Φαράγγι της Αγάλης: Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο 1,5 ώρα από την Αθήνα

Το Φαράγγι της Αγάλης είναι ιδανικό για πεζοπορικές διαδρομές

Φαράγγι της Αγάλης: Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο 1,5 ώρα από την Αθήνα

Eπισκεπτόμαστε το μεγάλο νησί της Εύβοιας συνήθως το καλοκαίρι. Το αγαπάμε κυρίως για τις πανέμορφες παραλίες του στον Ευβοϊκό κόλπο και στο Αιγαίο Πέλαγος, για τα υπέροχα θαλασσινά, το φρέσκο ψαράκι και τα θερμά λουτρά του. Έχει, όμως, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, και άλλες ομορφιές που μας δίνουν αφορμή να το επισκεφθούμε και τις υπόλοιπες εποχές. Το φαράγγι της Αγάλης στη Δίρφυ είναι μία από αυτές τις ομορφιές που μας βάζουν στο τριπάκι να αφήσουμε τη βολή του σπιτιού μας και να βγούμε στην εξοχή.

Στις δυτικές πλαγιές της Δίρφυος, λοιπόν, βρίσκεται το υπέροχο φαράγγι της Αγάλης. Η είσοδός του απέχει από το κέντρο της Αθήνας περίπου 100 χλμ. αλλά θα υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε περίπου μιάμιση ώρα για να φθάσετε στο σημείο ενώ ο πιο κοντινός οικισμός είναι το χωριό του Αγίου Αθανασίου, ένα μικρό χωριό περίπου στα 2 χλμ. δυτικά από το φαράγγι.

Η μικρή σας περιπέτεια ξεκινά με την είσοδο στο χωριό, όπου σας καλωσορίζουν οι πηγές της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος -εκεί, μάλιστα, μπορείτε να κάνετε μια στάση για να γεμίσετε τα παγούρια σας με δροσερό νερό. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες που θα σας κατευθύνουν στην είσοδο του φαραγγιού, η οποία βρίσκεται λίγο μετά το γήπεδο του Αγίου Αθανασίου όπου και μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας.

Μπαίνοντας στο φαράγγι, μήκους περίπου 6 χλμ., θα δείτε ότι η διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένη, τόσο με σημάδια στα δέντρα και στα βράχια, όσο και με σχετικές πινακίδες. Αρχικά, η διαδρομή είναι κατηφορική καθώς μπαίνει στην είσοδο του φαραγγιού αλλά στη συνέχεια, γίνεται ανηφορική, ενώ ακολουθεί τη χάραξη της ρεματιάς και σε κάποια σημεία περνά από τη μια της όχθη στην άλλη, μέσω μικρών γεφυριών. Το μονοπάτι είναι αρκετά εύκολο και σε πολλά σημεία λιθόστρωτο. Ιδανικό για όσους κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην πεζοπορία ή την ορειβασία.

Από τα πιο μαγευτικά χαρακτηριστικά του φαραγγιού είναι οι εναλλαγές του τοπίου. Το κομμάτι του μονοπατιού που ακολουθεί την πορεία του ρέματος είναι γεμάτο αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο αλλά και αιωνόβια πλατάνια, σφενδάμους και βελανιδιές. Που και που ξεπροβάλλει και καμιά καστανιά ενώ μικρά χρωματιστά λουλουδάκια ξεχωρίζουν ανάμεσα στα βράχια. Το φαράγγι δεν έχει πάντα σε όλη του τη διαδρομή νερό, ωστόσο υπάρχει ένα κομμάτι που χειμώνα καλοκαίρι το νερό δίνει το παρών και σχηματίζει μίνι καταρράκτες και μικρές βάθρες.

Λίγο μετά την είσοδό σας στο φαράγγι, αυτό στενεύει και τα βράχια ψηλώνουν. Τραχιά και απότομα τα πανύψηλα βράχια φιλοξενούν μερικές τούφες θάμνων και κάποια λίγα δέντρα, γενικά σε αυτό το σημείο της διαδρομής το τοπίο εντυπωσιάζει για το άγριο πέτρινο ύφος του. Δεν είναι ότι του λείπει το πράσινο, απλά τα απότομα βράχια κλέβουν την παράσταση.

Κάποια στιγμή στην πορεία σας θα συναντήσετε τη συμβολή του ρέματος της Βοϊδοκλέφτρας με το κυρίως ρέμα του φαραγγιού και εκεί θα κινηθείτε αριστερά. Από εδώ και πέρα, η διαδρομή γίνεται κάπως πιο ανηφορική. Στη συνέχεια, θα φθάσετε στην πηγή «Αρκουδόβρυση» όπου εδώ το νερό αναβλύζει χαμηλά στο έδαφος και μπορείτε να ξαποστάσετε για λίγο κάτω από τα ψηλά πλατάνια, μπορείτε όμως να ξεκουραστείτε και λίγο πιο πάνω στην «Κρυόβρυση» όπου θα προμηθευτείτε και γάργαρο νερό. Εδώ, μπορείτε να ξοδέψετε και λίγο χρόνο παραπάνω χαζολογώντας στην κοίτη του ρέματος, αράζοντας στη σκιά των πλατάνων και παίζοντας με το νερό πριν συνεχίσετε την πορεία σας στο φαράγγι της Αγάλης, εξάλλου το όλο νόημα είναι να χαρείτε τη φύση.

Από εδώ και πέρα, σταδιακά, η διαδρομή γίνεται ακόμα πιο ανηφορική και η φύση αλλάζει καθώς αλλάζει και το υψόμετρο με τη σειρά του. Τα πεύκα και τα έλατα τώρα κερδίζουν έδαφος και κάνουν τη διαδρομή πολύ πιο πράσινη. Μάλιστα την άνοιξη, ανάμεσα στο φρέσκο χορτάρι, θα δείτε να ξεπροβάλλουν μικρά χαμομηλάκια, κατακόκκινες ανεμώνες, μενεξέδες, αγριοβιολέτες, καμπανούλες και λογιών λογιών αγριολούλουδα που κάνουν το τοπίο πολύ πολύ πιο όμορφο. Μια έκρηξη ζωής και χρωμάτων.

Ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα δέντρα και τα βράχια, θα φθάσετε στα 730 μ. υψόμετρο στη θέση «Κράτια» όπου βρίσκεται η ομώνυμη πηγή. Το σημείο αυτό αποτελεί συνήθως και το τέλος της διαδρομής και προσφέρεται ιδανικά για ξεκούραση πριν πάρετε το δρόμο του γυρισμού.

Ωστόσο, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να συνεχίσετε έχοντας τις εξής δύο επιλογές ή επιλέγετε τη διαδρομή που πάει προς τα ανατολικά και βγάζει στο καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας ή αυτή που έχει κυρίως βορειοδυτική κατεύθυνση και φθάνει μέχρι το μικρό ξύλινο καταφύγιο -φυλάκιο της Αγάλης, στον επαρχιακό δρόμο που βγάζει στο μικρό χωριό της Γλυφάδας. Η πρώτη διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με διαμονή στο καταφύγιο κατόπιν συνεννόησης ή μπορεί να σας περιμένει αυτοκίνητο ώστε να κατεβείτε στο χωριό της Στενής για να ξεκουραστείτε και να επιδοθείτε σε φαγοπότι στα ωραία ταβερνάκια του. Η δεύτερη διαδρομή, θα σας βγάλει στη Γλυφάδα μέσω μονοπατιού ή και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας περιμένει αυτοκίνητο στο φυλάκιο ώστε να πάρετε το δρόμο της επιστροφής.

Πηγή: travel.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110