Ένα πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Πάτρα

Ένα μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης στην Πάτρα.

Ένα πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Πάτρα

Μια εντυπωσιακή εκκλησία που χτίστηκε το 900 μ.Χ. βρίσκεται στην Πάτρα. Ο επιβλητικός ναός του Παντοκράτορα θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας.

Ο Ναός του Παντοκράτορα Πατρών έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός. Αποτελεί τον πρώτο καθεδρικό ναό της Πάτρας βυζαντινού ρυθμο. Έχει, όπως και η Αγία Σοφία όμορφους και εντυπωσιακούς τρούλους οι οποίοι εξωτερικά είναι μολύβδινοι.

Στο εσωτερικό του μπορείς να θαυμάσεις έναν υπέροχο διάκοσμο με τοιχογραφίες. Μπορεί να μην διαθέτει, λοιπόν, το μέγεθος της Αγίας Σοφίας αλλά η τεχνοτροπία και ο ρυθμός της εκκλησίας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί και το αποκαλούσαν Κιουρσούμ τζαμί.

Το 1828 η εκκλησιά του Παντοκράτορα είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο.

Χρησιμοποιούταν για τους στρατιώτες του Μεζόν. Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση επανήλθε στην αρχική του κατάσταση αποτελώντας πλέον ένα μοναδικό θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή.

Από το μολύβι των τρούλων της εκκλησίας είχαν δημιουργηθεί οι πρώτες σφαίρες που έριξαν οι Έλληνες κατά των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Πηγή φωτογραφίας: patrasevents.gr