Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ: Ο δικός του ο δρόμος

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι ο πραγματικός σταρ της Αγγλίας και ξέρει πώς να οδηγήσει τα «λιοντάρια» στην κορυφή της Ευρώπης.

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ: Ο δικός του ο δρόμος

Κάθε αγωνιστική που περνά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Αγγλία όλο και ανεβάζει την απόδοσή της. Από την άλλη πλευρά οι στοιχηματικές εταιρείες όλο και κατεβάζουν την απόδοση για την κατάκτηση του τίτλου από τα «τρία λιοντάρια», που πλέον θεωρούνται αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κούπα.

Η ομάδα που επί χρόνια είχε φτάσει να αντιμετωπίζεται ως ανέκδοτο ακόμα και από τους ίδιους τους οπαδούς της, πλέον εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό. Και στους τρίτους που παρακολουθούν ως ουδέτεροι παρατηρητές και φίλαθλοι τα τεκταινόμενα στο Γιούρο 2020 αλλά κυρίως στο εσωτερικό της Εθνικής. Εκεί όπου δεσπόζει η φυσιογνωμία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ο κόουτς που έχει περάσει τα δικά του βάσανα ως παίκτης, και μάλιστα κομβικός στην αποτυχία του 1996, όταν αστόχησε στο πέναλτι κόντρα στη Γερμανία στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Άλλους θα τους στοίχειωνε για μια ζωή αυτή η αστοχία, τον 51χρονο κόουτς τον έμαθε πώς να διαχειρίζεται τα δύσκολα και το ίδιο έχει περάσει και στους ποδοσφαιριστές του.

Μακριά από κάθε άγχος, με την αίσθηση πως και το λάθος είναι μέσα στο παιχνίδι λειτουργεί αυτή η φουρνιά διεθνών.

Μετά την ισοπαλία με τη Σκωτία στον όμιλο και τη μοναδική κακή εμφάνιση στο τουρνουά, οι «κριτικοί» στο νησί… μυρίστηκαν αίμα και άρχισαν την αγαπημένη τους συνήθεια: την απαξίωση της εθνικής τους ομάδας. Από τον Λίνεκερ και τον Μπαρνς μέχρι τους ανώνυμους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλοι είχαν κάτι να προτείνουν. Από το να παραμεριστεί στον πάγκο ο εκτός φόρμας Κέιν μέχρι τις αλλαγές των πλάγιων μπακ αλλά και την επαναφορά του έμπειρου Χέντερσον στην ενδεκάδα.

Ο Σάουθγκεϊτ για όλα αυτά τοποθετήθηκε δημόσια, λέγοντας πως το αποτέλεσμα με τη Σκωτία ήταν «μια χαρά» στην οικονομία του ομίλου και στη διαδικασία της πρόκρισης, ενώ σε σχέση με την ενδεκάδα προτιμά να στηρίζεται σε ένα σχήμα που έχει μάθει να αγωνίζεται μαζί επί μήνες και χρόνια. Μπορεί ένας ή δύο παίκτες να μην προέρχονται από την καλύτερή τους σεζόν, μπορεί ακόμα και στη διάρκεια του τουρνουά να μην αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά ξέρει πως η καλή χημεία της ομάδας θα μακιγιάρει αυτές τις ατομικές ατέλειες και θα είναι προς το συμφέρον της να μην πειράξει κανένα από τα κομμάτια του παζλ.

Σχολή… Ρεχάγκελ, από τις χρυσές εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Ένας για όλους και όλοι για έναν» το πνεύμα που χαρακτηρίζει αυτή την Εθνική Αγγλίας. Προφανώς υπάρχει και ποιότητα και ταλέντο σε ατομικό επίπεδο. Πιθανώς να υπάρχουν και ένας δυο παίκτες που αδικούνται, αν συγκρίνει κάποιος τα ατομικά χαρακτηριστικά με όσους βρίσκονται στη θέση τους στην ενδεκάδα. Από την άλλη, όμως, αυτή η ομάδα και αυτοί οι παίκτες είναι που τα δίνουν όλα, βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Δεν υπάρχουν σταρ σε μια ενδεκάδα που αμύνεται με την ίδια επιθυμία που επιτίθεται, με αποτέλεσμα να μην έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ σε πέντε ματς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο μοναδικός σταρ είναι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και αυτός είναι έτοιμος να γίνει εθνικός ήρωας στο «Γουέμπλεϊ» στις 11 Ιουλίου!