιαστικά καθόρισαν και τον πρωταθλητή, αφού στην συνέχεια των αγώνων ο ΠΑΟΚ δεν είχε ξανά την ευκαιρία να απειλήσει τον ΟΣΦΠ, που σε εκείνο το σημείο πίστεψε στην ανωτερότητά του.
Η σημασία του σημείου κλειδί για την εξέλιξη της σειράς των αγώνων και την ανάκτηση του momentum, από τον ΟΣΦΠ, μετά την ήττα στο κύπελλο, είναι ορατή στο γράφημα. Στο κρίσιμο σετ 5 ο ΟΣΦΠ έκανε ένα εντυπωσιακό 83% στην επίθεση (0 λάθη ή μπλοκ) και κράτησε τον ΠΑΟΚ στο 30% (με 3 λάθη) και όλα τελείωσαν. Η ψαλίδα που άνοιξε εκεί δεν έκλεισε μέχρι το τέλος της σειράς με την εξαίρεση του σετ 8, που περιγράψαμε παραπάνω.
Ήταν μία χρονιά που και οι δύο ομάδες μπορούν να είναι ταυτόχρονα ευχαριστημένες και δυσαρεστημένες. Ο ΟΣΦΠ, έχοντας την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, πήρε αήττητος το πρωτάθλημα, αλλά έχασε το κύπελλο από τον κατώτερο του, όπως αποδείχτηκε, ΠΑΟΚ, και τον τελικό του Challenge Cup από μία μεσαία ομάδα του Ιταλικού πρωταθλήματος.
Έτσι, μπορεί να δει το ποτήρι της σεζόν μισοάδειο ή μισογεμάτο. Την ίδια οπτική μπορεί να έχει και ο ΠΑΟΚ. Όντας κατώτερος του ΟΣΦΠ όλη την χρονιά, κατάφερε να πάρει το Κύπελλο, αλλά αποκλείστηκε από έναν βατό όμιλο στο Ch.L., ενώ έχασε ευκαιρία στο 5ο σετ του 1ου τελικού στο πρωτάθλημα, να πιέσει ψυχολογικά τον αντίπαλο του, με άγνωστες συνέπειες.
Ο τρόπος που θα αξιολογήσουν οι δύο ομάδες τη φετινή αγωνιστική περίοδο και οι ευρωπαϊκοί στόχοι που θα θέσουν, θα δώσουν το μέτρο της ανταγωνιστικότητας του επόμενου πρωταθλήματος.