Πασχαλινή απόδραση στο Αγκίστρι

Το Αγκίστρι βρίσκεται μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά και προσφέρεται για δύο ημέρες απόδρασης.

Πασχαλινή απόδραση στο Αγκίστρι

Το Αγκίστρι είναι νησί του Αργοσαρωνικού, το μεγαλύτερο από τη συστάδα των μικρών νησιών ανάμεσα στην Αίγινα και την Επιδαυρία της Πελοποννήσου.

Σε αρχαία κείμενα όπως αναφέρει ο Πλίνιος και άλλοι αρχαίοι ιστορικοί όπως ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια που σημαίνει «στολισμένη κεφαλή». Παρ' όλο που δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές στην δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν βυθισμένες μέσα στην θάλασσα, αρχαιότητες και λείψανα προϊστορικής εγκατάστασης.

Εδώ βρίσκεται ο τάφος του αρματολού Μητρομάρα (1772), πρωτεργάτη στα Ορλωφικά, ο οποίος κατέφυγε και πέθανε στο νησί στις 15 Φεβρουαρίου 1772. Τότε ήταν που οι Τούρκοι σκότωσαν όλους τους συναγωνιστές του και πούλησαν τις γυναίκες ως σκλάβες, εκτός από τη γυναίκα του που εξαγοράστηκε. Από το νησί καταγόταν και ο αγωνιστής της επανάστασης του 1821 Ιωάννης Αγκιστριώτης που πολέμησε σε διάφορες μάχες μέχρι το 1825.

Ο πληθυσμός του Αγκιστρίου γνώρισε σημαντική αύξηση την περίοδο 1879 - 1907 και έπειτα σταθεροποιήθηκε μέχρι το 1991 με αρκετές αυξομειώσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί σημαντικά, έφτασε στους 1450.

Μόλις 55 λεπτά µακρυά από τον Πειραιά, το µικρό και καταπράσινο Αγκίστρι είναι ιδανικό για να περάσετε ξεκούραστα τις ηµέρες του Πάσχα! Αν και συχνά επισκιάζεται από την γειτονική κοσµοπολίτισσα Αίγινα, το Αγκίστρι ενδείκνυται για όσους θέλουν να απολαύσουν 2 µέρες απόλυτης χαλάρωσης!

Τα γραφικά, πλακόστρωτα δροµάκια του είναι ιδανικά για βόλτες στον ανοιξιάτικο καιρό, για να θαυµάσετε τα παραδοσιακά σπίτια µε τις ασβεστωµένες αυλές και τα γραφικά εκκλησάκια, ενώ µια βουτιά στα καταπράσινα νερά του στην όµορφη παραλία της Δραγονέρας ή της Σκάλας θα επαληθεύσουν την άριστη επιλογή σας.

Χάρη στη µικρή του έκταση, ο καλύτερος τρόπος µετακίνησης στο νησί είναι αναµφίβολα το ποδήλατο. Στη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι θα συναντήσετε αρκετά αξιόλογα παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί. Απολαύστε εξαιρετικά µαγειρευτά, τοπικές σπεσιαλιτέ, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πάντα µε την απαιραίτητη συνοδεία κρασιού.

Πώς θα πάτε στο Αγκίστρι

Από το λιµάνι του Πειραιά αναχωρούν καθηµερινά Ferry Boats για το Αγκίστρι (διάρκεια 1 ώρα & 45 λεπτά). Επιπλέον, από το λιµάνι του Πειραιά αναχωρούν καθηµερινά και Ιπτάµενα Δελφίνια (διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 55 λεπτά).

ΦΩΤΟ: www.wikipedia.gr