Νάπολη: Η γοητεία του παλαιού και μοντέρνου κόσμου

Η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Ιταλίας, η Νάπολη, φημίζεται για τον μεθυστικό συνδυασμό γοητείας του Παλαιού Κόσμου και μοντέρνου αέρα.

Νάπολη: Η γοητεία του παλαιού και μοντέρνου κόσμου

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τόση τέχνη, αρχιτεκτονική και αρχαιολογικό ενδιαφέρον που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες μεγάλες πόλεις. Αλλά αυτό που περισσότερο προσελκύει τα πλήθη είναι η πίτσα που ψήνεται στον ξυλόφουρνο.

Το ιστορικό κέντρο της Νάπολης (που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) προσφέρει πολλά αξιοθέατα τα οποία μπορείτε να απολαύσετε πηγαίνοντας από τη μια πιτσαρία στην άλλη: Μη χάσετε την Εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Αρμενίου, ένα μπαρόκ αριστούργημα του 16ου αιώνα, και τον Ντουόμο, έναν Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό που άλλαξε τα δεδομένα για τον 13ο αιώνα.

Δείτε αντικείμενα από την Πομπηία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης ή απολαύστε τη ροκοκό δόξα στο Παρεκκλήσιο Σανσεβέρο, που χτίστηκε στα τέλη του 1500. Τελειώστε τη μέρα όπως κάνουν οι ντόπιοι, κάνοντας δηλαδή μια βόλτα καθώς ο ήλιος δύει πάνω από τον κόλπο της Νάπολης.

Πόλη που βρίσκεται φωλιασμένη κάτω από την υποβλητική και απειλητική μορφή του Βεζούβιου, η πόλη με την πανέμορφη ακτογραμμή κατά μήκος του κόλπου της, η πόλη με τα τέσσερα κάστρα και τα εκατοντάδες δαιμονισμένα motorini, έχει ένα μοναδικό παλμό και αμέτρητες ομορφιές. Αλλά μόνο αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να την καταλάβει, να ακολουθήσει τον δικό της ρυθμό ζωής, θα σας αποκαλύψει τη γοητεία της.

Και τότε θα δείτε ότι πράγματι, μοιάζει με μια γνήσια Ιταλίδα, που γεμάτη ζωντάνια είναι έτοιμη να σε πιάσει από το χέρι και να σε κάνει να στροβιλιστείς μαζί της σε μια κεφάτη tarantella. Αφεθείτε και ζήστε την πόλη στο έπακρο μέσα από τις ακόλουθες εμπειρίες.

Ο κυριότερος δρόμος, η Spaccanapoli, που δίνει στην περιοχή το όνομά της, διασώζεται άριστα από την εποχή της Ελληνορωμαϊκής Νάπολης, όταν μαζί με τις Via Anticaglia και Via dei Tribunali, αποτελούσαν τις τρεις "decumanus" – βασικές λεωφόρους της πόλης.

Κάντε μια στάση στην αγορά τροφίμων Pignasecca, όπου μαζί με τους ντόπιους θα δοκιμάσετε στους πάγκους φρέσκα θαλασσινά, τηγανητά ψαράκια και άλλες λιχουδιές. Στην Friggitoria Fiorenzano θα γευτείτε φρεσκοτηγανισμένες, ζουμερές μπάλες ρυζιού ή ζυμαρικών, γεμιστές με μοτσαρέλα και σάλτσα. Περάστε όμως και βράδυ από τη γειτονιά αυτή για να δειπνήσετε κάτω από πολύχρωμες γιρλάντες φώτων, σε λιτές τρατορίες που αποθεώνουν την απλή και φτωχική κουζίνα του ιταλικού νότου.

Αφιερώσετε μερικές ώρες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα διασημότερα της Ιταλίας και τα παλαιότερα και σημαντικότερα στον κόσμο. Στην πρώην έδρα του βασιλικού ιππικού, στην περιοχή Decumano Maggiore ακριβώς πάνω από το αρχαίο κέντρο της πόλης, θα θαυμάσετε τα ευρήματα των ανασκαφών στις χαμένες πόλεις της Πομπηίας και του Ερκολάνο.

Διασημότερα εκθέματα που θα αναγνωρίσετε αμέσως, το περίφημο ψηφιδωτό με τη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Δαρείου και το άγαλμα του Ηρακλή, από τη μυθική συλλογή της παπικής οικογένειας Φαρνέζε.

ΦΩΤΟ: www.tripadvisor.com