EURO 2020: Στον τελικό η Ιταλία, από τα ...11 μέτρα ( 1-1 , 4-2 στα πέναλτι) (highlights)

Η Ιταλία προκρίθηκε στον τελικό του EURO 2020, αποκλείοντας την Ισπανία, στα πέναλτι (4-2), αφού κανονική διάρκεια του αγώνα και παράταση έληξαν 1-1, στο Γουέμπλεϊ

EURO 2020: Στον τελικό η Ιταλία, από τα ...11 μέτρα ( 1-1 , 4-2 στα πέναλτι) (highlights)

Στα πέναλτι κρίθηκε ο πρώτος φιναλίστ του Εuro 2020, με την Ιταλία να επιστρέφει μετά από 9 χρόνια στον τελικό, αφού επικράτησε στη «ρώσικη ρουλέτα», με 4-2, της Ισπανίας ).

Η κανονική διάρκεια και η παράταση στον ημιτελικό του Γουέμπλεϊ είχαν λήξει 1-1, με τους «ατζούρι» να παίρνουν μια άτυπη ρεβανς για την συντριβή τους από τους Ίβηρες στον τελικό του Euro 2012 (με 4-0) και να επιστρέφουν την Κυριακή για να διεκδικήσουν το δεύτερο τους τρόπαιο στο θεσμό(και πρώτο μετά το 1968)!

Η επιλογή του Λουίς Ενρίκε να ξεκινήσει δίχως φουνταριστό τον βοήθησε η ομάδα του να έχει την κατοχή της μπάλας, αλλά συνέχιζε να δυσκολεύεται να κεφαλαιοποίησει τις ευκαιρίες της..

Στο ίδιο διάστημα, η Ιταλία του Μαντσίνι, βρέθηκε δύο φορές απέναντι στον Σιμόν αλλά δεν κατάφερε να έχει τελική.

Για πρώτη φορά στο τουρνουά οι «ατζούρι» δεν είχαν την μπάλα στα πόδια τους (μέχρι και 75% κατοχής έφτασαν να έχουν οι «φούριας ρόχας»!) και αυτό τους προβλημάτιζε.

Έτσι χρειάστηκε ο Ντοναρούμα να πει όχι στον Όλμο (25’) στην καλύτερη φάση του πρώτου μέρους και το 0-0 ήταν αποτέλεσμα ημιχρόνου, αφού στο φινάλε του, σουτ από δύσκολη θέση, πλάγια αριστερά, του Έμερσον κατέληξε στην συμβολή των δοκών!

Στην επανάληψη η μορφή του αγώνα δεν άλλαξε.

Γκολ ο Κιέζα, «απάντηση» ο Μοράτα, που δεν γλίτωσε τον «μανδύα» του μοιραίου...


Σουτ του Μπουσκέτς σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό κατέληξε μόλις άουτ, αλλά οι Ιταλοί, αφού προειδοποίησαν με τον Κιέζα (53’, μπλόκαρε ο Σιμόν), προηγήθηκαν, στην κόντρα, με τρομερό σουτ του παίκτη της Γιουβέντους, που πρώτα «χόρεψε» τον Έρικ Γκαρσία, πριν πλασάρει εύστοχα, μετά το τάκλιν του Λαπόρτ, που ανέκοψε πάσα του Ινσίνιε προς τον Ιμόμπιλε (60')!

Μετά το γκολ ο Λουίς Ενρίκε έβαλε τον Μοράτα κι ο επιθετικός της Γιουβέντους. που τόσα έχει ακούσει για την αστοχία του, τον δικαιώσε σκοράροντας στο 80’ αφού έπαιξε το «1-2» με τον Όλμο.

Ήταν το 6ο του σε EURO ξεπερνώντας τον Βίγια ως πρώτος Ισπανός σκόρερ στα χρονικά της διοργάνωσης.

Ενδιάμεσα ο Σιμόν είχε σταματήσει τον Μπεράρντι, αποτρέποντας το 2-0.

Έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στον εξτρά χρόνο η Ισπανία είχε την πρωτοβουλία με τους Ιταλούς να δείχνουν να έχουν ξεμείνει από δυνάμεις.

Ο Ντοναρούμα απέκρουσε φάουλ του Όλμο και στην επαναφορά ο Μοράτα δεν βρήκε στόχο, ενώ τέσσερα λεπτά μετά (102') ο Μπονούτσι σταμάτησε πλασέ του Γιορέντε με τον γκολκίπερ εξουδετερωμένο.

Ακολούθως όλοι συμβιβάστηκαν με την ισοπαλία και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Eκεί ο Σιμόν απέκρουσε το πέναλτι του Λοκατέλι, αλλά ο Όλμο αστόχησε, ενώ το πέναλτι του Μοράτα απέκρουσε ο Ντοναρούμα (φορώντας του τον «μανδύα» του μοιραίου...) κι ο Ζορζίνιο έστειλε την Ιταλία να περιμένει μια εκ των Αγγλίας και Δανίας στον τελικό...


Η διαδικασία των πέναλτι
Λοκατέλι (απόκρουση) - Όλμο (άουτ)
Μπελότι 1-0 - Μορένο 1-1
Μπονούτσι 2-1 - Τιάγκο 2-2
Μπερναρντέσκι 3-2 - Μοράτα (απόκρουση)
Ζορζίνιο 4-2

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

Iταλία –Ισπανία 1-1 (κ.δ. και παρ. 4-2 πεν.)

Γήπεδο: «Γουέμπλεϊ» (Λονδίνο).

Σκόρερς: 60’ Κιέζα – 80’ Μοράτα

Διαιτητής; Μπριχ (Γερμανία)

Κίτρινες κάρτες: Τολόι, Mπονούτσι – Μπούσκετς

Κόκκινες κάρτες: -

Οι συνθέσεις

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον (74’ Τολόι), Μπαρέλα (85' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Βεράτι (74’ Πεσίνα), Κιέζα (107' Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (62’ Μπεράρντι), Ινσίνιε (85' Μπελότι).

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (85' Μάρκος Γιορέντε), Λαπόρτ, Έρικ Γκαρθία (λ.τρ. 109' Πάου Τόρες), Άλμπα, Κόκε (70’ Ρόδρι), Μπουσκέτς (105' Τιάγκο), Πέδρι, Φεράν Τόρες (62’ Μοράτα), Ογιαρθάμπαλ (70’ Ζεράρ Μορένο), Όλμο.