Κρανίδι, κωμόπολη με νησιώτικο χρώμα

Χτισμένο αμφιθεατρικά στο λόφο της Αγίας Άννας και της Μπαρδούνας, το Κρανίδι με τα νησιώτικα χρώματα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική σας ανοίγει μια φιλόξενη πόρτα σε αλλοτινές εποχές.

Κρανίδι, κωμόπολη με νησιώτικο χρώμα

Περιποιημένες αυλές, στέρνες, κρήνες, λιακωτά, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παραδοσιακά κτίρια, ανεμόμυλοι, λιοτρίβια και γραφικά ξωκλήσια γεμίζουν το βλέμμα με εικόνες απέριττης αλλά και αξέχαστης ομορφιάς. Γειτονικοί οικισμοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως οι Φούρνοι, η Κοιλάδα και τα Δίδυμα σας προσκαλούν για μια επίσκεψη στις ομορφιές και στις ειδυλλιακές παραλίες τους.

Οι διάσημοι ανεμόμυλοι θα σας ξεναγήσουν στην πανάρχαια τέχνη της άλεσης του σιταριού. Η περιοχή επίσης φημίζεται για την αγροτική της παραγωγή σε λάδι και εσπεριδοειδή, προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε αλλά και να προμηθευτείτε πριν το ταξίδι της επιστροφής.Το Κρανίδι Αργολίδας είναι γνωστό για το ελαιόλαδο Κρανιδίου το οποίο έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ. Έχει το χαρακτηριστικό ότι αποτελείται κατά 80% από την ποικιλία Μανάκι και 20% από την ποικιλία Κορωνέικη. Η σύνθεση των δύο ποικιλιών τού δίνει την ιδιαιτερότητα που έχει και το χαρακτηρίζει για τα υψηλά ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Απέχει από το Ναύπλιο περίπου 50 χλμ. και από την Αθήνα περίπου 180 χλμ. Μέσω θαλάσσης επικοινωνεί με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέσω των λιμανιών της Ερμιόνης και του Πορτοχελίου.

Σύμφωνα με μια εκδοχή το σύγχρονο όνομά του προέρχεται από το κραναός που σημαίνει τραχύς και θεωρείται δηλωτικό της περιοχής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το όνομα οφείλεται σε παραφθορά της λέξης Κορωνίδα, το όνομα παραπλήσιας νησίδας που φέρει το όνομα της μητέρας του θεού της Ιατρικής, του Ασκληπιού, ο οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

ΦΩΤΟ: www.tripadvisor.com