Οθωνιοί: Εκεί που αιχμαλωτίστηκε ο Οδυσσέας...
Οι Οθωνιοί με έκταση 11 τ.χλμ είναι το μεγαλύτερο των Διαπόντιων Νήσων και αποτελεί το δυτικότερο σημείο της Ελλάδος με 400 κατοίκους.
Ο πληθυσμός του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται καθώς κατακλύζεται από ντόπιους αλλά και εκατοντάδες Ιταλούς και Έλληνες τουρίστες. Πρόκειται για ένα τουριστικό μέρος, κατάλληλο για ιστιοπλοϊκή περιήγηση και για ήσυχες διακοπές. Το καράβι αφήνει τον επισκέπτη στον Άμμο, ένα όρμο, με ωραία παραλία και συγκεντρωμένα τα λιγοστά μαγαζιά.
Στους Οθωνούς υπάρχουν πάνω από 15 οικισμοί με 10-20 περίπου σπίτια ο καθένας με παλαιότερο το ‘’Χωριό’’ το οποίο είναι ο δυτικότερος οικισμός της χώρας.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ξακουστή πλέον σε όλο το κόσμο είναι η γαλαζοπράσινη παραλία Άσπρη Άμμος που κατακλύζεται από πλήθος τουριστών ειδικότερα τον Αύγουστο. Πλησίον της παραλίας υπάρχει η Σπηλιά της Καλυψως η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία αιχμαλώτισε τον Οδυσσέα στο νησί της.
Δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για κολύμπι στο νησί είναι το Φύκι στο βορρά, ένας μοναδικής ομορφιάς όρμος, που από πάνω του κρέμονται κυριολεκτικά δέντρα και θάμνοι. Εκεί βρίσκεται το ναυάγιο του ιταλικού πλοίου «Sara», που βυθίστηκε το 1925 από κακοκαιρία κατά τη μεταφορά φορτίου τσιμέντων με προορισμό την Πάτρα. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 33 μέτρων και η ορατότητα είναι καλή.
Άλλες παραλίες στους Οθωνούς είναι ο Μόλος, το Καμίνι, η Κάνουλα, ο Κοντοσκές, το Ρόγγυ, και η Ξυλοσερμή, όλες με κρυστάλλινα νερά. Μεγάλο είναι το καταδυτικό ενδιαφέρον για υποβρύχια φωτογράφηση, λόγω της ιδιόμορφης γεωμορφολογίας του.
Το νησί χωρίζεται στις περιοχές Άνω Πάντα και Κάτω Πάντα και μπορεί να το γυρίσει κανείς όλο με πεζοπορία. Τα παραδοσιακά μονοπάτια που δημιούργησαν και χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι κάτοικοι είναι σήμερα και πάλι διανοιγμένα, χάρη στις υπηρεσίες της δημοτικής αρχής αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Κατακλύζουν το νησί και δίνουν την δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες να τα διανύσουν, σκοντάφτοντας σε βενετσιάνικα ερείπια, εκκλησίες με παμπάλαια πέτρινα καμπαναριά, λιοτρίβια (το νησί καλύπτεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από ελαιόδενδρα) και περιβόλια με όλα τα ελέη του Θεού.
Το Ημεροβίγλι που είναι η υψηλότερη κορυφή των Διαποντίων με ύψος πάνω από 390 μέτρα είναι εύκολα προσβάσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρις στο παραδοσιακό μονοπάτι (1300 μέτρα μήκος, διανοιγμένο με ιδιωτική πρωτοβουλία ντόπιων) και οδηγεί στην κορυφή του νησιού.
Ο φάρος Καστρί κατασκευάστηκε το 1872 και είναι τοποθετημένος στο Βορειοανατολικό άκρο του νησιού στο ακρωτήρι Καστρί. Είναι ο βορειότερος φάρος της Ελλάδας και από τους τελευταίους φάρους της Ελλάδας που λειτουργεί με φαροφύλακα. Είναι ο πρώτος φάρος που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο Πέλαγος. Σε αυτόν λέγεται ότι οφείλεται η ονομασία "Φανός" ή "Φανώ" που δόθηκε στο νησί.
Περπατώντας μπορείς να φτάσεις σε σχεδόν κάθε συνοικισμό και γωνιά του νησιού, εισπνέοντας έναν αέρα που παρέχεται στην πιο αναζωογονητική του μορφή, προκαλώντας την επίκληση όλων των αισθήσεων για ένα κατανυκτικό προσκύνημα στη θέα φύση. Τα νερά είναι ζεστά μέχρι και τον Οκτώβρη, γι’ αυτό αν δεν προλαβαίνεις τώρα, θα έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να το επισκεφτείς τους επόμενους μήνες. Το καλοκαίρι στους Οθωνούς κρατάει περίπου 4,5 μήνες.