Αγγλία – Γερμανία 2-0: Η εκδίκηση των «λιονταριών» (highlights)

Στο 300ο παιχνίδι της Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ», τα «λιοντάρια» νίκησαν 2-0 την Γερμανία και για πρώτη φορά από το 1966 απέκλεισαν τα «πάντσερ» σε νοκ-άουτ παιχνίδι, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά του Euro 2020.

Αγγλία – Γερμανία 2-0: Η εκδίκηση των «λιονταριών» (highlights)

Χρειάστηκε να περάσει πάνω από μισός αιώνας (σ. 55 χρόνια) για να κερδίσει η εθνική Αγγλίας την αντίστοιχη της Γερμανίας σε νοκ-άουτ παιχνίδι μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 στο «Γουέμπλεϊ», όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην Δυτική Γερμανία.

Το όνειρο των «λιονταριών» έγινε τελικά πραγματικότητα στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς στο υπ’ αριθμόν 300ο τους παιχνίδι στον «ναό του ποδοσφαίρου» κέρδισαν 2-0 τα «πάντσερ» για την φάση των «16» του θεσμού και πανηγύρισαν έξαλλα την πρόκρισή τους στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσουν πλέον τον νικητή του ζευγαριού Σουηδία-Ουκρανία, με έπαθλο το «εισιτήριο» για τους «4» του Euro 2020.

Υπό το βλέμμα 43 χιλιάδων θεατών στο «Γουέμπλεϊ», εκ των οποίων οι 1.800 ήταν Γερμανοί, η Αγγλία μπήκε με ενθουσιασμό στο παιχνίδι, ωστόσο στο ξεκίνημα συνάντησε προβλήματα στην ανάπτυξή της, απόρροια και της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας της «νασιονάλμανσαφτ». Παρόλα αυτά, τα «λιοντάρια» ήταν αυτά που είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο ματς με το σουτ του Στέρλινγκ (στο 16’) και την εξαιρετική επέμβαση του Νόιερ, γεγονός που αναπτέρωσε το ηθικό τους με αποτέλεσμα να αρχίσουν να απειλούν ολοένα και πιο συχνά την εστία των «πάντσερ».

Η απάντηση της «νασιονάλμανσαφτ» ήρθε στο 32’ με τον Βέρνερ, αλλά από το πλασέ του επιθετικού της Τσέλσι ο τερματοφύλακας Πίκφορντ αποσόβησε τον κίνδυνο για την εστία του. Η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου ημιχρόνου ανήκε στους γηπεδούχους, με τον Χούμελς όμως να προλαβαίνει τον Κέιν πριν ο τελευταίος βρει δίχτυα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την εκπληκτική απόκρουση του Πίκφορντ σε δυνατό σουτ του Χάβερτς (48’) και παρότι στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, τελικά στο 75’ ο φωτεινός πίνακας του «Γουέμπλεϊ» ξεκόλλησε από το «στείρο» 0-0. Από την συρτή σέντρα του Λουκ Σο από τα αριστερά, ο Στέρλινγκ με πλασέ στην αντίπαλη περιοχή έγραψε το 1-0 για τα «λιοντάρια», δίνοντας έτσι το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στις τάξεις των Βρετανών.

Με το γήπεδο να «κοχλάζει», η Γερμανία είχε μία «χρυσή» ευκαιρία στο 81’ για να φτάσει στην ισοφάριση, αλλά ο Μίλερ την σπατάλησε με το χαμένο τετ-α-τετ του και τα «πάντσερ» τελικά το… πλήρωσαν στο 86’, όταν ο Κέιν πέτυχε το πρώτο του γκολ στο φετινό Εuro και έγραψε το 2-0, που χάρισε και την πρόκριση στα «λιοντάρια».

Άλλωστε, ως το φινάλε η Γερμανία δεν κατάφερε να αντιδράσει και με την ήττα αυτή αποκλείστηκε από την συνέχεια του θεσμού, στο τελευταίο της μάλιστα παιχνίδι με τον Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο, πριν αναλάβει τα «ηνία» της «νασιονάλμανσαφτ» ο Χανς Φλικ.

Διαιτητής: Μακέλι (Ολλανδία)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Τρίπιερ, Ράις (88’ Χέντερσον), Φίλιπς, Σο, Σακά (69’ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιοάκιμ Λεβ): Νόιερ, Ρίντιγκερ, Χούμελς, Γκίντερ (87’ Τσαν), Κίμιχ, Κρόος, Γκορέτσκα, Γκόσενς (88’ Σανέ), Μίλερ (90’ Μουσιάλα), Χάβερτς, Βέρνερ (68’ Γκνάμπρι).