Κύθηρα: Ένας μίνι οδηγός για το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης

Οι 10 καλύτερες εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στα Κύθηρα.

Κύθηρα: Ένας μίνι οδηγός για το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης

Απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα στο Καψάλι

Το Καψάλι είναι μια από τις καλύτερες παραλίες στα Κύθηρα και ένα από τα “βασικά” χωριά. Με άμμο και κρυστάλλινα νερά, είναι ένας ιδανικός τόπος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα μαζί με όλη την οικογένεια. Υπάρχουν επίσης πολλές ταβέρνες και καφετέριες στην περιοχή, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα νόστιμα φαγητά του τόπου.

Αφιερώστε χρόνο στον Αβλέμονα & την ευρύτερη περιοχή

Ο Αβλέμονας είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στα ανατολικά του νησιού και προσβάσιμο από 3-4 διαφορετικούς δρόμους, οπότε όπου και αν είστε στα Κύθηρα ένας δρόμος θα οδηγεί στον Αβλέμονα!

Μην σας ξεγελά όμως το μέγεθος του χωριού καθώς διαθέτει και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και αρκετές επιχειρήσεις εστίασης. Η πρότασή μας είναι να επισκεφτείτε σίγουρα μια φορά τον Αβλέμονα, αν δεν μείνετε σε αυτόν και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα θελήσετε να τον επισκεφτείτε ξανά και ξανά…

Κοντά στον Αβλέμονα είναι η μεγαλύτερη παραλία των Κυθήρων, η παραλία της Παλαιόπολης, αλλά και το Καλαδί. Φυσικά μπάνιο μπορείτε να κάνετε, και το προτιμούν και πολλοί, και στον Αβλέμονα, στην φυσική πισίνα με τα κρυστάλλινα νερά.

Από τον Αβλέμονα ξεκινούν και 2 σηματοδοτημένα μονοπάτια για τον Άγιο Γεώργιο και για το Διακόφτι.

Εξερευνήστε τα Παραδοσιακά Χωριά

Τα Κύθηρα έχουν πολλά παραδοσιακά χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε.

Η Χώρα, ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού, έχει μια όμορφη πλατεία και πολλά στενά και γραφικά δρομάκια που μπορείτε να περπατήσετε.

Ο Ποταμός, ένα χωριό που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι επίσης ένα από τα ωραιότερα χωριά των Κυθήρων και αξίζει μια επίσκεψη.

Ο Μυλοπόταμος με τον καταρράκτη και το Κάστρο, ο Καραβάς με τον Αμήρ Αλί στα βόρεια του νησιού, τα Αρωνιάδικα και τα Μήτάτα.

Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Χώρα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων βρίσκεται στην Χώρα και περιλαμβάνει αντικείμενα από τα αρχαία Κύθηρα και τα περίχωρά τους. Μπορείτε να δείτε αρχαία κεραμικά, αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανασκαφεί στο νησί.

Επισκεφτείτε το Κάστρο της Χώρας

Το Κάστρο της Χώρας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα των Κυθήρων. Η περιοχή έχει μια μακρά ιστορία και έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Μπορείτε να περπατήσετε στα παλαιά κελλιά, να δείτε τα κανόνια και να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από τα τείχη του κάστρου.

Επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή στο δυτικό τμήμα του νησιού. Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι το πολυτιμότερο κειμήλιο του νησιού και είναι η απανταχού προστάτιδα των Κυθηρίων. Η Παναγια Μυρτιδιωτισσα γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ευρέσεως της εικόνας.

Δοκιμάστε τα Παραδοσιακά Ταβερνάκια

Τα Κύθηρα έχουν μια πλούσια κουζίνα με παραδοσιακά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες σε όλο το νησί που προσφέρουν νόστιμα τοπικά φαγητά και φρέσκα ψάρια από την θάλασσα των Κυθήρων.

Κατεβείτε τα 120 σκαλοπάτια στο Καλαδί

Όχι άδικα, το Καλαδί θεωρείτε η ομορφότερη παραλία στα Κύθηρα. Σίγουρα αξίζει να κατεβείτε τα 120 (εύκολα) σκαλοπάτια και να απολαύσετε το μπάνιο σας. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη έχει όμως καντίνα κοντά στο σημείο που θα αφήσετε το αμάξι σας. Αν είστε οικογένεια με μικρά παιδιά δείτε εδώ τις 5 καλύτερες παραλίες για παιδιά στα Κύθηρα.

Βόλτα με το καπετάν Σπύρο στην Χύτρα

Η Χύτρα είναι ένα μικρό νησάκι νότια των Κυθήρων το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά του με χρώματα που σε μαγεύουν τόσο έξω όσο και μέσα στο βυθό. Αν δεν έχεις δικό σου σκάφος ο μοναδικός τρόπος για να επισκεφτείς την Χύτρα είναι το Glass Bottom του Καπετάν Σπύρου.

Διασκεδάστε στο τοπικά πανηγύρια

Στα Κύθηρα όπως και σε πολλά μέρη της Ελλάδας τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως διοργανώνονται τοπικά πανηγύρια. Από τα πιο γνωστά στα Κύθηρα είναι στις 6 Αυγούστου στον Αβλέμονα, λίγες μέρες μετά (δεν έχει σταθερή ημερομηνιά) είναι η γιορτή κρασιού στα Μητάτα και στις 15 Αυγούστου στον Ποταμό. Αξίζει να βρεθείτε σε κάποιο από αυτά και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας.

Συμπερασματικά, τα Κύθηρα είναι ένας μαγευτικός προορισμός που προσφέρει πολλές εμπειρίες στους επισκέπτες του. Από όμορφες παραλίες μέχρι παραδοσιακά χωριά και αξιοθέατα, υπάρχουν πολλά να κάνετε και να δείτε στα Κύθηρα. Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό και εξερευνήστε τα καλύτερα αξιοθέατα και τα πιο δημοφιλή μέρη του νησιού, για να ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία στα Κύθηρα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα νόστιμα παραδοσιακά φαγητά και να απολαύσετε τον υπέροχο ήλιο και τη θάλασσα του νησιού.

Ανακαλύψτε τα Κύθηρα και δημιουργήστε αξέχαστες αναμνήσεις σε αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

Πηγή: kythera.gr