Φάκελος Ολυμπιακός: Το πιο ενδιαφέρον ρόστερ των τελευταίων ετών για την επιστροφή στην κορυφή
Οι δύο ακραίοι της Μόντσα, ένα εκ των κορυφαίων του γερμανικού πρωταθλήματος κι ο καλύτερος Έλληνας του εξωτερικού είναι μερικές από τις πολύ εντυπωσιακές κινήσεις των ερυθρόλευκων, που έχουν στόχο την επιστροφή στην κορυφή και την διεθνή διάκριση.
Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε φέτος μια κακή, για τα δεδομένα και τις απαιτήσεις του οργανισμού, σεζόν. Παρά το γεγονός ότι η περσινή χρονιά έκλεισε με την κατάκτηση δύο τίτλων, του Σούπερ Καπ και του Λιγκ Καπ, η μέτρια πορεία στην Ευρώπη, ο αποκλεισμός από τη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας και η μη παρουσία του στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, χωρίς να κερδίσει ούτε ένα ντέρμπι μάλιστα, συνιστούν αποτυχία για τους ερυθρόλευκους.
Έτσι, οι Πειραιώτες αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή, χτίζοντας μια ολοκαίνουργια ομάδα από το μηδέν, με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Από τους έμπειρους, ποιοτικούς αλλά προχωρημένης ηλικίας παίκτες, σε πιο νεαρούς, πιο φερέλπιδες, πιο εξελίξιμους και με σαφώς μεγαλύτερο κίνητρο. Και στον πάγκο, τον άνθρωπο που προσέφερε στο τμήμα την μεγαλύτερή του επιτυχία τα τελευταία 20 χρόνια.
Προπονητής

Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι επιστρέφει στον Ολυμπιακό, τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του για τη βουλγαρική Χέμπαρ. Ο Ιταλός τεχνικός, που κατέκτησε με τους Πειραιώτες, μεταξύ άλλων ,το CEV Challenge Cup το 2023, με τη μυθική ανατροπή επί του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά, βρίσκεται την τελευταία διετία στην πατρίδα του για λογαριασμό της Μοντένα.
Εκεί, τερμάτισε φέτος στην έκτη θέση, ενώ φρόντισε να αναδείξει στο προσκήνιο παίκτες όπως ο πασαδόρος Τιζί-Ουαλού, ο κεντρικός Λούκα Πόρο και ο ακραίος Νταβίσκιμπα.
Ο Ολυμπιακός έκανε μια τεράστια πρόταση, για τα ελληνικά δεδομένα, στον Τζουλιάνι, αναμένεται να πληρώσει buy out στη Μοντένα και, παρά το ενδιαφέρον της Φενέρμπαχτσε, θα φέρει πίσω έναν προπονητή που, αν μη τι άλλο, ξέρει από πρωταθλητισμό.
Φυσικά, για να έρθει ξανά ο Τζουλιάνι στα μέρη μας, οι Πειραιώτες έπρεπε να του εξασφαλίσουν ορισμένες εγγυήσεις. Δη, τη δημιουργία ενός ισχυρού ρόστερ, το οποίο μπορεί να κυριαρχήσει στην Ελλάδα και να κάνει σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη. Για να δούμε τι έφτιαξε ο Ολυμπιακός.
Πασαδόροι

Η πρώτη χρονικά, κίνηση του Ολυμπιακού ήταν η απόκτηση του Μικέλε Μπαράνοβιτς από την ιταλική Κούνεο. Ο 36χρονος Ιταλός είναι ο μοναδικός «έμπειρος» παίκτης που αποκτήθηκε, σε μια θέση βέβαια που η ηλικία δε σημαίνει απαραίτητα και πολλά. Το είδαμε με τον Τράβιτσα, το είδαμε πέρσι και με τον Καβάνα, καθώς ο Αργεντινός είχε το ζήτημα του ύψους, αλλά ήταν ένας εκπληκτικός πασαδόρος.
Από την άλλη, ο Μπαράνοβιτς δεν είναι 1.85 όπως ο προκάτοχός του, αλλά 1.96, κάτι που θα δώσει επιπλέον δύναμη στο μπλοκ των ερυθρόλευκων. Πίσω του παραμένει για άλλη μια χρονιά ο Ματέο Χασμπάλα.
Κεντρικοί

Το ζήτημα των κεντρικών επηρέασε πολύ την περσινή σεζόν του Ολυμπιακού. Από τη στιγμή που ο Τζούριτς δεν ήταν καλά κι ο Νεντέλκοβιτς έφυγε λόγω του περιορισμού των ξένων, το βάρος της θέσης έπεσε στους Λινάρδο και Πιτακούδη, κατά κύριο λόγο. Φέτος, οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να επενδύσουν στην αθλητικότητα, φέρνοντας στον Πειραιά τον Έλντερ Σπένσερ.
Όποιος θυμάται τους αγώνες του Ολυμπιακού με τη Σεν Ναζέρ τον Φλεβάρη του 2025 και με τη Λας Πάλμας το καλοκαίρι, πιθανότατα να του έρχεται στο μυαλό ο θηριώδης κεντρικός από το Πράσινο Ακρωρήρι. Ο ύψους 2 μέτρων κεντρικός έρχεται από το ισπανικό πρωτάθλημα ως ο κορυφαίος παίκτης στη θέση του, φέρνοντας έκρηξη, αθλητικότητα και πλουραλισμό, χάρη στο καλό αριστερό του χέρι.
Παράλληλα, στο ρόστερ μένουν οι Πιτακούδης και Βαϊόπουλος, ενώ ο νεαρός Πέτρος Αναγνώστου θα συμπληρώσει την τετράδα.
Διαγώνιοι

Μετά τους Στερν και Ατανασίεβιτς, ο Τζέικ Χέινς είναι ο επόμενος αθλητής που θα αναλάβει το φορτίο του σκορ για τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη, μιας και έχει τεράστιο μέγεθος (2.12μ), ενώ μπορεί να κάνει επίθεση από τα 370 εκατοστά.
Ο Χέινς αγωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια στη Γερμανία, για λογαριασμό της Μπερλίν. Χθες (7/5), κατέκτησε το πρωτάθλημα, όντας ο απόλυτος MVP της σειράς των τελικών με τη Λούνενμπουργκ, έχοντας κατά σειρά 26, 30 και 28 πόντους. Παράλληλα, είναι μόλις 28 ετών, στην καλύτερη φάση της καριέρας του.
Πίσω του, παραμένει στο ρόστερ του Ολυμπιακού ο πιστός στρατιώτης Νίκος Ζουπάνη.
Ακραίοι

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το μεγάλο «κόλπο» του Ολυμπιακού έγινε στους ακραίους. Εκεί όπου οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να φτιάξουν μια εκπληκτική τετράδα, με δίδυμο κατευθείαν από τη Μόντσα, ενώ επαναπάτρησαν τον κορυφαίο Έλληνα του εξωτερικού.
Ξεκινώντας χρονικά, πρώτη κίνηση του Ολυμπιακού ήταν η απόκτηση του Αλέξανδρου Ράπτη. Ο 29χρονος ακραίος προέρχεται από σερί σεζόν στην Ευρώπη, με τις φανέλες των Πουατιέ, Νις, Σομόν στη Γαλλία και τη Ραβέννα στην Ιταλία. Μια κίνηση που ο Ολυμπιακός κυνηγούσε από πέρσι, αλλά ο διεθνής ακραίος είχε απορρίψει, καθώς θεώρησε ότι οι συνθήκες δεν είχαν ευδοκιμήσει για την επιστροφή του. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν κι ο Αλέξανδρος Ράπτης θα είναι στο ρόστερ των Πειραιωτών.

Επόμενος, το «τέρας του κάθετου άλματος (Monster of the Vertical Jump)». Ο διεθνής Βούλγαρος Μάρτιν Ατανάσοφ της Μόντσα, ο ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής το καλοκαίρι στις Φιλιππίνες. Το νούμερο τρία της πατρίδας του πίσω από τα αδέρφια Νικόλοφ, ο Ατανάσοφ έρχεται στην Ελλάδα με αρκετά υψηλές περγαμηνές. Και βάση των ομάδων που έχει αγωνιστεί (Μόντσα, Γαλατασαράι, Ζιράτ, Λοκομοτίβ Νοβοσιμπίρσκ), και βάση των ατομικών του διακρίσεων (δύο φορές κορυφαίος ακραίος στο Champions League). Αα, και είναι μόλις 29 ετών.

Αλλά, επειδή ένας ακραίος από τη Μόντσα δεν έφτανε, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να πάρει και δεύτερο. Ως το «κερασάκι στην τούρτα», οι ερυθρόλευκοι συμφώνησαν με τον διεθνή Γερμανό Έρικ Ρερς, μια πραγματικά σπουδαία κίνηση. Ο 25χρονος ακραίος αγωνίζεται στην ιταλική ομάδα τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ προηγουμένως έπαιξε στην πατρίδα του για τη Λούνενμπουργκ. Μάλιστα, είχε φτάσει μέχρι τα τελικά του CEV Cup, αποκλείοντας στα προημιτελικά τον Μίλωνα.
Ένας παίκτης με μεγάλη έφεση τόσο στην επίθεση όσο και στο μπλοκ, βασικός στην Εθνική του ομάδα, ο Ρερς προτίμησε τον Ολυμπιακό από το Μιλάνο και αναμένεται να προσδώσει τρομερή δυναμική στην ομάδα του Τζουλιάνι. Τέλος, την τετράδα συμπληρώνει ο Φροίξος Κωστάκης από τον Φλοίσβο, σε έναν σαφώς πιο συμπληρωματικό ρόλο.
Η μοναδική θέση στην οποία δε χρειάστηκαν αλλαγές ήταν η θέση του λίμπερο. Ο Ολυμπιακός διαθέτει τον κορυφαίο λίμπερο του πρωταθλήματος, τον Δημήτρη Τζιάβρα ενώ πίσω του είναι ο αξιόπιστος Δημήτρης Κωνσταντινίδης.
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2026/27
(με έντονα γράμματα οι νέες αφίξεις)
Πασαδόροι: Μικέλε Μπαρανόβιτς (Ιταλία), Ματέο Χασμπάλα
Κεντρικοί: Έλντερ Σπένσερ (Πράσινο Ακρωτήρι), Λάμπρος Πιτακούδης, Βαγγέλης Βαϊόπουλος, Πέτρος Αναγνώστου
Διαγώνιοι: Τζέικ Χέινς (ΗΠΑ), Νίκος Ζουπάνη
Ακραίοι: Μάρτιν Ατανάσοφ (Βουλγαρία), Έρικ Ρερς (Γερμανία), Αλέξανδρος Ράπτης, Φροίξος Κωτσάκης
Λίμπερo: Δημήτρης Τζιάβρας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Προπονητής: Αλμπέρτο Τζουλιάνι