«Οι θάλασσες της χώρας προσφέρουν εκπληκτικά σημεία υποβρύχιας εξερεύνησης»

Η αξιοποίηση του υδάτινου «θησαυρού» της χώρας μας, αποτελεί ένα στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία δια στόματος του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, είχε επισημάνει ότι είναι έτοιμη η νομοθετική πρωτοβουλία για τον καταδυτικό τουρισμό, προκειμένου να... ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις στο μέτωπο των καταδυτικών πάρκων.

«Οι θάλασσες της χώρας προσφέρουν εκπληκτικά σημεία υποβρύχιας εξερεύνησης»

Με αφορμή τις δηλώσεις του κυρίου Θεοχάρη και τις προθέσεις αξιοποίησης του βυθού της θάλασσας, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) επικοινώνησε με τον επαγγελματία εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης, Γιώργο Πολυχρονίδη, ο οποίος ανέλυσε τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από την ανάπτυξη αυτού του ξεχωριστού τουρισμού, από την αξιοποίηση των ελληνικών θαλασσών.

Παράλληλα, ο κύριος Πολυχρονίδης εστίασε στην καταλληλότητα των υποδομών και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται επαγγελματικά με τη κατάδυση αναψυχής στη χώρα μας, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει αυτή, στη διατήρηση της καλής υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα της αυτόνομης κατάδυσης στον υποβρύχιο καθαρισμό του βυθού, ενός θέματος που απασχόλησε αρνητικά τη χώρα μας το καλοκαίρι που πέρασε.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):

- Κε Πολυχρονίδη, τι ακριβώς είναι η κατάδυση αναψυχής και πως ο καταδυτικός τουρισμός θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα μας;

«Μία κατάδυση αναψυχής είναι πρακτικά η επαφή με το υδάτινο στοιχείο υποβρυχίως και η γνωριμία με το βυθό της θάλασσας για λόγους αναψυχής, ψυχικής ανάτασης, άσκησης και εξερεύνησης, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Η θετική επίδραση που έχουν στην υγεία μας γενικά τα σπορ και οι διάφορες δραστηριότητες στο νερό είναι αναμφίβολη, αρκεί να πραγματοποιούνται με σύνεση, ποιοτική εκπαίδευση και σεβασμό προς το περιβάλλον, το συνάνθρωπο μας αλλά και προς τους νόμους και κανονισμούς. Η θάλασσα ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό στοιχείο στη σκέψη των Ελλήνων, ενώ συνολικά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που την αξιοποιούσαν προσέφεραν και προσφέρουν ένα εξίσου σημαντικό οικονομικό έρεισμα στο Ακαθάριστο Εθνικό μας προϊόν.

Σε ό,τι αφορά στον καταδυτικό τουρισμό ας σημειώσουμε τα εξής. Η χώρα μας περιτριγυρίζεται από θάλασσα στο μεγαλύτερο μέρος της, ο βυθός και η μορφολογία του σε πολλά σημεία είναι μοναδικά, διαφοροποιούνται και προσφέρουν εκπληκτικά σημεία υποβρύχιας εξερεύνησης.
Τα σημεία ασφαλούς κατάδυσης αναψυχής και τα ναυάγια σε ευπρόσιτα βάθη αφθονούν και όπως είναι γνωστό ο τουρισμός ήδη αποτελεί περίπου το 20,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και τουρισμού. Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιήσουμε έτι περαιτέρω, ένα ιδιαιτέρως προσοδοφόρο κομμάτι αυτού και που μάλιστα εμφανίζει αξιοπρόσεχτη αγοραστική δύναμη. Οι αυτοδύτες αναψυχής του εξωτερικού ενδεχομένως θα μισθώσουν εξοπλισμό κατάδυσης, σκάφη αναψυχής, ενώ θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία και καταλύματα στη περιοχή που θα επιλέξουν για τη δραστηριότητα τους, τονώνοντας την τοπική οικονομία.
Νομίζω λοιπόν ότι είναι εμφανές πως η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί ακόμη περισσότερο, όπως για παράδειγμα η Μάλτα, η Κροατία και η Αίγυπτος. Χώρες οι οποίες ήδη αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που έχουν με πολλά καταδυτικά κέντρα και καταδυτικά πάρκα. Κατά την άποψη μου η χώρα μας εμφανίζει ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Η διάθεση δε της κυβέρνησης να εστιάσει στο τουριστικό κλάδο αλλά και στο καταδυτικό τουρισμό συγκεκριμένα, δε μπορεί παρά να δημιουργεί αισιοδοξία».

- Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οργάνωση για να στηρίξουν την εν λόγω δραστηριότητα;

«Θεωρώ και τυγχάνει να γνωρίζω, πως το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται επαγγελματικά με τη κατάδυση αναψυχής στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως καταρτισμένο, ποιοτικά εκπαιδευμένο σύμφωνα με τα Εθνικά αλλά και παγκόσμια Πρότυπα Καταδύσεων Αναψυχής, ενώ παράλληλα ενημερώνεται συνεχώς και αδιαλείπτως για οτιδήποτε νεότερο υπάρχει στο χώρο σε πολλά εξειδικευμένα σεμινάρια και φόρουμ που διοργανώνονται συχνά. Να σημειώσουμε πως τα καταδυτικά κέντρα αυξάνονται, αλλά και οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
Σίγουρα θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε από περισσότερα καταδυτικά πάρκα, τα οποία συμβάλλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, στη τόνωση των τοπικών οικονομιών, δημιουργούν θέσεις εργασίας και φυσικά προστατεύουν τον υποθαλάσσιο κόσμο, τη χλωρίδα και τη πανίδα, μιας και όλες οι δραστηριότητες υπό αυτές τις συνθήκες, ελέγχονται. Το προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να φέρει εις πέρας τέτοιου είδους έργα αλλά και οι υποδομές, υπάρχουν. Μένει να τα δούμε να υλοποιούνται σε μεγαλύτερο εύρος».

- Αποτελεί άθληση η κατάδυση αναψυχής και με ποιόν τρόπο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας;

«Μιας και η κατάδυση αναψυχής με χρήση εξοπλισμού αυτόνομης κατάδυσης (s.c.u.b.a.) παρουσιάζει και αερόβιο χαρακτήρα, θα μπορούσα να πω πως εάν και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας πιστά, δεν υπερβάλλουμε και λειτουργούμε με πειθαρχία και σύνεση συμβάλλει στο βαθμό που μπορεί, στη διατήρηση της υγείας όπως και σε κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα. Βέβαια όπως συμβαίνει παντού, σε κάθε άθλημα και σε κάθε δραστηριότητα ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί που απορρέουν από τη τρέχουσα κατάσταση της υγείας ενός ενδιαφερόμενου που επιθυμεί να ασχοληθεί με τη αυτόνομη κατάδυση αναψυχής».

- Βλέπουμε συχνά τον τελευταίο καιρό υποβρύχιους καθαρισμούς του βυθού σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα. Πόσο αποτελεσματική είναι η αυτόνομη κατάδυση σε αυτό;

«Οι δράσεις που έχετε παρατηρήσει οφείλονται σε εθελοντές και επαγγελματίες αυτοδύτες ανα την Ελλάδα, σε πρωτοβουλίες καταδυτικών κέντρων, ναυταθλητικών ομίλων, περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που στόχο έχουν το καθαρισμό του βυθού με τον εντοπισμό απορριμμάτων που δυστυχώς δεν είναι λίγα, ανέλκυση τους και απομάκρυνση τους προς κατάλληλους χώρους απόθεσης ανά περιοχή. Πρόκειται για μία αξιέπαινη και σε συνάρτηση με το παράκτιο καθαρισμό, ιδιαιτέρως αποτελεσματική συμπεριφορά που σήμερα όσο ποτέ κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη. Συνεπώς παρατηρούμε πως η αυτόνομη κατάδυση πέρα από αναψυχή μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου. Να σημειωθεί πως ανέκαθεν οι δύτες επιδείκνυαν αυξημένη ευαισθησία σε θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον και τη θάλασσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110