Euro 1980: H Εθνική στο Ευρωπαϊκό του ’80

Το Ευρωπαϊκό του 1980 έγινε στην Ιταλία και το κατέκτησε η Δυτική Γερμανία, αλλά ο ελληνικός ενθουσιασμός είχε να κάνει με την πρώτη παρουσία της Εθνικής μας ομάδας στα τελικά της διοργάνωσης.

Euro 1980: H Εθνική στο Ευρωπαϊκό του ’80

Το Ευρωπαϊκό του 1980 έγινε στην Ιταλία και το κατέκτησε η Δυτική Γερμανία, αλλά ο ελληνικός ενθουσιασμός είχε να κάνει με την πρώτη παρουσία της Εθνικής μας ομάδας στα τελικά της διοργάνωσης. Ήταν η μοναδική συμμετοχή της «γαλανόλευκης» σε τελική φάση Γιούρο μέχρι το 2004, οπότε επανεμφανίστηκε και το κατέκτησε σε ένα ανεπανάληπτο ποδοσφαιρικό θαύμα.

Η ελληνική ομάδα προκρίθηκε ως πρώτη από τον προκριματικό όμιλο, στον οποίο συμμετείχαν επίσης οι Ουγγαρία, Φινλανδία και Σοβιετική Ένωση. Η τελική φάση έγινε από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου 1980 σε τέσσερις ιταλικές πόλεις: Ρώμη, Νάπολη, Τορίνο και Μιλάνο. Η Ελλάδα κληρώθηκε στον Α’ όμιλο, με αντιπάλους τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Δυτική Γερμανία, την Τσεχοσλοβακία και την Ολλανδία. Τον άλλον όμιλο αποτελούσαν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αγγλία και η Ισπανία.

O Αλκέτας Παναγούλιας πήρε μαζί του στην Ιταλία 22 ποδοσφαιριστές: πέντε από τον ΠΑΟΚ (Κώστας Ιωσηφίδης, Γιάννης Δαμανάκης, Γιώργος Κούδας, Γιάννης Γούναρης, Γιώργος Κωστίκος), τέσσερις από τον Παναθηναϊκό (Βασίλης Κωνσταντίνου, Άνθιμος Καψής, Σπύρος Λιβαθηνός, Xρήστος Τερζανίδης) και την ΑΕΚ (Χρήστος Αρδίζογλου, Θωμάς Μαύρος, Πέτρος Ραβούσης, Λάκης Νικολάου), τρεις από τον Άρη (Γιώργος Φοιρός, Στέλιος Παπαφλωράτος, Ντίνος Κούης) και τον Ολυμπιακό (Γιάννης Κυράστας, Τάκης Νικολούδης, Μάικ Γαλάκος) και έναν από τον Ηρακλή (Μπάμπης Ξανθόπουλος), τον ΟΦΗ (Λευτέρης Πουπάκης) και τον Πανιώνιο (Νίκος Αναστόπουλος). Μεγάλος απών ο Βασίλης Χατζηπαναγής που δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας.

Η Εθνική μας έδωσε το πρώτο της παιχνίδι στις 11 Ιουνίου 1980 στο γήπεδο «Σαν Πάολο» της Νάπολι, κόντρα στην Ολλανδία, από την οποία ηττήθηκε 0-1. Η φάση που έκρινε το παιχνίδι έγινε στο 64ο λεπτό, όταν ο Κωνσταντίνου βγήκε πλάγια για να αποτρέψει ένα κόρνερ και συγκρούστηκε με τον Νανίγκα. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Πρόκοπ, είδε πρόθεση από τον Έλληνα τερματοφύλακα και καταλόγισε πέναλτι, το οποίο ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες από την ελληνική πλευρά. Ο Κιστ το εκτέλεσε και έγραψε το τελικό 1-0. Η Εθνική μας είχε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει, όταν στο 87ο λεπτό και έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Γαλάκου ο Καψής έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στο δοκάρι.

Στον δεύτερο αγώνα αντίπαλος ήταν η Τσεχοσλοβακία. Στις 14 Ιουνίου στο «Ολίμπικο» της Ρώμης η νίκη ήταν μονόδρομος για την Εθνική ώστε να διεκδικήσει την πρόκρισή της στα ημιτελικά της διοργάνωσης (προκρίνονταν δύο από κάθε όμιλο). Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Πανένκα άνοιξε το σκορ στο 5’, αλλά ο 22χρονος Νίκος Αναστόπουλος ισοφάρισε σε 1-1 (το μοναδικό γκολ της Εθνικής στη διοργάνωση). Οι διεθνείς μας ανοίχτηκαν, αλλά το εκμεταλλεύτηκαν οι έμπειροι και ταχύτατοι αντίπαλοί της και με τέρματα των Βίτσεκ (26’), Νέχοντα (62’) κέρδισαν με σκορ 3-1.

Το τρίτο και τελευταίο παιχνίδι στη διοργάνωση κόντρα στη μεγάλη Δυτική Γερμανία (17 Ιουνίου στο «Κομουνάλε» του Τορίνου) είχε διαδικαστικό χαρακτήρα για την ομάδα μας, αλλά και για τους αντιπάλους της που με δύο νίκες είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στους «4». Το 0-0 ήταν ένα τιμητικό αποτέλεσμα, που απέφερε τον μοναδικό βαθμό της ομάδας, η οποία στάθηκε αξιοπρεπώς στα γήπεδα της Ιταλίας.