Τα «συν και πλην» Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Φοίνικα και των άλλων...

Tα πρώτα φιλικά των ομάδων βόλεϊ επιβεβαιώνουν ότι η τετράδα Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Φοίνικας Σύρου θα είναι ακλόνητη και θα διεκδικήσει όπως πέρυσι τους τέσσερις τίτλους της νέας περιόδου.

Τα «συν και πλην» Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Φοίνικα και των άλλων...

Τα χρήματα που αναμένεται να πάρουν οι ομάδες της Βόλεϊ Λιγκ από το στοίχημα βοήθησαν να φτιαχτούν καλύτερα σύνολα τόσο στην κορυφή όσο και στην υπόλοιπη κατηγορία, αν και είναι ομιχλώδες το τοπίο όσον αφορά το ποσό όσο και τον χρόνο που θα καταβληθούν. Αν υπάρξει κάποια ασυνέπεια από την πολιτεία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ομάδες εκτός τετράδας. Οι μεγάλοι κουτσά στραβά θα τα βολέψουν έστω και με δυσκολία.

Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός έχασε την ελληνική τριπλέτα Ράπτη, Πρωτοψάλτη, Ανδρεόπουλου, με τους δύο τελευταίους να πηγαίνουν στο εξωτερικό και τον πρώτο στον ΠΑΟΚ, πήρε όμως καλύτερους ξένους που θα κάνουν τη διαφορά. Έμειναν βέβαια οι Γιάκομπσεν, Ρανγκέλ που ήταν ακρογωνιαίος λίθος της κατάκτησης του τίτλου, το βαρύ πυροβολικό όμως θα είναι ο Κουβανός Ερνάντες που εντυπωσίασε πέρυσι στα ματς με την τουρκική Χάλκμπανκ.

Ο νέος σταρ του «τριφυλλιού», αν είναι υγιής, θα ηγηθεί της ομάδας και θα πάρει το βάρος των επιθέσεων, ενώ πολυεργαλείο είναι ο Ιταλός Γίρι Κόβαρ που κάνει πολλές δουλειές, αν και τα τελευταία χρόνια δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής. Άλλο το ιταλικό και άλλο το ελληνικό πρωτάθλημα βεβαίως. Στο ρόστερ επέστρεψε ο Γιώργος Πετρέας που ξέρει από πρωταθλητισμό και ο αρχηγός της Εθνικής είναι πολύπειρος με πέρασμα απ’ όλες τις μεγάλες ομάδες.

Ο Ολυμπιακός έκανε ομάδα από πολύ νωρίς χάρη στον Ιταλό Τζουλιάνι που έστησε την ομάδα και θα δουλέψει με τους παίκτες επιλογής του, σε αντίθεση με πέρυσι που προσπάθησε με το υλικό που του άφησε ο Δημήτρης Καζάζης. Ηγέτης όπως γράψαμε κατ’ επανάληψη ο Ιταλοκροάτης πασαδόρος Ντράγκο Τράβιτσα, επιθετικές αιχμές οι Στερν, Ιντάλγκο, Κουμεντάκης αλλά και ο νεαρός Χανδρινός. Το μπλοκ και το σερβίς είναι τα ατού της πειραιώτικης ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ άλλαξε προπονητή, τον Καλμαζίδη διαδέχτηκε ο Βορειομακεδόνας Μιλενκόσκι, που πήρε πίσω τον Βαν Ντε Ντρις από τον Παναθηναϊκό και κράτησε τη βάση με τους Κοκκινάκη, Ουόλς, ενώ προστέθηκε και ο σπουδαίος ακραίος-υποδοχέας Γιόρνα. Η υποδοχή θα είναι το ατού του «Δικεφάλου», ενώ στο κέντρο προστέθηκε ο Βουλκίδης που εντυπωσίασε με την Εθνική. Σύμφωνα με τον Μιλενκόσκι ο Ράπτης που έχασε τ θέση του στην Εθνική θα είναι διαφορετικός και από τους καλύτερους του εφετινού πρωταθλήματος.

Και ο Φοίνικας Σύρου κράτησε τον περσινό κορμό με Τζούριτς, Μιχάλοβιτς, Ιερεθουέλο και απέκτησε τον Γερμανό Φρομ που είχε καλές επιδόσεις πρόπερσι με τον Ολυμπιακό. Στον πάγκο του ο Δημήτρη Καζάζης, που απαγκιστρώθηκε από τον Θρύλο και θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να διακριθεί και με διαφορετική ομάδα. Η παραμονή της ΟΝΕΧ δίνει σιγουριά και ασφάλεια, ό,τι κι αν γίνει με τα λεφτά του στοιχήματος.

Από εκεί και πέρα, ο Μίλωνας του Θανάση Ψάρρα βάζει υποψηφιότητα για την πέμπτη θέση, με ένα μείγμα παλιών (Ανδρεάδης, Γιορντάνοφ) και νέων παικτών, ενώ και ο ΟΦΗ άλλαξε ρόστερ με τον Δεληκώστα να παίρνει φέτος επαγγελματίες ξένους και να επενδύει σε νεαρούς Έλληνες. Ερωτηματικό η Κηφισιά, με τον Κώστα Χριστοφιδέλη να κάνει ντεμπούτο σε ελληνικό πάγκο. Οι τρεις νεοφώτιστοι Άθλος Ορεστιάδας, Αριστοτέλης Σκύδρας, Πήγασος Πολίχνης θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις δύο θέσεις του υποβιβασμού και να βάλουν κάποιον από τους παλιούς σε περιπέτειες και σίγουρα δεν θα είναι σάκος του μποξ όπως πέρυσι ο Φίλιππος Βέροιας.

YΓ: Καλό είναι να παρουσιάζεται σε πραγματική διάσταση η δυναμικότητα των αντιπάλων μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Να πανηγυρίζουμε τις νίκες, αλλά με μέτρο όταν οι ομάδες που παίζουμε ίσως δεν είχαν θέση ούτε στη Volley League. Φαινόμενο που παρατηρήθηκε και πέρυσι, κι όταν παίξαμε με σοβαρό αντίπαλο, ψάχναμε τη μπάλα.