Καλοκαίρι 2019: Τα ωραιότερα χωριά των νησιών του Αιγαίου

Αν δεν έχει πάει κανείς σε κάποιο «νησιώτικο χωριό», δεν έχει γνωρίσει την πραγματική ομορφιά των διακοπών του.

Καλοκαίρι 2019: Τα ωραιότερα χωριά των νησιών του Αιγαίου

Αν είσαι φαν της εξερεύνησης τότε σίγουρα θα ξέρεις αυτά τα μοναδικά χωριά που έχουν να σου προσφέρουν μερικά από τα νησιά του Αιγαίου. Όχι, δεν είναι οι διάσημες Χώρες αλλά μερικά στολίδια των νησιών που σε γεμίζουν όμορφες εικόνες και εμπειρίες.

Αν από την άλλη είσαι φαν μόνο των beach bar και της ηλιοθεραπείας, είμαστε σίγουροι πως αυτό το άρθρο θα σου αλλάξει την κοσμοθεωρία των διακοπών σου!

1. Μόλυβος - Λέσβος

Οι φωτογραφίες με τα λουλουδιασμένο σοκάκια του κάνουν χρόνια τώρα τον γύρο του διαδικτύου, κι εμείς δε χορταίνουμε να τις χαζεύουμε. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά: Είναι και το πανέμορφο γενοβέζικο κάστρο που τον στεφανώνει, και τα πέτρινα αρχοντικά του και (ναι, θα το πούμε) η μυρωδιές που αναδίδουν τα ουζερί του, που κάνουν τον Μόλυβο ένα από τα ωραιότερα χωριά του Αιγαίου.

2. Απείρανθος - Νάξος

Το περίφημο χωριό του Μανώλη Γλέζου, η πετρόχτιστη Απείρανθος διατηρεί ατόφια την κυκλαδίτικη παράδοση και τα ενετικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική της. Εδώ θα περπατήσεις κάτω από καμάρες σε πανέμορφα στενοσόκακα που περνούν ανάμεσα σε βυζαντινούς ναούς και σπιτάκια με παιχνιδιάρικες, χαρακτηριστικές καπνοδόχους, τους ανεφανούς.

3. Πύργος - Τήνος

Η ιδιαίτερη πατρίδα του Γιαννούλη Χαλεπά είναι ένα ολόλευκο χάρμα οφθαλμών, με την υπέροχη πλατανοσκέπαστη πλατεία του, τα μαρμάρινα υπέρθυρα των σπιτιών, τις φουντωτές μπουκαμβίλιες και τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία του.

4. Κάστρο - Σίφνος

Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού μοιάζει να αιωρείται πάνω από την θάλασσα, σκαρφαλωμένη σε ένα λοφάκι όλο ασβεστωμένα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και εκκλησάκια με γαλάζιους τρούλους.

5. Πυργί - Χίος

Το μεγαλύτερο από τα εικοσιτέσσερα συνολικά Μαστιχοχώρια, είναι ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό χωριό κτισμένο σαν φρούριο, με γεωμετρικά σχήματα να κοσμούν τις προσόψεις των πανέμορφων αρχοντικών του.

6. Ράχες - Ικαρία

Το χωριό που κοιμάται την ημέρα και ξυπνάει τη νύχτα, εδώ απ' όπου ξεκίνησαν όλοι οι ικαριώτικοι θρύλοι, εδώ στο πιο κουλ χωριό του Αιγαίου. Ή μάλλον, του κόσμου ολόκληρου.

7. Κοκκάρι - Σάμου

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη στο νησί, αλλά αυτό για τη Σάμο δε σημαίνει κοσμοσυρροή επιπέδων Μυκόνου. Το Κοκκάρι είναι ένα κουκλίστικο παραθαλάσσιο χωριό, με μια γλυκύτατη παραλία στα πόδια του και σούπερ νυχτερινή ζωή.

8. Φοινικιά - Σαντορίνη

Μυστικό χωριουδάκι-κόσμημα, δυόμισι χιλιόμετρα έξω από την Οία, όλο χρωματιστά υπόσκαφα σπιτάκια και λιθόκτιστα καλντερίμια, και με ένα ηλιοβασίλεμα χάρμα οφθαλμών, χωρίς τις ορδές των τουριστών της Οίας.

9. Όλυμπος - Κάρπαθος

Σταματημένη στον χρόνο, ξακουστή στα πέρατα του κόσμου, με τους κατοίκους της να διατηρούν εν πολλοίς τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους και τα χρωματιστά σπιτάκια της σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού.

10. Δρυοπίδα - Κύθνος

Ο μοναδικός κεραμιδοσκέπαστος οικισμός σε όλες τις Κυκλάδες κρύβει μέσα σε έναν λαβύρινθο από ατμοσφαιρικά, πλακόστρωτα σοκάκια (ένα εκ των οποίων τόσο στενό που μετά βίας χωρά ένας άνθρωπος –οι ντόπιοι το λένε εύγλωττα «το στενό») μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού.

Πηγή: in2life.gr