Ο Ολυμπιακός έχει πλέον δύο «τρελούς»

Ξεκίνησαν τα φιλικά της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού και παρότι είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα υπάρχουν ενδείξεις για την πορεία της ομάδας, που σίγουρα θα είναι καλύτερη από την περσινή.

Ο Ολυμπιακός έχει πλέον δύο «τρελούς»

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έπαιξε δύο φιλικά με τον Μίλωνα και τρία στην Ιταλία με ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας και παρότι δεν υπάρχει ομοιογενές σύνολο μπορούμε να πούμε δυο τρία πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα, η ομάδα ξεκίνησε το χτίσιμό της πολύ νωρίς, πριν τελειώσει ακόμη το πρωτάθλημα, όπως συνηθίζεται στις σοβαρές ομάδες που έχουν έτοιμο το ρόστερ της επόμενης χρονιάς από την άνοιξη. Χάρη στον Τζουλιάνι είπαν το «ναι» δύο σπουδαίοι παίκτες, ο Ιταλοκροάτης πασαδόρος Ντράγκαν Τράβιτσα και ο Σλοβένος διαγώνιος Τόνσεκ Στερν. Υπήρχε και ο Σλοβένος Άλεν Παγένκ, οπότε ήταν έτοιμη η βάση της νέας ομάδας. Οι δύο Σλοβένοι μάλιστα διακρίθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως βασικοί με την εθνική ομάδα της χώρας τους και έφτασαν μια ανάσα από τα μετάλλια, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Ο Παγένκ ήταν βασικός κεντρικός και ο Στερν ο κορυφαίος επιθετικός.

Το πρόβλημα της περσινής ομάδας ήταν το μπλοκ, αφού στην εξάδα υπήρχαν δύο κοντοί παίκτες, ο Στιβαχτής και ο Μιγιαΐλοβιτς, που ήταν η αχίλλειος πτέρνα και εύκολη λύση για τους αντίπαλους επιθετικούς. Δεν υπήρχε, εξάλλου, ο ηγέτης που θα έπαιρνε την ομάδα στις πλάτες του, καθώς ο Έγκλεσκαλνς είχε προβλήματα, ο Τέπαν που τον αντικατέστησε ήταν ή του ύψους ή του βάθους και ο Πέριτς έκανε πολλά λάθη. Τον ρόλο του ηγέτη πλέον ανέλαβε ο Ντράγκαν Τράβιτσα, που είναι σκληρός όπως ο πατέρας του, Λιούμπο (πρώην προπονητής του Ολυμπιακού), τραβάει όλη την ομάδα στις προπονήσεις και στους αγώνες και μπορεί να επιβληθεί στους συμπαίκτες του. Όσον αφορά το μπλοκ, με την προσθήκη του Κουμεντάκη στους ακραίους υπάρχει μεγάλη αποτελεσματικότητα, ενώ και ο δίμετρος Τράβιτσα δημιουργεί μαζί με τους Παγένκ, Στερν, Λινάρδο αξεπέραστο τείχος. Aπόρροια αυτού ήταν τα 17 μπλοκ σε 4 σετ με την Τάραντο και 11 σε 3 σετ με την Καστελάνα Γκρότε. Δεν μετράει όμως τόσο το αποτέλεσμα απέναντι σε ομάδες που δεν ανήκουν στην ελίτ του ιταλικού βόλεϊ (10η η Τάραντο, Α2 η Γκρότε) όσο ο τρόπος που λειτουργεί ο Ολυμπιακός. Σε αυτόν τον τομέα θα βοηθήσει και ο έτερος κεντρικός, o 25χρονος Λινάρδος, που έχει ανοδική πορεία και στο παιχνίδι με την Τάραντο όπου ήταν βασικός είχε 3 επιτυχίες. Ερωτηματικό παραμένει ο Κουβανός Ιντάλγκο που «σκοτώνει» από το σερβίς και στο ματς με την Τάραντο τελείωσε το πρώτο σετ με 3 άσους. Υπολείπεται ακόμη στην επίθεση, αφού δεν έχει πλέον το άλμα που απαιτείται για τις ψηλές μπάλες, είναι καλός στις γρήγορες και αναμένεται να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς (δεν διακρίνεται στο μπλοκ). Όπλο του φετινού Ολυμπιακού και το σερβίς.

Και όλα αυτά στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, αφού ο Τζουλιάνι δούλεψε μόνο σε μπλοκ-άμυνα και χωρίς τον βασικό λίμπερο Γκαρά, που έκανε μια μικροεπέμβαση και θα είναι έτοιμος σε δύο εβδομάδες. Αφήσαμε στο τέλος ένα σημαντικό στοιχείο, που έλειπε από τον περσινό Ολυμπιακό, ένα άνευρο σύνολο, χωρίς εξάρσεις, με τους παίκτες να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον μετά από κακά διαστήματα. Τώρα υπάρχουν δύο «τρελοί», ο Τράβιτσα και ο Ιντάλγκο, που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω και να αλλάξουν τα δεδομένα ενός ματς...