Euro 1988: Η δικαίωση των Ολλανδών

Μετά από δύο χαμένους τελικούς Μουντιάλ, το 1974 και το 1978, οι «οράνιε» βρίσκουν τελικά το στέμμα τους το 1988 με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Euro 1988: Η δικαίωση των Ολλανδών

Η δεκαετία του ’70 έμεινε στην Ιστορία για το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» που δίδαξαν στον κόσμο οι Ολλανδοί. Παρότι όμως βρέθηκαν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου τόσο το 1974 όσο και το 1978, δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν και την κατάκτηση ενός τροπαίου. Η δικαίωση αυτής της μεγάλης ποδοσφαιρικής σχολής ήρθε τελικά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988 που διοργάνωσε η Δυτική Γερμανία. Και μπορεί από το ρόστερ της Ολλανδίας να απουσίαζε η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα του ανυπέρβλητου Γιόχαν Κρόιφ, ωστόσο εκείνη η ομάδα του Ρίνους Μίχελς με τους Γκούλιτ, Κούμαν, Ράικαρντ και Φαν Μπάστεν βρήκε τελικά τον δρόμο για το στέμμα και κατέκτησε το τρόπαιο, το οποίο είναι και το μοναδικό της μέχρι σήμερα!

Φινάλε για Δυτική Γερμανία, Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία

Το Γιούρο του 1988 ήταν το τελευταίο για τη Δυτική Γερμανία όπως επίσης για τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία. Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία αργότερα διαλύθηκαν, ενώ μετά την επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας η χώρα αγωνίστηκε στο επόμενο Γιούρο (το 1992) ως ενωμένη Γερμανία. Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988 δεν υπήρξε ούτε ένας αγώνας που να μην επιτευχθεί έστω ένα γκολ. Σε αυτήν την έκδοση της διοργάνωσης πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση η Ιρλανδία, ενώ μεγάλη απούσα ήταν η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία, που δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά.

Ο δρόμος για τα ημιτελικά

Στη φάση των ομίλων της τελικής φάσης η Δυτική Γερμανία τερμάτισε στην κορυφή του πρώτου γκρουπ σε ισοβαθμία με τη δεύτερη Ιταλία και αμφότερες προκρίθηκαν στα ημιτελικά, αφήνοντας πίσω τους στην τρίτη θέση την Ισπανία και στην τέταρτη τη Δανία. Στον δεύτερο όμιλο την παράσταση έκλεψε η Σοβιετική Ένωση που με τους Ντασάεφ, Λιτόφτσενκο και Προτάσοφ στο ρόστερ όχι μόνο ξεκίνησε με νίκη επί της Ολλανδίας στην πρεμιέρα αλλά τερμάτισε και πρώτη στο γκρουπ. Το δεύτερο και τελευταίο εισιτήριο για τα ημιτελικά πήραν τελικά οι «οράνιε», που με το χατ τρικ του Φαν Μπάστεν κέρδισαν 3-1 την Αγγλία και στην τελευταία αγωνιστική επιβλήθηκαν 1-0 της Ιρλανδίας.

Η εκδίκηση της Ολλανδίας

Η Δυτική Γερμανία είχε μεγάλες προσδοκίες στη διοργάνωση. Με τους Ματέους, Μπρέμε, Φέλερ και Κλίνσμαν, μεταξύ άλλων, στο δυναμικό της, τον Φραντς Μπεκενμπάουερ στον πάγκο της και τη δύναμη της έδρας, ήλπιζε στην κατάκτηση του τίτλου. Το όνειρο όμως των «πάντσερ» έγινε… εφιάλτης στα ημιτελικά με τον αποκλεισμό από την Ολλανδία. Οι «οράνιε» πήραν την εκδίκησή τους κόντρα στην ομάδα που τους είχε στερήσει το Μουντιάλ στον τελικό του Μονάχου το 1974 και τη νίκησαν 2-1 με τα γκολ των Κούμαν, Φαν Μπάστεν, παίρνοντας έτσι την πρόκριση για τον τελικό του Γιούρο. Αντίπαλός τους στην τελευταία φάση ήταν η Σοβιετική Ένωση, που με σκόρερ τους Λιτόφτσενκο και Προτάσοφ κέρδισε 2-0 την Ιταλία των Μπέργκομι, Μπαρέζι, Ντοναντόνι, Βιάλι, Μαντσίνι και του 20χρονου τότε Πάολο Μαλντίνι.

Ανθισμένες «τουλίπες» στο Μόναχο

Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Μόναχο έφερε αντιμέτωπες την Ολλανδία και τη Σοβιετική Ένωση. Οι αναμνήσεις από τη μεταξύ τους αναμέτρηση στη φάση των ομίλων επέστρεψαν, ωστόσο οι «οράνιε» ήταν αποφασισμένοι να πετύχουν αυτό που δεν κατάφερε η μεγάλη ολλανδική γενιά του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου». Ο Ρουντ Γκούλιτ άνοιξε το σκορ στο 32’ δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς στο ολλανδικό στρατόπεδο και στο 54’ ο Φαν Μπάστεν σφράγισε τον θρίαμβο, πετυχαίνοντας το ομορφότερο γκολ της καριέρας του αλλά κι ένα από τα πιο θεαματικά όλων των εποχών. Το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια των Ολλανδών που το σήκωσαν στον γερμανικό ουρανό και έγραψαν έτσι μία χρυσή σελίδα στην ποδοσφαιρική τους Ιστορία.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

21 Ιουνίου 1988

(Αμβούργο, «Φολκς Παρκ Στάντιον», 56.115 θεατές)

Δυτική Γερμανία – Ολλανδία 1-2

55’ πέν. Ματέους – 74’ πέν. Κούμαν, 88’ Φαν Μπάστεν

22 Ιουνίου 1988

(Στουτγκάρδη, «Νεκαρστάντιον», 61.606 θεατές)

Σοβιετική Ένωση – Ιταλία 2-0

58’ Λιτόφτσενκο, 62’ Προτάσοφ

ΤΕΛΙΚΟΣ

25 Ιουνίου 1988

(Μόναχο, Ολυμπιακό Στάδιο, 62.770 θεατές)

Σοβιετική Ένωση – Ολλανδία 0-2

32’ Γκούλιτ, 54’ Φαν Μπάστεν