Σκύρος: Πανέμορφη Χώρα και ανεπιτήδευτες παραλίες

Ταξίδι στο πανέμορφο νησί της Σκύρου με τα καταγάλανα νερά, τα γραφικά στενά και τα σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα

Σκύρος: Πανέμορφη Χώρα και ανεπιτήδευτες παραλίες

Η Σκύρος μπορεί να μην είναι από αυτά τα νησιά που φιγουράρουν στο Instagram και στις λίστες με τους δημοφιλείς προορισμούς, έχει όμως πολλές ομορφιές και ζεστούς ανθρώπους. Έχει το δικό της αγαπημένο κοινό. Αν θέλετε ένα νησί με ανεπιτήδευτες παραλίες, γραφικούς οικισμούς και χαλαρούς ρυθμούς, τότε η Σκύρος θα σας ενθουσιάσει.

Η αλήθεια είναι, ότι εάν θέλετε να φθάσετε ακτοπλοϊκώς στο νησί για να μεταφέρετε και το αυτοκίνητό σας, θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο, καθώς πρώτα πρέπει να φθάσετε στην Κύμη της Εύβοιας. Ωστόσο, από εκεί, θα χρειαστείτε μόνο 1,5 ώρα για να φθάσετε στη Σκύρο. Υπάρχει όμως και αεροδρόμιο στα βόρεια του νησιού, που σε αυτή την περίπτωση, φυσικά, το ταξίδι θα σας πάρει συνολικά πολύ λιγότερο χρόνο.

Η Σκύρος είναι ένα νησί που συνδυάζει το πράσινο των Σποράδων με το άγονο των Κυκλάδων, η δε Χώρα της μάλιστα θυμίζει πιο πολύ Κυκλαδονήσι, καθώς είναι πανέμορφη με μικρά κατάλευκα στενά γεμάτα βουκαμβίλιες, γιασεμιά, πικροδάφνες και γεράνια, χρωματιστές πόρτες και λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές. Στα βόρεια τώρα, το νησί είναι πράσινο και οι παραλίες έχουν φόντο ένα «πάπλωμα» από πεύκα, σκίνα, πουρνάρια και λογιών λογιών θάμνους, σε αντίθεση με τις παραλίες του νότου που είναι πιο «άγονες».

Η μέρα σας μπορεί να ξεκινάει με μια λαδόπιτα με μέλι, παραδοσιακό έδεσμα του νησιού και ελληνικό καφέ στα στενά της Χώρας και να συνεχίζει σε μία από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού. Μόνη σας έγνοια εδώ, θα είναι πού θα απλώσετε την πετσέτα της.

Για παράδειγμα, στην παραλία του Άγιου Πέτρου με τα γαλαζοπράσινα νερά ή στον Πεύκο με το πράσινο φόντο και τις ομπρέλες κάτω από τη σκιά των δέντρων, στην Κυρά Παναγιά, στην μικρή παραλία Ατσίτσα με το πευκοδάσος στο πίσω μέρος ή στις απομονωμένες Πικροδάφνες, στην μαγευτική Αγαλίπα ή στην βοτσαλωτή Καλαμίτσα. Θα ανοίγετε τον χάρτη του νησιού και ανάλογα με τη διάθεσή σας, αν δηλαδή έχετε όρεξη για να περπατήσετε λίγο παραπάνω για να φθάσετε στη θάλασσα ή όχι, θα επιλέγετε και την παραλία.

Στη Σκύρο μπορείτε να κολυμπήσετε στο ηλιοβασίλεμα και να μείνετε λίγο παραπάνω για μια βουτιά κάτω από το φως του φεγγαριού.

Τα απογεύματα μπορείτε επίσης να τα ξοδέψετε στη Χώρα κάνοντας σεργιάνι στα γραφικά στενά της που μοιάζουν με λαβύρινθο. Να ρουφήξετε τα αρώματα του γιασεμιού που μπερδεύονται με την αλμύρα της θάλασσας, να καθίσετε σε ένα ταβερνάκι για ντόπιο αστακό -το νησί φημίζεται γι’ αυτό- και παγωμένη μπίρα ή σε ένα καφέ για ένα δροσερό κοκτέιλ και μετά σε ένα από τα cozy μπαρ για ποτάκι και όμορφες μουσικές.

Κάπου εκεί ανάμεσα σε παραλίες και σεργιάνι στη Χώρα, βάλτε στο πλάνο να γνωρίσετε και την ιστορία του νησιού. Να πάτε δηλαδή μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο του Παλαμαρίου στα βορειοανατολικά της Σκύρου. Πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό, ο οποίος ιδρύθηκε στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Να επισκεφθείτε επίσης και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, όπου φιλοξενεί ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2.800-1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ξεχωρίζουν το φλασκί από την Κύπρο, η γεωμετρική πυξίδα από την Αττική, το ζωόμορφο αγγείο σε σχήμα ίππου, μια κόρη Αρχαϊκής περιόδου και ένα άγαλμα που μάλλον αναπαριστά τον Απόλλωνα. Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται και το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς το οποίο επίσης αξίζει να επισκεφθείτε καθώς παρουσιάζει την παραδοσιακή κληρονομιά της Σκύρου. Ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάϊτς ζωγράφο και συγγραφέα, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη διάσωση της παράδοσης του νησιού γεγονός που του χάρισε ένα βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το 1976.

Θα ανεβείτε φυσικά και στο Κάστρο της Χώρας, που είναι χτισμένο στον απόκρημνο βράχο στα ανατολικά της και έχει μοναδική θέα στο Αιγαίο. Εκεί, υπήρξε και η αρχαία Ακρόπολη του νησιού, που μόνο ελάχιστα ερείπιά της σώζονται, αυτό που σήμερα βλέπουμε ανάγεται στη Βυζαντινή περίοδο. Δίπλα στο Κάστρο τώρα βρίσκεται και η Μονή του Αϊ-Γιώργη, του προστάτη του νησιού που χτίστηκε αρχικά τον 10ο αιώνα από τον Νικηφόρο Φωκά και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, ωστόσο η σημερινή μονή χρονολογείται γύρω στο 1600.

Αν, τώρα, σας αρέσουν οι πεζοπορικές διαδρομές, το νησί έχει να προσφέρει και όμορφα μονοπάτια. Καταρχάς, μπορείτε να κάνετε μια πολύ μικρή διαδρομή για να δείτε το ναυάγιο της Σκύρου κοντά στην παραλία της Αγαλίπας. Σε μια μικρή ακτή με καταπράσινο φόντο, έχει αράξει ένα ξύλινο καράβι. Μπορεί η παραλία να μην είναι η καλύτερη για μπάνιο, καθώς έχει κάποιες μεγάλες πλάκες στο βυθό της και αρκετούς αχινούς, έχει όμως όμορφο σκηνικό. Όσοι όμως ενδιαφέρονται για «καθαρόαιμες» πεζοπορίες υπάρχει το εύκολο μονοπάτι που ξεκινά από το οροπέδιο Άρι. Η ευρύτερη περιοχή μάλιστα αποτελεί το φυσικό χώρο διαβίωσης του διάσημου Σκυριανού αλόγου και φθάνει μέσω της κορυφής Βούβα στα 727 μ. υψόμετρο στο Μαρουλικό. Άλλη μια εύκολη διαδρομή είναι αυτή από το Αχίλλι προς τον Προφήτη Ηλία ενώ για όσους θέλουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας υπάρχει και το μονοπάτι που ξεκινά από τη Χώρα, περνά μέσα από όμορφο πευκοδάσος, φθάνει στον Άγιο Μύρωνα συνεχίζει προς την Παναγιά Ολυμπιανή και καταλήγει πάλι στη Χώρα. Έχει και άλλα μονοπάτια το νησί να εξερευνήσετε, όρεξη να έχετε να βλέπετε να και μαθαίνετε.

Πηγή: travel.gr