Ιταλία - Αλβανία 2-1: Με στιλ... ιταλικό

Η Ιταλία νίκησε με ανατροπή 2-1 την Αλβανία στην πρεμιέρα του Β' Ομίλου του Euro 2024.

Ιταλία - Αλβανία 2-1: Με στιλ... ιταλικό

Παρότι βίωσε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στα 23 δευτερόλεπτα (!) του ματς και παρότι παραλίγο να την... πατήσει με τη συντηρητική τακτική του β' ημιχρόνου στο 90', η Ιταλία νίκησε τη μαχητική Αλβανία στο «Βεστφάλεν» με σκορ 2-1, ξεκινώντας έτσι θετικά την περιπέτειά της στο Euro 2024.

H Αλβανία άφησε... εμβρόντητους τους πρωταθλητές Ευρώπης πριν καν συμπληρωθεί μισό λεπτό αγώνα, όταν ο Μπαϊράμι εκμεταλλεύθηκε την απίθανη γκάφα του Ντιμάρκο (που του έδωσε... πάσα με πλάγιο) και σκόραρε για το αλβανικό 0-1. Η αντίδραση της «σκουάντρα ατζούρα», όμως, ήταν πειστική.

Η ομάδα του Σπαλέτι σφυροκόπησε για το υπόλοιπο του ημιχρόνου το συγκρότημα του Σιλβίνιο, με απολογισμό που μάλλον κολακεύει την Αλβανία, αφού το σκορ του ημιχρόνου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο. Έστω κι έτσι, το 2-1 με τα γκολ των Μπαστόνι με κεφαλιά (11') και Μπαρέλα (16') με άψογο δεξί σουτ άφησαν ικανοποιημένους τους Ιταλούς.

Αν μάλιστα η προσπάθεια του Φρατέζι είχε καταλήξει στα δίχτυα και όχι στο αριστερό δοκάρι του Στρακόσα στο 33', οι Ιταλοί θα ήταν πανευτυχείς. Αυτό δεν έγινε, με τους τυπικά γηπεδούχους να ρίχνουν κατακόρυφα... στροφές στην επανάληψη και να αρκούνται σε κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας.

Την τακτική αυτή -και φυσικά το γεγονός ότι δεν «κλείδωσαν» το ματς με ένα τρίτο τέρμα, παραλίγο να το πληρώσουν, καθώς στο 90' η Αλβανία «άγγιξε» το 2-2: Ο δαιμόνιος και «φρέσκος» Μάναϊ πλάσαρε από κοντά τον Ντοναρούμα, ο οποίος έσωσε με τα... πλευρά του, με την μπάλα να φεύγει εκτός εστίας...

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

Γήπεδο: «BVB Stadion Dortmund», Ντόρτμουντ

ΙΤΑΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ 2-1

Σκόρερ: 11' Μπαστόνι, 16' Μπαρέλα - 1' Μπαϊράμι

Διαιτητής: Τσβάιερ (Γερμανία)

Κίτρινες κάρτες: 22' Πελεγκρίνι, 51' Kαλαφιόρι - 52' Μπρόγια, 75' Χότσα

Κόκκινες κάρτες: -

Οι συνθέσεις

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο (83’ Νταρμιάν), Ζορζίνιο, Μπαρέλα, Φρατέζι, Κιέζα (77’ Καμπιάσο), Πελεγκρίνι (77’ Κριστάντε), Σκαμάκα (83’ Ρετέγκι).

ΑΛΒΑΝΙΑ (Σιλβίνιο): Στρακόσα, Χισάι, Ντζιμσίτι, Αγέτι, Μιτάι, Ασλάνι, Ραμαντάνι, Μπαϊράμι (87’ Μούτσι), Ασάνι (68’ Χότσα), Σεφέρι (68’ Λάτσι), Μπρόγια (77’ Μάναϊ).