Ζάκρος με το Φαράγγι των Νεκρών

Αν έρθετε στη Ζάκρο, επιβάλλεται να περπατήσετε στο περίφημο άγριο φαράγγι της Ζάκρου, γνωστό και ως Φαράγγι των Νεκρών από τους πολλούς Μινωικούς τάφους που βρέθηκαν στις σπηλιές των τοιχωμάτων του.

Ζάκρος με το Φαράγγι των Νεκρών

Το φαράγγι αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και η κατάβαση του από την Άνω Ζάκρο διαρκεί περίπου 2 ώρες. Αν κάνετε αναρρίχηση, στην έξοδο του φαραγγιού θα βρείτε διαμορφωμένο αναρριχητικό πεδίο. Από την Κάτω Ζάκρο μπορείτε επίσης να περπατήσετε βόρεια κατά μήκος του Ε4 μονοπατιού που οδηγεί στην πανέμορφη παραλία των Καρούμων και να περάσετε από το Σπήλαιο των Πελεκητών και το αρχαίο λατομείο εξόρυξης πέτρας για την κατασκευή του παλατιού της Ζάκρου από τους Μινωίτες.

Αντίστοιχα, μπορείτε να πεζοπορήσετε νότια το μονοπάτι που οδηγεί στην περιοχή του Ξερόκαμπου κατά μήκος των απόκρημνων ακτών του Ακρωτηρίου της Ζάκρου.

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ζάκρου βρίσκεται λίγα μέτρα από την παραλία και δεν είναι άλλο από το Μινωικό παλάτι της Ζάκρου, το 4ο μεγαλύτερο μετά την Κνωσό, τη Φαιστό και τα Μάλια. Είναι το μόνο μεγάλο ανάκτορο που μεγάλο μέρος του θησαυρού του έμεινε ασύλητο, δίνοντας πολλά στοιχεία στους αρχαιολόγους. Κτίστηκε το 1900 π.Χ. και καταστράφηκε οριστικά το 1450 π.Χ., όπως και τα υπόλοιπα ανάκτορα της Κρήτης, και είχε έκταση 8000τμ. Το παλάτι είχε κεντρική αυλή, λαβύρινθο και ιερείο. Τα ευρήματα που βρέθηκαν ήταν αρκετά πλούσια (φύλλα χρυσού, ελεφαντόδοντα, κοσμήματα, αγγεία κλπ), ενώ αποδεικνύουν και τη στενή σχέση της πόλης με πολλά λιμάνια της Μεσογείου.

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για μια βόλτα στο χωριό της Άνω Ζάκρου, να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια και στις εκκλησιές του. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις πηγές της Ζάκρου, που δημιουργούν μια μικρή όαση με πλατάνια και γάργαρα νερά που στο παρελθόν γύριζαν τους πολλούς νερόμυλους του χωριού. Σήμερα κάποιοι νερόμυλοι έχουν μετατραπεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Υδροκίνησης. Στην Άνω Ζάκρο λειτουργεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ζάκρου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για το Φυσικό Πάρκο Σητείας, που έχει ενταχθεί στα διεθνή γεωπάρκα της UNESCO.

Φαράγγια των Νεκρών

Σε μικρή απόσταση από την Επάνω Ζάκρο, σχεδόν 100χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, ξεκινά το πανέμορφο Φαράγγι της Κάτω Ζάκρου ή Φαράγγι των Νεκρών, που καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο και αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Η κοίτη του συγκεντρώνει τα νερά από δύο κυρίως ρέματα, των Αδραβάστων και της Πάνω Ζάκρου, που συνενώνονται στην τοποθεσία Λενικά. Η ομορφιά του τοπίου, η ιστορική του σημασία αλλά και η εύκολη προσβασιμότητα, προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Η σήμανση στην περιοχή είναι πολύ καλή, ενώ ένα τμήμα που παλιά ήταν δύσκολο και αναφέρεται σε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς ως «ζόρικο» πλέον έχει παρακαμφθεί τελείως.

Πρόκειται για εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι με μεγάλες σπηλιές στα τοιχώματά του. Σε κάποιες από αυτές τις σπηλιές βρέθηκαν τάφοι από τη Μινωική εποχή και μέσα σε αυτούς ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Λόγω των τάφων αυτών μάλιστα το φαράγγι ονομάζεται «Φαράγγι τών Νεκρών» καί οι σπηλιές «Σπηλιές τών Νεκρών». Περίπου στο μέσο του φαραγγιού, σύντομο μονοπάτι ανηφορίζει στο ύψωμα Κάστελας στα βόρεια του φαραγγιού, όπου έχει εντοπιστεί μινωική οχύρωση.

Για την εύκολη πρόσβαση στο φαράγγι, μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στην είσοδο του φαραγγιού, κοντά στο χωριό της Πάνω Ζάκρου, και να διασχίσετε το φαράγγι, φτάνοντας σε 2 περίπου ώρες στην Κάτω Ζάκρο, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και το φαγητό σας στην πανέμορφη παραλία του χωριού και να επισκεφτείτε το Μινωϊκό Ανάκτορο της Ζάκρου. Υπάρχει και δεύτερη είσοδος για το φαράγγι, περίπου στο μέσο του δρόμου που ενώνει την Άνω Ζάκρο με την Κάτω Ζάκρο.

ΦΩΤΟ: cretanbeaches.gr