Euro 2020: Η επιστροφή της Ολλανδίας, ο Σεβτσέσνκο και το όνειρο της Αγγλίας

Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τους 24 μονομάχους που θα ριχθούν στην «αρένα» του Euro 2020. Διαβάστε το προφίλ των ομάδων του τρίτου και του τέταρτου ομίλου αντίστοιχα. 

Euro 2020: Η επιστροφή της Ολλανδίας, ο Σεβτσέσνκο και το όνειρο της Αγγλίας

3ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η μεγάλη επιστροφή των «οράνιε»

Ο αποκλεισμός της από τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016 πλήγωσε τον… εγωισμό της. Στο φετινό Γιούρο όμως η Ολλανδία επέστρεψε δριμύτερη και είναι αποφασισμένη να επαναλάβει τις μεγαλειώδεις πορείες του παρελθόντος στον θεσμό. Διακαής πόθος παραμένει πάντα ο δεύτερός της τίτλος στη διοργάνωση μετά από αυτόν του 1988, ωστόσο μεγάλο πλήγμα δεν παύει να αποτελεί η απουσία του «βράχου» της άμυνάς της, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, ο οποίος λόγω του τραυματισμού του θα χάσει το τουρνουά.

Οι «οράνιε» διαθέτουν ρόστερ με πλούσιο ταλέντο όπως οι Ματέις Ντε Λιχτ, Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ, Μέμφις Ντεπάι, Φρένκι Ντε Γιονγκ, με τον ομοσπονδιακό προπονητή Φρανκ Ντε Μπουρ να έχει αρκετές καλές επιλογές σε κάθε γραμμή. Το κακό βέβαια για τους Ολλανδούς είναι ότι την ίδια στιγμή στερούνται ισχυρών προσωπικοτήτων που θα μπουν μπροστά όταν η Εθνική βρεθεί στα δύσκολα. Ο τρίτος όμιλος είναι βατός για τους Ολλανδούς για να περάσουν στην επόμενη φάση, αλλά από κει και πέρα θα φανούν πολλά για την ετοιμότητα των διεθνών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με την «αύρα» του Σεβτσένκο

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η Ουκρανία ως αυτόνομη χώρα μετέχει για τρίτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στις προηγούμενες δύο η πορεία της ολοκληρώθηκε στη φάση των ομίλων, ωστόσο φέτος φιλοδοξεί να κάνει το βήμα παραπάνω και για πρώτη φορά στην Ιστορία της να βρεθεί σε νοκ άουτ αγώνες του θεσμού.

Η παρουσία στον πάγκο του θρύλου της Εθνικής και πρώτου σκόρερ της, Αντρέι Σεβτσένκο, προσφέρει μία ξεχωριστή αύρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, το οποίο μάλιστα πήρε την πρόκριση για τα τελικά έχοντας τερματίσει πρώτο και αήττητο στα προκριματικά της διοργάνωσης έχοντας δεχτεί μόλις τέσσερα γκολ, που ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά τα τρία που είχαν Τουρκία και Βέλγιο. Στην αποστολή βρίσκονται όλα τα μεγάλα «αστέρια» της Εθνικής, εκ των οποίων και οι Σεργκέι Σίντορτσουκ, Ολεξάντρ Ζιντσένκο, Αντρέι Γιαρμολένκο, Ρόμαν Γιάρεμτσουκ και φυσικά ο τερματοφύλακας και αρχηγός Αντρέι Πιάτοφ.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Η μεγάλη ευκαιρία της Αυστρίας

Η Αυστρία είχε πάρει μέρος τόσο στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2008 όσο και το 2016. Φέτος ετοιμάζεται για την τρίτη της συμμετοχή στη διοργάνωση, με πρωταρχικό στόχο την πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Ουδέποτε στο παρελθόν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας βρέθηκε σε νοκ άουτ ματς, κάτι που ονειρεύεται να πετύχει αυτό το καλοκαίρι.

Το θετικό για την ομάδα του Φράνκο Φόντα είναι ότι είχε καλή κλήρωση με βατούς αντιπάλους, εκτός από την Ολλανδία, ωστόσο μένει να φανεί αν θα καταφέρει να διαβεί και τον δρόμο των επιτυχιών και να πάρει τα θετικά αποτελέσματα που χρειάζεται. Διαθέτει ένα πλήρες ρόστερ με ηγέτη τον Νταβίντ Αλάμπα, ενώ, παράλληλα, ξεχωρίζει η παρουσία του Μαρσέλ Ζάμπιτσερ, όπως επίσης και του Μάρκο Αρναούτοβιτς στην κορυφή της επίθεσης.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μια… πρωτάρα στα τελικά

Ένα όνειρο ήταν για τη Βόρεια Μακεδονία η συμμετοχή της εθνικής ομάδας σε τελικά μιας διοργάνωσης. Το όνειρο αυτό έγινε τελικά πραγματικότητα με την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πλέον ως πρωτάρα στο τουρνουά καλείται να δείξει ότι και μόνο η συμμετοχή της δεν ήταν υπέρβαση.

Το αν θα τα καταφέρει θα φανεί στην πράξη, ωστόσο ήδη φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα στους αντιπάλους της ότι δεν θα πρέπει να την ξεγράφουν, όταν κέρδισε 2-1 τη Γερμανία μέσα στο Ντούισμπουργκ τον περασμένο Μάρτη στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Μεγάλο όνομα στο ρόστερ της είναι φυσικά ο Γκόραν Πάντεφ, ενώ ξεχωρίζει και το ανερχόμενο αστέρι Ελίφ Ελμάς.

4ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΓΓΛΙΑ

Διακαής πόθος… η κούπα!

Με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες ξεκινά η Αγγλία την πορεία της σε ένα ακόμα τουρνουά. Σε αντίθεση με άλλες εποχές που είχε τεράστιες μορφές στο δυναμικό της, η νέα φουρνιά του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ παίζει ως δεμένο σύνολο, αναδεικνύοντας παράλληλα και το ταλέντο που υπάρχει στο ρόστερ της. Κάπως έτσι έφτασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία στα ημιτελικά, ενώ πλέον ελπίζει στην κατάκτηση του πρώτου Γιούρο της Ιστορίας της.

Στα ατού των «λιονταριών» δεν είναι μόνο η παρουσία μεγάλων αστέρων του αθλήματος στο ρόστερ της, όπως ο Χάρι Κέιν στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και οι Τζον Στόουνς, Τζόρνταν Χέντερσον, Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο, Ραχίμ Στέρλινγκ ή ακόμα και οι Μέισον Μάουντ, Φιλ Φόντεν που εντυπωσίασαν τη φετινή σεζόν με τις ομάδες τους. Είναι επίσης και οι δουλεμένες στατικές φάσειςτων Άγγλων που προκαλούν «πονοκέφαλο» για τις αντίπαλες άμυνες. Η νεανική Αγγλία πηγαίνει στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ως εκ των φαβορί για τον τίτλο και άπαντες στο Νησί ελπίζουν αυτήν τη φορά να δικαιώσει τις προσδοκίες.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Ήρθε για να… μείνει η «χρβάτσκα»

Όταν έχεις φτάσεις να διεκδικείς το τρόπαιο του Μουντιάλ στον τελικό του 2018 στη Ρωσία, τότε, μοιραία, οι προσδοκίες είναι μεγάλες ενόψει της παρουσίας σου στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που ακολουθεί. Ο λόγος για την Κροατία, η οποία συνεχίζει να έχει ένα εξαιρετικό υλικό στο ρόστερ της με μεγάλη πείρα αλλά και που ταυτόχρονα βέβαια δεν έχει εμπλουτιστεί με… νέο αίμα.

Στο δυναμικό ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Μόντριτς, Κόβατσιτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Κράμαριτς και Ρέμπιτς, ενώ στον πάγκο της παραμένει πάντα ο Ζλάτκο Ντάλιτς που της έχει δείξει τα τελευταία χρόνια τον δρόμο των επιτυχιών. Σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος η «χρβάτσκα» έχει να επιδείξει την παρουσία της στα προημιτελικά το 1996 και το 2008. Το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί αυτήν τη φορά να προχωρήσει πιο μακριά στη διοργάνωση.

ΣΚΩΤΙΑ

Παρούσα 25 χρόνια μετά….

Έχουν περάσει 25 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή της Σκωτίας σε τελικά ενός Γιούρο. Από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996 που φιλοξένησε η Αγγλία, όταν οι «χαϊλάντερς» ολοκλήρωσαν την πορεία τους στη φάση των ομίλων. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, η εθνική ομάδα της χώρας είναι και πάλι παρούσα στο τουρνουά, έχοντας όμως δύσκολη αποστολή, αφού στη μάχη που θα δώσει για πρόκριση θα βρει απέναντί της όχι μόνο την Αγγλία αλλά και την Κροατία.

Μπορεί ποιοτικά να υστερούν σε σύγκριση με άλλες ομάδες που μετέχουν στον θεσμό, αλλά οι Σκωτσέζοι παραμένουν ένα σκληρό σύνολο που διακρίνεται για το πάθος του. Στον πάγκο των «χαϊλάντερς» βρίσκεται ο Στιβ Κλαρκ, ενώ υπενθυμίζεται πως ουδέποτε στο παρελθόν η Εθνική έχει περάσει από φάση ομίλων. Στην αποστολή της για το Γιούρο μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Άντι Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Σκοτ Μακ Τόμινεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Τζέιμς Φόρεστ (Σέλτικ), όπως επίσης και ο Μπίλι Γκίλμουρ της Τσέλσι, παρότι δεν είχε κληθεί μέχρι στιγμής στην Εθνική ανδρών.

ΤΣΕΧΙΑ

Θέλει το… κάτι παραπάνω

Η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποτελεί μέχρι σήμερα όνειρο της Τσεχίας. Το 1996 βρέθηκε στον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τη Γερμανία, το 2004 έφτασε ως τα ημιτελικά, ενώ το 2012 στα προημιτελικά. Έχοντας αυτήν τη φορά τον Γιάροσλαβ Σιλχαβί στον πάγκο της και μία νέα φουρνιά στο έμψυχο δυναμικό της, η εθνική ομάδα της χώρας υπόσχεται να φέρει ξανά επιτυχίες, έστω κι αν έχει δύσκολο έργο μπροστά της από το ξεκίνημά της του φετινού Γιούρο με αντιπάλους στον όμιλο την Αγγλία, την Κροατία και τη Σκωτία.

Οι Τσέχοι μπορεί να μη διαθέτουν στις τάξεις τους τα τρανά ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι όμως μία «δεμένη» ομάδα που κάθε χρόνο δείχνει να κάνει βήματα προόδου. Ο Μίχαελ Κρμέντσικ θα ηγηθεί της επίθεσης, ενώ στη γραμμή κρούσης θα βρίσκεται και ο Τόμας Πέκχαρτ, που προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν με τη Λέγκια.