Euro 1972: H ατάκα του Γκερντ Μίλερ για τα «όργια» που έκανε 50 χρόνια πριν…

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972 έγινε στο Βέλγιο και το κατέκτησε η ομάδα που τέσσερα χρόνια πριν (στην προηγούμενη δηλαδή διοργάνωση) δεν κατάφερε να φτάσει καν στην τελική φάση.

Euro 1972: H ατάκα του Γκερντ Μίλερ για τα «όργια» που έκανε 50 χρόνια πριν…

Από τη Δυτική Γερμανία εκείνης της εποχής προέκυψε όλη η «αφάν γκατέ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το δημιούργημα του παίκτη-προπονητή της Χέρτα (μέχρι να αναλάβει τη «νατσιονάλμανσαφτ») Χέλμουτ Σεν ήταν σημείο αναφοράς για τη λειτουργία πολλών εθνικών ομάδων για δεκαετίες.

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ εξελίχθηκε στο λίμπερο-πρότυπο της εποχής. Επιθετικό λίμπερο, κάτι πρωτόγνωρο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δίπλα του είχε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, όπως ο Πάουλ Μπράιτνερ, ο Ούλι Χένες και ο Νέτσερ. Ο άνθρωπος, όμως, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στη συγκεκριμένη διοργάνωση και γενικότερο στη δεκαετία του '70 ήταν ο Γκερντ Μίλερ. Ο «μπόμπερ» όπως τον αποκαλούσαν για το χάρισμά του στο σκοράρισμα. Στο Βέλγιο πήγε έχοντας σημειώσει 40 γκολ με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, καλύτερη επίδοση στην καριέρα του. Εκεί επιβεβαίωσε τη φήμη του, σκοράροντας τέσσερις φορές στην τελική φάση.

Επί της ουσίας τέσσερα γκολ σε δύο παιχνίδια, αφού η τελική φάση περιελάμβανε τους ημιτελικούς και τελικούς ή αν προτιμάτε σημείωσε τα τέσσερα από τα πέντε γκολ της Δυτικής Γερμανίας! Μόνος του απέκλεισε στον ημιτελικό την οικοδέσποινα Εθνική του Βελγίου, πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ στο τελικό 2-1. Και στον τελικό ήταν εκεί! Στις 18 Ιουνίου του 1972 στο -αιματοβαμμένο μετέπειτα- «Χέιζελ» των Βρυξελλών άνοιξε και έκλεισε το σκορ στο 3-0 των Γερμανών επί της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία κατάφερε για τέταρτη συνεχόμενη φορά να βρεθεί στους τέσσερις της Ευρώπης και για τρίτη στον τελικό της διοργάνωσης.

«Η επιτάχυνσή του ήταν απίστευτη. Στην προπόνηση ήμουν αντίπαλός του και ποτέ δεν μου άφησε μια ευκαιρία» είχε δηλώσει γι’ αυτόν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ.
Συνολικά ο Μίλερ πέτυχε 85 γκολ σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο το 1972, ρεκόρ το οποίο έσπασε ο Λιονέλ Μέσι όταν σκόραρε 91 φορές το 2012. Τότε ήρθε η μεγάλη ατάκα του «μπόμπερ» για τον άνθρωπο που του πήρε το εκπληκτικό ρεκόρ... «Ο Μέσι ως ποδοσφαιριστής έχει μόνο ένα μειονέκτημα: ότι ποτέ δεν έπαιξε στην Μπάγερν Μονάχου»...

Οι Βαυαροί ήταν η… καψούρα του. Έπαιξε εκεί κάτι περισσότερο από 15 χρόνια. Από το 1964 έως το 1979 και σε 453 παιχνίδια έβαλε 398 γκολ! Με τη φανέλα της Δυτικής Γερμανίας, από το 1966 έως το 1974, είχε περισσότερα γκολ από συμμετοχές (68 τέρματα σε 62 ματς). Αυτός είναι ο μεγάλος Γκερντ Μίλερ. Ο αξεπέραστος «μπόμπερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου!