Εuro 2020: Η διοργάνωση του κορονοϊού και το... κομφούζιο με τους εμβολιασμούς!

Το 16ο Εuro, που διεξάγεται ένα χρόνο μετά την συμπλήρωση της επετείου των 60 χρόνων από το παρθενικό, λόγω πανδημίας, θα φιλοξενηθεί,, σε 12 πόλεις 11 ευρωπαϊκών χωρών, παρότι οι διαγωνιζόμενες ομάδες δεν έχουν ενιαία πολιτική στο θέμα των εμβολίων...

Εuro 2020: Η διοργάνωση του κορονοϊού και το... κομφούζιο με τους εμβολιασμούς!

Η διεξαγωγή του 16ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μόνο σίγουρη δεν ήταν όταν, πέρσι, αποφάσιζε η UEFA ν’ αναβληθεί για ένα χρόνο αργότερα λόγω της υγειονομικής κατάστασης, με την πανδημία, στη «γηραιά ήπειρο» (αλλά κυρίως για να μπορέσει να διεξαχθεί η σεζόν διασυλλογικά, που είχε διακοπεί τον Μάρτη του 2020).

Παρότι το εναρκτήριο λάκτισμα στο «Ολίμπικο», μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας, την Παρασκευή (11/06) αποτελεί απόδειξη επανόδου στην κανονικότητα, αυτή είναι η κανονικότητα του... κορονοϊού.

Από τη μια τα μισοάδεια γήπεδα, με τους οπαδούς σ’ απόσταση ασφαλείας κι από την άλλη τα κρούσματα παικτών που συνεχίζουν να γίνονται γνωστά είναι αψευδείς μάρτυρες του ότι αυτό θα μείνει στην ιστοία ως το «Euro της πανδημίας».

Κι αυτό γιατί τα κρούσματα των Μπούσκετς – Ντιέγκο Γιορέντε στην Ισπανία (που τώρα οι ιθύνοντες της... τρέχουν για να εμβολιάσουν τους παίκτες με το σκεύασμα της Pfizer...) και Κουλουσέφσκι στην Σουηδία δεν διαμορφώνουν, μόνο, τις ισορροπίες στο μεταξύ τους ματς, αλλά προϊδεάζουν για το ότι μπορεί ο νικητής του τουρνουά να κριθεί στα ...κρούσμάτα!

Κι αυτό γιατί οι 24 συμμετέχουσες ομάδες (κι οι αντίστοιχες ομοσπονδίες τους) καθώς κι η UEFA δεν έχουν μια ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της νόσου και δη στο εμβολιαστικό κομμμάτι.

Αρνητές με ...αιτία οι Άγγλοι

Έτσι, για παράδειγμα, η Εθνική Αγγλίας κατεβαίνει ανεμβολίαστη.

Τον Μάρτη ο εκλέκτορας Γκάρεθ Σαουθγκέιτ επιβεβαίωσε ότι θα ήθελε, εφόσον δεν διαταρρασόταν η γραμμή εμβολιασμού του πληθυσμού, να εμβολιαστούν οι παίκτες επειδή θα ήταν πιο εκτεθειμένοι λόγω των ταξιδίων.

Η έκκληση του έπεσε στο κενό.

Η διαδικασία στο ΝΗS συνεχίστηκε, κατά τα προβλεπόμενα, δίχως οι ποδοσφαιριστές ν’ απολαύσουν κάποιο προνόμιο, λόγω της συμμετοχής στο Εuro...

Ώσπου στις 17 Μαϊού οι έγκυροι «Τimes» ενημέρωσαν ότι οι διεθνείς αρνήθηκαν να πάρουν την θέση του οποιουδήποτε «πηδώντας την ουρά».

Δείγμα ότι νιώθουν άνετα στη «φούσκα» που δημιούργησε η Π.Ο σε συνδυασμό με την Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Το «ναι» (μεν, αλλά...) των Βέλγων

Στο Βέλγιο με κυβενητική απόφαση έγινε γνωστό ότι οι παίκτες θα υποβληθούν στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, για να επιτευχθεί η ανοσία το γρηγορότερο, μεταξύ 31ης Μάη και 2ας Ιουνίου.

Ωστόσο, παρά τη δήλωση του Λουκάκου («Είμαστε ευγνώμονες στο κράτος και στον υπουργό Υγείας, το εμβόλιο είναι σημαντικό για εμάς. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να κάνουμε μια καλή εντύπωση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα χάρη σε αυτήν τη βοήθεια») ιστοσελίδα της χώρας (Hln.be) αποκάλυψε ότι η ομάδα διαιρέθηκε μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν (Καστάνιε, Αλντερβάϊρελντ, Εντοκού) κι εκείνων (που διόλου αμελητέα φτάνουν στο 50% των παικτών του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ) που δεν παρουσιάστηκαν, φοβούμενοι ότι θα επηρεαστεί η απόδοση τους στο Euro, λόγω παρενεργειών.

Άλλοι πάλι γιατί είχαν αντισώματα, καθώς είχαν ήδη νοσήσει, όπως ο Σιμόν Μινολιέ.

Προαιρετικός για Γάλλους – Ελβετούς κι οι προνοητικοί Πορτογάλοι

Στην Ελβετία, η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας, ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς αθλητές μπορούν να προσέλθουν για εμβολιασμό.

Ο εκλέκτορας Πέτκοβιτς έλαβε και τις δύο δόσεις, δίνοντας το καλό παράδειγμα, παρότι δήλωσε ότι καταλαβαίνει τους παίκτες του, αλλά και τους συλλόγους τους που δεν τους εμβολίασαν:

«Δεν είναι εντελώς ακίνδυνος ο εμβολιασμός παραμονές του Euro, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο παρενεργειών. Αν κι υπερέχουν τα πλεονεκτήματα το γεγονός ότι οι παίκτες αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα είχε ως αποτέλεσμα οι σύλλογοι φοβούμενοι μην τους χάσουν, αποφασίσαν να μην τους εμβολιάσουν...»

Στο «δια ταύτα» οι εμβολιασμοί είναι προαιρετικοί με διεξαγωγή μίας δόσης και τη δεύτερη μετά το πέρας του τουρνουά.

Προαιρέτικός εμβολιασμός και στην Γαλλία, με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, σεβόμενο την ισχύουσα νομοθεσία να μη το επιβάλλει αλλά να το προτείνει με τον...τρόπο του.

Μεγάλο ποσοστό του τεχνικού σταφ το έκανε όπως και μερίδα των παικτών (μεταξύ των οποίων κι ο Εμπαπέ).

Πάντως ο εκλέκτορας των «μπλε» ήταν ξεκάθαρος; «Όποιος νοσήσει πήγε σπίτι του...»

Εξάλλου στην εθνική Πορτογαλίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Record», η ομοσπονδία της χώρας είχε πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν οι ποδοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο και όλοι οι συμμετέχοντες σε προετοιμασία και αποστολή για το Euro από τον Μάιο, ούτως ώστε ν’ αποκτηθεί, έγκαιρα, η ανοσία.

Δικαιώθηκαν αφού δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα στην ομάδα.

Η συμβουλή του Αυστριακού γιατρού για... μη εμβολιασμό!

Και στην Πολωνία ο εμβολιασμός ήταν συντεταγμένος και καθολικός, ενώ στην Ολλανδία κάμποσοι αρνήθηκαν τη βελόνα.

Αποτέλεσμα ο γκολκίπερ Σίλεσεν να νοσήσει και να χάσει το τουρνουά.

Στην Αυστρία, εξάλλου, ο γιατρός της Εθνικής, Μίκαελ Φίλντερ, συμβούλεψε τους παίκτες να μην εμβολιαστούν κοντά στο Euro για να μην χάσουν κάποια προπόνηση από παρενέργειες.

Παρόλα αυτά, μερίδα παικτών κατέφτασε στην συγκέντρωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος εμβολιασμένο από τους συλλόγους τους...



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110