Euro 2020: Κροατία – Ισπανία 3-5: Η «ρόχα» απέκλεισε την… εφτάψυχη «χρβάτσκα» (highlights)

Η Ισπανία νίκησε 5-3 στην παράταση την Κροατία (σ. 3-3 η κανονική διάρκεια) σε ένα... μυθικό παιχνίδι στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης και προκρίθηκε στους «8» του Euro 2020, όπου θα αντιμετωπίσει πλέον τον νικητή του ζευγαριού Γαλλία – Ελβετία.

Euro 2020: Κροατία – Ισπανία 3-5: Η «ρόχα» απέκλεισε την… εφτάψυχη «χρβάτσκα» (highlights)

Την συμμετοχή της στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εξασφάλισε η Ισπανία και περιμένει πλέον τον νικητή του αποψινού (22.00) ζευγαριού ανάμεσα στην Γαλλία και την Ελβετία για να μάθει τον αντίπαλό της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης (2 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη).

Η «ρόχα» επιβλήθηκε 5-3 στην παράταση της… εφτάψυχης Κροατίας σε ένα εκπληκτικό σε εξέλιξη ματς στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης (σ. 3-3 η κανονική διάρκεια) και πέρασε στους «8» για πρώτη φορά από το 2012. Αντίθετα, η «χρβάτσκα» ολοκλήρωσε εδώ την πορεία της και όσο κι αν ήλπιζε σε επιστροφή της σε προημιτελικά ενός Euro για πρώτη φορά μετά το 2008, τελικά δεν τα κατάφερε.

Η Ισπανία είχε τον απόλυτο έλεγχο στο ξεκίνημα της αναμέτρηση, ωστόσο δεν αξιοποίησε αυτή της την υπεροχή για να ανοίξει το σκορ. Κόκε (16’) και Μοράτα (19’) βρέθηκαν πολύ κοντά στο γκολ αλλά δεν το πέτυχαν και κόντρα στην ροή του αγώνα ήρθε τελικά το 1-0 στο 20’ από τους Κροάτες.

Παρότι μέχρι εκείνη την στιγμή οι παίκτες της «χρβάτσκα» δεν είχαν ούτε ένα σουτ στο παιχνίδι, είδαν τους «φούριας ρόχας» να τους κάνουν ένα τεράστιο δώρο και από γύρισμα του Πέδρι ο τερματοφύλακας Σιμόν δεν έκανε κοντρόλ στην περιοχή του και είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα!

Το απίθανο αυτό αυτογκόλ, που χρεώθηκε στον Πέδρι, αποδιοργάνωσε αρχικά τους Ισπανούς και ταυτόχρονα έδωσε «πνοή» στους Κροάτες, που αγωνίζονταν και δίχως τον Ιβάν Πέρισιτς (σ. βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό). Η ομάδα του Ντάλιτς άρχισε να «σφυροκοπάει» την αντίπαλό της με την ελπίδα να φτάσει σε ένα δεύτερο γκολ, αλλά αντ’ αυτού σε μία φάση διαρκείας στα καρέ της δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης (1-1) από τους Ισπανούς με τον Σαράμπια (στο 38’).

Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 57’ ήρθε η ανατροπή των Ισπανών (1-2) με κεφαλιά του Αθπιλικουέτα από σέντρα του Φεράν Τόρες και στο 77’ το 3-1 από τον Φεράν Τόρες. Η Κροατία όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη και κράτησε το… καλύτερο για το τέλος! Στο 85’ ο Όρσιτς μείωσε σε 3-2 και έδωσε το φιλί της… ζωής στην ομάδα του, ενώ στο 92’ ο Πάσαλιτς έγραψε και στο 3-3 και έστειλε το ματς στην παράταση!

Στον επιπλέον χρόνο ο Όρσιτς έχασε τεράστια ευκαιρία (στο 96’) για να πετύχει την επική ανατροπή των Κροατών και στο 100’ ο Μοράτα έκανε το 4-3 για τους Ισπανούς, πριν ο Ογιαρθάμπαλ διαμορφώσει στο 103’ και το τελικό 5-3 που «καθάρισε» την υπόθεση πρόκριση στους «φούριας ρόχας».

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο ματς ο Ισπανός Πέδρι έγινε ο νεότερος παίκτης που ξεκίνησε σε νοκ-άουτ παιχνίδι Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, σε ηλικία 18 ετών και 215 ημερών, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γουέιν Ρούνεϊ, που σε ηλικία 18 ετών και 244 ημερών είχε παίξει το 2004 στον αγώνα της Αγγλίας κόντρα στην Πορτογαλία.

Διαιτητής: Τσακίρ (Τουρκία).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74’ Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα-Τσαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς (114’ Ιβανούσεκ), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79’ Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79’ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46’ Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67’ Όρσιτς).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (71’ Π. Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77’ Άλμπα), Μπουσκέτς (101’ Ρόντρι), Πέδρι, Κόκε (77’ Φ. Ρουίθ), Σαράμπια (71’ Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88’ Ογιαρθάμπαλ).