Τρίκερι: Το νησάκι του Παγασητικού που πήγαινε η Γκρέτα Γκάρμπο και οι εξόριστες...
Το Τρικέρι είναι χωριό του νομού Μαγνησίας χτισμένο στην κορυφή του υψώματος Φουρτούνα στο τελείωμα της χερσονήσου της Μαγνησίας, ανατολικά της εισόδου του Παγασητικού κόλπου. Aπέναντι το Παλιό Τρίκερι.
Είναι μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους. Στο νησί βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας, το οποίο χτίστηκε τον 19ο αιώνα, ενώ αρκετοί το αποκαλούν και «νησί της Παναγιάς».
Απέχει ελάχιστα από την θάλασσα και εξυπηρετείται από το λιμάνι της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οικισμό. Αποτελεί έδρα, από το 1912, της ομώνυμης κοινότητας και από το 1967 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Μαγνησίας.
Λόγω της ευκολότερης πρόσβασης από την θάλασσα παρά από την ορεινή και απόκρημνη ενδοχώρα απέκτησε χαρακτήρα νησιού και ανέπτυξε ιδιαίτερα την ναυτιλία. Το 1821 διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους ενώ τον 18ο και 19ο αιώνα υπήρχαν ναυπηγεία που κατασκεύαζαν ιστιοφόρα. Συμμετείχε στην επανάσταση του Πηλίου το 1821 βοηθώντας με την χορηγία πλοίων και ναυτικών στη νεοσύστατη τότε Φιλική Εταιρεία. Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στο Πήλιο, η επανάσταση συνεχίστηκε στην περιοχή του Τρικερίου. Στο Τρίκερι πέθανε ο Πηλιορείτης οπλαρχηγός Κυριάκος Μπασδέκης, όπου κατέφθασε τραυματισμένος μετά την αποτυχία κατάληψης του Βόλου.
Το 1827 ο Ν. Κριεζώτης ως αρχηγός εκστρατευτικού σώματος νίκησε στην περιοχή τους Τούρκους.
Κατά τον Μεσοπόλεμο οι κάτοικοι του Τρικερίου ασχολούνταν κυρίως με την αλιεία, ενώ την περίοδο της Κατοχής παρατηρήθηκε σοβαρή έλλειψη τροφίμων λόγω απαγόρευσης του ψαρέματος. Υπήρξε τόπος εξορίας γυναικών την εποχή του εμφυλίου και αργότερα...
Δεν έχει δρόμους και κάποιος μπορεί να κάνει με τα πόδια του το γύρο του νησιού σε 2 ώρες. Επισήμως δεν υπάρχει πλοίο που να προσεγγίζει το λιμανάκι του νησιού, υπάρχουν όμως τα θαλάσσια ταξί που σε 5 λεπτά σε «πετάνε» απέναντι, όταν φτάσει ο επίδοξος επισκέπτης στον Αλογόπορο. Στο Παλαιό Τρίκερι δεν θα βρείτε ξενοδοχεία, άλλωστε το νησί έχει μόλις 40 σπίτια.
Όταν ακόμη στο νησί δεν υπήρχε ηλεκτρικό και ήταν άγνωστη η βιομηχανία του τουρισμού, λέγεται ότι την δεκαετία του 1960, ερχόταν για διακοπές η Γκρέτα Γκάρμπο μαζί με διάσημους φίλους της για την απόλυτη ησυχία.