Ανδρέας Φράγκος: «Και Κύπελλο και Λιγκ Καπ με τον Φοίνικα»

Το πρωτάθλημα βόλεϊ πήρε φωτιά μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ και πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα των αγώνων ΠΑΟΚ - Φοίνικας και Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για την 4η αγωνιστική. Συνέντευξη με τον αρχηγό του Φοίνικα Σύρου, Ανδρέα Φράγκο.

Ανδρέας Φράγκος: «Και Κύπελλο και Λιγκ Καπ με τον Φοίνικα»

Συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Ο αρχηγός της συριανής ομάδας, Ανδρέας Φράγκος, μας μιλάει για τους στόχους και τα προβλήματα του Φοίνικα. Ο 32χρονος ακραίος ξεκίνησε την καριέρα του στον Πανελλήνιο, το 2010 πήγε στον Ολυμπιακό και ήταν μέλος των «μπέμπηδων» του Κρίστιανσον κατακτώντας πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ. Η εξυγίανση όμως του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού (πουλήθηκαν Τζούριτς, Φράγκος και άλλοι) τον ανάγκασε να ξενιτευτεί. Έπαιξε σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, αλλά και στην Κορέα και στο Ιράν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/3/2022

ΠΑΟΚ-Φοίνικας Σύρου 0-3: Zωντανοί οι νησιώτες, «τελείωσαν» τον ΠΑΟΚ

Πώς πήρες την απόφαση να πας στη Σύρο;

Ύστερα από δύο χρόνια στο εξωτερικό αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και όταν με πήρε τηλέφωνο ο Κώστας Νικολούζος ήμουν θετικός να πάω στον Φοίνικα. Ιδιαίτερα όταν μου ανέλυσε τους στόχους της ομάδας και το πλάνο τους. Ήθελα να είμαι και κοντά στην οικογένειά μου, τον δίχρονο γιο μου και τη σύζυγό μου, Μαρία Λαμπρινίδου, που μαζί με την πρώην παίκτρια του Ολυμπιακού Αλίκη Κωνσταντινίδου άνοιξαν μια επιχείρηση εκμάθησης κολύμβησης σε μωρά, «baby swimming», στο Νέο Ηράκλειο. Έτσι πηγαινοέρχομαι στην Αθήνα και στη Σύρο μένω μόνος, στην περιοχή Λαζαρέτα, πάνω από τις Δεξαμενές.

Πώς είναι η κατάσταση στο νησί;

Το ευχάριστο είναι ότι ασχολούνται πολλά άτομα και γίνεται τεράστια προσπάθεια να φτάσει ψηλά η ομάδα, χάρη και στην ΟΝΕΧ, τον βασικό χορηγό μας. Οι παίκτες μένουν σε διάφορα μέρη του νησιού, ο Τζούριτς στη Βάρη, οι άλλοι ξένοι στην Αγκαθωπή και υπάρχουν περίπου 15 εστιατόρια που μας προσφέρουν φαγητό καθημερινά.

Πώς έγινες αρχηγός με την πρώτη χρονιά;

Δεν ξέρω, μου το πρότειναν και δέχτηκα.

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά με προπονητή τον Ιταλό Μπερτίνι.

Είχαμε αρκετά θέματα και η κατάσταση χειροτέρευε. Είχαμε βάθος πάγκου, όμως ήμασταν ανομοιογενές σύνολο, κάποιοι παίκτες είχαν επιβαρυνθεί το καλοκαίρι με τις Εθνικές ομάδες, κάποιοι προέρχονταν από αποχή, άλλοι άλλαξαν θέση και αργήσαμε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία. Υπήρχε έλλειψη οργάνωσης, συνεννόησης και ομοιογένειας. Έτσι χάναμε τον έλεγχο όταν κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν το διαχειριζόμασταν σωστά. Γι’ αυτό χάσαμε βαθμούς από κατώτερες ομάδες όπως ο Mίλωνας και η Κηφισιά, που μας άφησαν πίσω στην κατάταξη. Και ας μην ξεχνάμε ότι ήμασταν νέα ομάδα και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν είχαμε συνηθίσει σε μεγάλα ταξίδια ακόμη και 15 ωρών με πλοίο και αεροπλάνο. Μεγάλο ντεζαβαντάζ ακόμη και στα φιλικά ματς. Δεν είχαμε επίσης δίπλα μας τον γυμναστή. Με την αλλαγή προπονητή ήρθε ένας Σέρβος που είναι κοντά μας ακόμη και στις προπονήσεις. Δεν μας έβγαινε ως τότε, δεν υπήρχε αντιστοιχία στον όγκο της προπόνησης και στα βάρη. Τα κορμιά μας ήταν καταπονημένα.

Ο κόσμος σάς γύρισε την πλάτη, αν και εκείνη την περίοδο απαγορεύονταν οι θεατές στις εξέδρες;

Οι Συριανοί δεν το βλέπουν οπαδικά. Αγαπούν την ομάδα, τη στηρίζουν ακόμη και στις ήττες, αλλά σίγουρα οι νίκες τούς φέρνουν πιο κοντά μας. Παρόλα αυτά, κερδίσαμε όλους τους συνδιεκδικητές του τίτλου Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και χάσαμε από όλους. Το πρόβλημα ήταν οι χαμένοι βαθμοί από τις πιο αδύναμες ομάδες.

Το πρόβλημα των ομάδων;

Αν λείπει ένας παίκτης αποδυναμώνεται η κάθε ομάδα και το είδαμε σε αρκετά ματς. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει πλούσιος πάγκος κι αν λείψει ένας παίκτης, φαίνεται η διαφορά. Εξαίρεση η απουσία του Πέριτς στο ματς Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-0. Κι αυτό γιατί ο Δαλακούρας έκανε εκπληκτικό ματς και βοήθησε πολύ την ομάδα του στην υποδοχή και την άμυνα, όπου είναι καλύτερος του Σέρβου, που είναι καλός σε επίθεση και σέρβις.

Το μίνι πρωτάθλημα ξεκίνησε με φαβορί τον ΠΑΟΚ, αλλά έκανε δύο ήττες από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ανατράπηκε η κατάσταση.

Ήταν η πιο σταθερή και η πιο φορμαρισμένη ομάδα, αλλά η απουσία του Κουμεντάκη τον επηρέασε και έχασε τον ρυθμό του. Ίσως υπήρξε και κούραση. Θα μπορούσε στο ματς με τον Παναθηναϊκό να κάνει το 2-2 και να έχουμε άλλο αποτέλεσμα, αλλά έχασε 1-3. Σε πολλά ματς και στα δικά μας υπάρχουν ανατροπές.

Ποιο ήταν το χειρότερο παιχνίδι σας;

Με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Και με τον Παναθηναϊκό χάσαμε 3-0, αλλά στις λεπτομέρειες. Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε γενική κατάρρευση.

Μετά τον Μπερτίνι ήρθε ο Βορειομακεδόνας Μιλενκόσκι και πήρατε το Σούπερ Καπ στη Ρόδο, με 3-0 επί του Ολυμπιακού. Τι συνέβη;

Θαύμα. Κάναμε καλές προπονήσεις, αλλά δεν μας έβγαινε ως τότε στο παιχνίδι. Ήταν το ματς-εφαλτήριο για να φύγουμε από την εσωστρέφεια, να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Ψάχναμε τη μεγάλη νίκη, που μπορούσε να είναι η ρεβάνς με τη βελγική ομάδα, όπου χάσαμε την πρόκριση στο χρυσό σετ στη Σύρο. Μετά τη Ρόδο γύρισε ο διακόπτης και ανταμείφτηκαν οι κόποι μας. Οι άλλες ομάδες εξάλλου, ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, είχαν τον ίδιο βασικό κορμό, ενώ σε εμάς άλλαξαν σχεδόν όλοι οι παίκτες.

Το καλύτερο παιχνίδι σας;

Το πρώτο σετ με τον Ολυμπιακό στον Ρέντη, όταν κερδίσαμε 3-2, το Σούπερ Καπ στη Ρόδο και το ματς με τον Παναθηναϊκό στη Σύρο, όπου κερδίσαμε 3-0. Ήταν κορυφαίος ο Τζούριτς. Το περίμενα γιατί τον ήξερα σαν μπλοκέρ και μετά τα όσα τράβηξε με τραυματισμούς άρχισε να βρίσκει τον καλό εαυτό του.

Μεγάλο ατού σας;

Το μπλοκ, έχουμε καλούς μπλοκέρ, αλλά σε αυτό βοηθάει και το σερβίς.

Ναι, άλλα είστε η ομάδα με τα περισσότερα χαμένα σερβίς.

Οι περισσότερες ομάδες κάνουν τζαμ και φλότινγκ σερβίς. Εμείς σχεδόν όλοι κάνουμε σερβίς με άλμα, που έχουν περισσότερο ρίσκο. Δεν ήμασταν καλοί στη διαχείριση του λάθους. Τώρα έρχονται παίκτες από τον πάγκο, οι Παπαδόπουλος, Παπαγγελόπουλος, που κάνουν φλότινγκ σέρβις. Αυτό κάνουν όλες οι ομάδες.

Με επικεφαλής τον Μπάση του Παναθηναϊκού;

Ο Μπάσης είναι πολύ καλός σέρβερ και πάνω απ’ όλα σπάνια χάνει σερβίς.

Αν τελειώσετε τη χρονιά μόνο με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ, θα είναι αποτυχία ή επιτυχία;

Μεγάλη επιτυχία είναι ότι είμαστε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Αυτό μετράει περισσότερο και δεν είναι πάντα αυτοσκοπός η κατάκτηση του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα έφτασε στους «4»του Τσάλεντζ Καπ, και αυτό για μένα είναι μεγαλύτερη επιτυχία από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Έχετε όμως μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσετε το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ απ’ ό,τι το πρωτάθλημα όπου βρίσκεστε πίσω στη βαθμολογία. Ποιο από τα δυο τρόπαια μπορείτε να πάρετε;

Και τα δύο. Μας έτυχε εξάλλου και καλή κλήρωση στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου, καθώς παίζουμε στον ημιτελικό με τον Πήγασο. Μην ξεχνάτε ότι στα προημιτελικά παίξαμε στο Μαρούσι με τον Παναθηναϊκό και τον ίδιο αντίπαλο έχουμε και στο Λιγκ Καπ.

Θα μείνεις και του χρόνου στον Φοίνικα;

Γίνονται από τώρα συζητήσεις.

Ποια η γνώμη σου για τον Ιερεζουέλο;

Είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Έχει πολύ καλή αντίληψη του χώρου και με έχει βοηθήσει επιθετικά. Είναι σταθερός και καλός σε τεχνική και τακτική. Εργατικός και οξύθυμος, όπως όλοι οι Κουβανοί και οι Λατίνοι. Σε σχέση με άλλους Κουβανούς πάντως είναι πιο ήρεμος.

Ποιος είναι ο παίκτης-έκπληξη του πρωταθλήματος;

Ο Κουμεντάκης. Εκεί που ήταν τέταρτος ακραίος στην Εθνική, έγινε ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος. Μην κοιτάτε το ματς με τον Ολυμπιακό μετά από κόβιντ. Συνολικά ήταν ο κορυφαίος. Ένα κακό ματς δεν μπορεί να σβήσει τα δεκάδες καλά.

Η απόφαση να σταματήσεις από την Εθνική μπορεί να ανατραπεί αν σε εμπνεύσει ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής;

Όχι είναι οριστική και δεν έχει σχέση με τον προπονητή. Βρίσκομαι σε ένα μεταβατικό στάδιο, πρέπει να ξεκουράζομαι τα καλοκαίρια για να παίξω περισσότερα χρόνια.

Η ζωή στη Σύρο;

Δύσκολη, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Όταν έχει 9 Μποφόρ δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι. Έζησα σε επαρχιακή πόλη στο Βέλγιο, στο Ροζελάρ, όπου κι εκεί το βράδυ υπάρχει ερημιά, αλλά καμία σχέση. Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος ήταν δύσκολοι μήνες. Τα περισσότερα μέρη είναι κλειστά, ο κόσμος κάθεται στο σπίτι του, δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και ο καιρός είναι πιο άγριος. Αυτό μόνο είναι το δύσκολο. Από κει και πέρα η καθημερινότητα περιλαμβάνει χαλαρούς ρυθμούς, ενώ εγώ προσωπικά έχω ξεκινήσει από το πρώτο κύμα κορονοϊού και μαθαίνω κιθάρα. Η λεγόμενη «κορονοκιθάρα». Τα νησιά είναι για τα καλοκαίρια. Κι αυτό καθιστά δύσκολο το να φτιάξεις μια σπουδαία ομάδα, γιατί τα έξοδα είναι περισσότερα. Το φαγητό και τα σπίτια κοστίζουν στον σύλλογο 50.000-60.000, όσο ένας καλός ξένος. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν πληρώνουν οι ομάδες σπίτια και φαγητό.

Έκανες φίλους;

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, βρήκα έναν συμμαθητή μου που μετακόμισε στη Σύρο και είχα να τον δω από το σχολείο. Κάνουμε παρέα με τους εστιάτορες όπου τρώμε. Στο Πέτρινο, στου Κοντού, στην Ιθάκη, στη Μαρίτσα.