Euro 1976: Ο Πανένκα συνέδεσε το όνομά του με το πέναλτι!

Αντονίν Πανένκα. Ο μοναδικός άνθρωπος παγκοσμίως που κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με το πέναλτι.

Euro 1976: Ο Πανένκα συνέδεσε το όνομά του με το πέναλτι!

Για την ακρίβεια τον τρόπο εκτέλεσής του. Το διασημότερο λάκτισμα από την άσπρη βούλα στην Ιστορία του ποδοσφαίρου έγινε το 1976, στον τελικό του Γιούρο.

Το παιχνίδι έγινε στο Βελιγράδι και αντίπαλοι ήταν η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης Τσεχοσλοβακία (είχε αποκλείσει την Ολλανδία στον ημιτελικό) και η Δυτική Γερμανία. Πριν δούμε τι έγινε το βράδυ της 20ής Ιουνίου του 1976, αξίζει να αναφερθεί ότι κανένα παιχνίδι από τους δύο ημιτελικούς, τον μικρό αλλά και τον μεγάλο τελικό, δεν κρίθηκε στα 90 λεπτά! Όλα τα ματς πήγαν στην παράταση και ο τελικός στα πέναλτι όπου γράφτηκε και η Ιστορία...

Οι Τσεχοσλοβάκοι βρέθηκαν να προηγούνται 2-0 στο 25ο λεπτό, αλλά οι Δυτικογερμανοί μείωσαν αρχικά στο 28' και ένα λεπτό πριν συμπληρωθεί το 90λεπτο ισοφάρισαν σε 2-2. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση όπου δεν άλλαξε κάτι και στη συνέχεια στα πέναλτι. Τα πρώτα επτά πέναλτι ήταν εύστοχα και οι Τσεχοσλοβάκοι μπροστά στο σκορ με 4-3.

Ο Ούλι Χένες αστόχησε στο όγδοο και έδωσε την ευκαιρία στον επόμενο ποδοσφαιριστή της Τσεχοσλοβακίας να γίνει ήρωας για ένα ολόκληρο έθνος. Αυτός έμελλε να είναι ο Αντονίν Πανένκα. Έστησε την μπάλα, πήρε λίγα μέτρα φόρα και με ένα σκαφτό λάκτισμα, που όμοιό του δεν είχαν ξαναδεί οι θεατές στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ξεγέλασε τον Ζεπ Μάγερ, έκανε το 5-3 και χάρισε στην ομάδα του το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

«Ήμουν 100% σίγουρος ότι θα ήταν γκολ, γιατί κανείς δεν είχε δοκιμάσει ποτέ εκείνη την εκτέλεση» είχε δηλώσει αργότερα ο γεννημένος στις 2 Δεκεμβρίου του 1948 στην Πράγα μυστακοφόρος μεσοεπιθετικός, που διακρίθηκε για την ακρίβεια της μεταβίβασής του και τις εκτελέσεις στα στημένα (φάουλ, κόρνερ, πέναλτι)...

Η ανεπανάληπτη αυτή εκτέλεση, που συνδυάζει ψυχραιμία και τεχνική, έγινε διάσημη κι έμεινε στην ποδοσφαιρική Ιστορία ως «χτύπημα Πανένκα». Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που σκοράρισμα από το σημείο του πέναλτι αναφέρεται μεταξύ των καλύτερων γκολ στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Εκτός από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου το 1976, ο Πανένκα βοήθησε την Τσεχοσλοβακία να κατακτήσει την τρίτη θέση στην επόμενη διοργάνωση στην Ιταλία το 1980 και να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας το 1982, όπου σκόραρε δύο φορές, αλλά η ομάδα του δεν κατάφερε να προκριθεί από τον πρώτο γύρο.