Ξάνθη: Η αρχόντισσα της Θράκης με ξακουστό καρναβάλι

Το Καρναβάλι της Ξάνθης για το 2023 σας περιμένει με ένα πρόγραμμα τόσο πλούσιο που καθιστά την πόλη, νούμερο 1 προορισμό για τις φετινές απόκριες!

Ξάνθη: Η αρχόντισσα της Θράκης με ξακουστό καρναβάλι

Η Ξάνθη είναι πόλη της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα. Αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας και την έδρα του ομώνυμου Δήμου. Υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 52.278 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την Απογραφή του 2021. Βρίσκεται κτισμένη στις παρυφές του Αχλαδόβουνου και τη διαρρέει ο ποταμός Κόσυνθος. Είναι επίσης γνωστή και ως «Η πόλη με τα χίλια χρώματα» και «Κυρά κι αρχόντισσα της Θράκης».

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 η παρουσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δ' Σώματος Στρατού τονώνουν την περιοχή. Από το 2000 κι έπειτα, παρατηρείται έντονη πολεοδομική δραστηριότητα, αποτέλεσμα της ανάγκης στέγασης χιλιάδων φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές της πόλης.

Οι Καπναποθήκες

Η περιοχή των καπναποθηκών -ένα σημαντικό σε έκταση και αξία τμήμα της πόλης- είναι συνδεδεμένη άμεσα με την οικονομική άνθηση της Ξάνθης. Σώζεται σε ικανοποιητικό βαθμό ως πολεοδομικός ιστός και ως κτηριακό απόθεμα και αποτελεί ένα από τα καλύτερα υφιστάμενα σύνολα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Τα κτήρια είναι δημιουργήματα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και αποτελούν έξοχα δείγματα αρχιτεκτονικής, ορισμένα από αυτά μοναδικά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Παλιά Πόλη

Ως σημαντικότερο σημείο της πόλης θεωρείται η Παλιά Πόλη. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης αποτελώντας τον ιστορικό της πυρήνα και καλύπτει έκταση 380.000τ.μ.. Χτισμένη σε ύψωμα, κρατώντας την παραδοσιακή μορφή της, σαγηνεύει τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της, κάθε φορά που περπατάνε στα σοκάκια της. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, που έχει μείνει ανεπηρέαστος από τη φθορά του χρόνου και διατηρεί την αρχοντιά και τη μεγαλοπρέπειά του.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ιδρύθηκε το 1975 από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) και στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Το κτήριο, έκθεμα και το ίδιο, αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μιας συγκεκριμένης τυπολογίας κατοικιών που ξεκίνησαν να οικοδομούνται στην πόλη της Ξάνθης από το 1830 και μετά...

Το πρόγραμμα για το Καρναβάλι της Ξάνθης

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00
Συναυλία Cultera

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:30
Συναυλία Γιώργος Λιβάνης

Λύκειο Των Ελληνίδων Ξάνθης, ώρα 17:30
Αποκριάτικο μπαλνταφάν του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης με πολύ χορό, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ώρα 18:00
Πάρτι «Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη χορευτική έκφραση»

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 21:00
Αποκριάτικο Πάρτι

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 13:00
Συναυλία Trouf & Anton F

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 14:00
Συναυλία FY & Robin Juanta

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 15:00
Χορευτικό show

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 19:00
Κλήρωση της σειράς των πληρωμάτων της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 20:00
Συναυλία Δημήτρης Τικτόπουλος – Γιώργος Φωκάς και οι One Take

Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο, ώρα 17:00
Παράσταση κουκλοθέατρο «Οι χρυσές σερπαντίνες»

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 17:00
Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 21:00
Αποκριάτικο λάτιν πάρτι

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, ώρα 21:00
Αποκριάτικο bal masque «Το πάρτι της Φωτιάς»

Π.Α.Σ. Αντίκας, αρχοντικό οδού Ευριπίδι Χασιρτζόγλου, ώρα 22:00
Αποκριάτικο πάρτι συλλόγου

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου
Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:30
Ακροβατικό σόου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 13:00
Συναυλία Αναστασία & Πρόδρομος Τσόλιας

Βραδινή καρναβαλική παρέλαση, ώρα 19:30

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου
Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ώρα 13:00
Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου, ώρα 19:00
Τελετή λήξης – Το κάψιμο του «Τζάρου»

Καθαρά Δευτέρα

Η περιοχή Σταυρούπολης περιμένει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα να υποδεχτεί τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά
και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά του φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Σταυρούπολης «Ορφέα», «Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης» και τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνών» διοργανώνει στη Δ.Ε. Σταυρούπολης από το πρωί εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.