Κι όμως υπάρχει φιόρδ και στην Πελοπόννησο!

Ο Γέρακας είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα σε ένα φιόρδ!

Κι όμως υπάρχει φιόρδ και στην Πελοπόννησο!

Όχι στη Νορβηγία αλλά στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στις ανατολικές ακτές του νομού Λακωνίας. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος, κι ας είναι μόλις 22 χιλιόμετρα από την εντυπωσιακή Μονεμβασιά.

Ηρεμία, αυθεντική ομορφιά και ένα γραφικό λιμανάκι το οποίο αποτελεί αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και σκάφη, καθώς είναι προστατευμένο από τους ανέμους. Υπάρχουν κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες κ.λπ.

Ο Γέρακας, ή «Ιέραξ» όπως ονομαζόταν κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτέλεσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών, αλλά και το αγκυροβόλιο Υδραίων και Σπετσιωτών εμπόρων, αλλά και όσων ήθελαν να αποφύγουν τις τρικυμίες. Το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία. Ο Γέρακας σήμερα αποτελείται από τρεις οικισμούς: Το Λιμάνι, το Γέρακα και τον Άγ. Ιωάννη.


Σήμερα το μικρό, γραφικό και απάνεμο λιμανάκι του φέρνει στο νου εικόνες από αιγιοπελαγίτικο νησί, με τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα γραφικά ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα. Ο δε συνδυασμός με την ανυπέρβλητη ομορφιά της φύσης, δημιουργεί ένα υπέροχο τοπίο.

Εκτός από τη Μονεμβασιά, που μπορείς να επισκεφτείς ο Γέρακας αποτελεί ωραιότατη βάση για να εξερευνήσεις το εν πολλοίς ανεξερεύνητο «τρίτο πόδι» της Πελοποννήσου, και να κάνεις στάση πριν κατηφορίσεις προς την ξακουστή και κοσμαγάπητη Ελαφόνησο σε μέρη μυστικά, όπως είναι το Σπήλαιο της Καστανιάς, τα κουκλίστικα, εντελώς νησιώτικα χωριά των Βατίκων, ο φάρος του Κάβο Μαλέα και η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία του μικρού μας πλανήτη, στο Παυλοπέτρι.