Όλοι ικανοποιημένοι στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός. Η μήπως όχι;

Η ανάλυση του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός από τον Σωτήρη Δρίκο. 

Όλοι ικανοποιημένοι στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός. Η μήπως όχι;

Επιγραμματικά για το πρώτο ντέρμπυ:

Τακτικά, ο ΟΣΦΠ δεν κατάφερε με το σερβίς του να πιέσει τον Ράπτη. Ο παίκτης του ΠΑΟ υποδέχτηκε μόνο το 30% (25 στα 84) των εντός γηπέδου σερβίς του ΟΣΦΠ. Στο υπόλοιπο 70% των σέρβις ήταν ελεύθερος να επιτεθεί χωρίς το άγχος της υποδοχής και εξέπληξε (58% στην επίθεση) όσους δεν τον γνώριζαν. Το τακτικό αφήγημα του ΠΑΟ (Ανδρεόπουλος υποδέχεται, Ράπτης επιτίθεται) δεν παρεμποδίστηκε από τον ΟΣΦΠ. Έτσι, ο ΠΑΟ είχε αξιοπρεπή ποσοστά στο side-out που του επέτρεψαν να είναι στο παιχνίδι σε 4 από τα 5 σετ. Αυτό συνέβη παρότι ο Yordanov επιθετικά κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά στην επίθεση (41% ενώ δέχθηκε και 9 μπλοκ).

Φυσιολογικά, ο ΟΣΦΠ δεν είναι έτοιμος. Tervaporti και Rauwerdink έχουν μόνο 3 εβδομάδες κοντά στην ομάδα. Η απόκτηση αγωνιστικής συνοχής εκτός από χρόνο θέλει ξεκάθαρους ρόλους, σαφείς ευθύνες, σταθερά σχήματα.

Στατιστικά, η διπλή αλλαγή του ΟΣΦΠ αποδίδει συνήθως πόντους, αλλά δεν αφήνει τους σημαντικούς παίκτες να αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες. Το ζητούμενο είναι να εντοπισθεί η περιττότητα ή η αναγκαιότητα των αλλαγών. Αν η ομάδα παίρνει πόντους με την διπλή αλλαγή, που πιθανά θα έχανε, ή αν παίρνει πόντους, που ούτως ή άλλως θα κέρδιζε. Αυτό το ξέρει μόνο ο προπονητής, γιατί αυτός έχει όλα τα δεδομένα.

Εύκολα ο ΟΣΦΠ, χάνει την ηρεμία του με διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές.
Εξαιρετικά, ο πασαδόρος του ΠΑΟ, Jacobsen, αντιμετώπισε, ότι στο transition οι μπλοκέρ του ΟΣΦΠ έπαιζαν κλειστά για να «πάνε» γρήγορα στον Yordanov. Όταν είχε καλές συνθήκες, έκανε σωστές επιλογές, φορτώνοντας τους κεντρικούς του, όταν ήταν μπροστά ο Tervaporti και τους ακραίους, όταν ήταν μπροστά ο Schmitt.

Συνολικά, στο πρώτο ντέρμπυ της χρονιάς ο ΟΣΠΦ επικράτησε και επέκτεινε το αήττητο από πέρυσι, ο ΠΑΟ πάλεψε και έδειξε φρεσκάδα με το νεανικό του σχήμα.

Τελικά, όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι. Σίγουρα όμως έχουν και δεύτερες σκέψεις που δεν τις δημοσιοποιούν.

Αναπόφευκτα, κάθε νέα χρονιά, οι ομάδες συγκρίνονται και με την περυσινή τους στελέχωση και απόδοση αλλά και με το συνολικό status τους.

Έτσι, ο ΟΣΦΠ πρέπει να αντικαταστήσει το σκοράρισμα του περυσινού MVP Alexiev στην επίθεση. Στο σημερινό παιχνίδι δεν τα κατάφερε (και οι τρείς ακραίοι είχαν 36% στην επίθεση).

Ο ΠΑΟ με λίγα ακόμη χρήματα (ξένος ακραίος, και ισχυρότερο προπονητικό ρόστερ) θα ήταν πολύ ανταγωνιστικότερη ομάδα, για όλο το πρωτάθλημα, και όχι μόνο για τα ματς της «τιμής» κόντρα στον ΟΣΦΠ.