Ολυμπιακός: Το επταήμερο της πρόσληψης Τζουλιάνι

Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι είναι έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού. Διαβάστε το παρασκήνιο γύρω από την απόφαση του Ιταλού να έρθει στην ομάδα του Πειραιά. 

Ολυμπιακός: Το επταήμερο της πρόσληψης Τζουλιάνι

Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι έλυσε τη συνεργασία του με τη Ρεζόβια στις 27 Δεκεμβρίου 2021, στις 28 του ίδιου μήνα απάντησε αρνητικά στον Ολυμπιακό και στις 5 Ιανουαρίου 2022 είπε το «ναι» και έρχεται την Κυριακή.

Στις 22 Δεκεμβρίου λοιπόν παραιτήθηκε ο Δημήτρης Καζάζης από τον πάγκο του Ολυμπιακού, μετά την ήττα από τον Φοίνικα Σύρου και την απογοητευτική εμφάνιση στο Σούπερ Καπ της Ρόδου. Από την επόμενη άρχισε η αναζήτηση προπονητή, κι αφού έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα των Ελλήνων Καμπερίδη, Ζαλμά αποφασίστηκε να πάνε σε ξένο.

Ανατροπή: Νέος προπονητής βόλεϊ του Ολυμπιακού ο Τζουλιάνι

Οι προτάσεις από μάνατζερ έπεσαν βροχή και ξεχώρισε το όνομα του Μάρκο Μπονίτα που έλυσε τη συνεργασία του με την Ολζίν Πολωνίας στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά στις 27 Δεκεμβρίου η Ρεζόβια ανακοίνωσε το διαζύγιο με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι γιατί πέρυσι έφερε 5η την ομάδα και παρά τις αλλαγές δεν τραβούσε και φέτος, με 7 ήττες και 5 νίκες στο πρωτάθλημα.

Ο μάνατζερ του Ολυμπιακού Νίκος Μαντούβαλος τηλεφώνησε την επομένη, στις 28 Δεκεμβρίου και έκανε πρόταση στον Τζουλιάνι που ήταν διστακτικός, λέγοντας «θέλω να ξεκουραστώ, δεν μπορώ να πιάσω άμεσα δουλειά» και ζήτησε βίντεο από τα ματς του πρωταθλητή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Τζουλιάνι πίστεψε ότι ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να καθίσει στον πάγκο του, ως λύση έκτακτης και άμεσης ανάγκης.

O Oλυμπιακός χτύπησε την πόρτα του Ιταλού Αλμπέρτο Τζουλιάνι

Απο ένστικτο ο Μαντούβαλος τον ξαναπήρε σε δύο ημέρες τηλέφωνο και του είπε να κάνει τις γιορτές με την οικογένεια του και με την ησυχία του να έρθει ως τις 8 Ιανουαρίου, γιατί υπήρχε ένα εύκολο ματς με τον Φίλιππο Βέροιας. Ο Ιταλός άρχισε να το ξανασκέφτεται και ζήτησε πλήρες βιογραφικό των Ελλήνων παικτών, ενώ για τους ξένους που τους γνώριζε είπε «σύμφωνα με τα ονόματα τους, έχετε καλούς ξένους. Βέβαια δεν γνωρίζω γιατί δεν αποδίδουν στο γήπεδο» Με τα πολλά πείστηκε να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Στις 4 Ιανουαρίου είπε «έρχομαι» και το πρωί της 5ης Ιανουαρίου έστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του, προκειμένου να ανακοινωθεί εντός της ημέρας από τον πρωταθλητή. Ενδιάμεσα όπως ήταν φυσικό επικοινώνησε με τον Αλέν Παγένγκ, που τον είχε παίκτη στην εθνική Σλοβενίας και πήρε πληροφορίες για τον Ολυμπιακό.

Οι μάνατζερ όμως συνέχιζαν να στέλνουν υποψήφιους στην Πλατεία Αλεξάνδρας και στις 3 Ιανουαρίου γράψαμε για τον αργεντίνο Χουάν Σιτσέλο. Ο Σλοβένος κεντρικός προώθησε την ανάρτηση στον Τζουλιάνι που του απάντησε «Μην ανησυχείς, εγώ θα έρθω στον Ολυμπιακό» όπως και έγινε.

Ο Τζουλιάνι είναι από τα μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου βόλεϊ, η καριέρα του εκτοξεύτηκε με την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου με την Σλοβενία στο περσινό Ευρωβόλεϊ, αλλά δεν πάει καλά σε συλλογικό επίπεδο, αφού από τη Ματσεράτα βρέθηκε στη Ρεζόβια. Θέλει λοιπόν να αποδείξει ότι υπήρξαν κακές συγκυρίες, με την κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα και την πρόκριση του Ολυμπιακού του χρόνου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (θα συζητήσουν το καλοκαίρι για την επέκταση της συνεργασίας τους). Θεωρείται λάτρης της πειθαρχίας, γι αυτό οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει να αλλάξουν το τσιπάκι και να ετοιμαστούν για σκληρές προπονήσεις, ενώ είναι μετρ της τακτικής ανάλυσης του αντιπάλου.

Μιλήσαμε με Ιταλούς προπονητές και μας είπαν τα καλύτερα για τη δουλειά του, τονίζοντας «το μειονέκτημα του, ότι είναι νάρκισσος», κάτι που μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Η τακτική και όχι το κοουτσάρισμα είναι το ατού του και ο Ολυμπιακός μετά τους Μοντάλι, Ρίτσι, Γκάετς, Τράβιτσα, επιστρέφει στα μεγάλα ονόματα μετά τους Μουνιόθ, Καζάζη. Και ο Πιάτσα ήταν πολύ καλός προπονητής, αλλά δεν είχε εκείνη τη χρονιά σπουδαίο ρόστερ, γι αυτό και η συνέχεια της καριέρας του ήταν εντυπωσιακή.

Ο Τζουλιάνι αναμένεται την Κυριακή στην Ελλάδα και την επόμενη πιάνει δουλειά χωρίς βιασύνη, αφού το πρωτάθλημα αναβλήθηκε για δυο εβδομάδες. Και φυσικά θα κάνει τις εισηγήσεις του για αλλαγές στο υπάρχον ρόστερ, με δεδομένο ότι πασαδόροι θα είναι οι Στιβαχτής, Προύσαλης (ο Κασαμπαλής πήγε ως ελεύθερος για ενάμιση χρόνο στην Κηφισιά), με τον δεύτερο να αποτελεί επιλογή του Καζάζη πριν το κάζο της Ρόδου.