Σεγκόβια: Λες και ζεις στον Μεσαίωνα

Μόλις μισή ώρα μακριά με τρένο από τη Μαδρίτη, η ισπανική «πόλη της νίκης» Σεγκόβια με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα θα σου κλέψει την καρδιά! 

Σεγκόβια: Λες και ζεις στον Μεσαίωνα

Η πόλη είναι διάσημη για τα ιστορικά της κτίρια, συμπεριλαμβανομένων τριών κύριων ορόσημων: το ρωμαϊκό υδραγωγείο στο κέντρο της πόλης, τον καθεδρικό ναό της (ένας από τους τελευταίους που χτίστηκαν στην Ευρώπη σε γοτθικό στυλ) και το μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο χρησίμευσε ως ένα από τα πρότυπα για Το Κάστρο της Σταχτοπούτας του Walt Disney. Το κέντρο της πόλης ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1985.

Το Υδραγωγείο της Σεγκόβια, που βρίσκεται στην Plaza del Azoguejo, είναι το ιστορικό χαρακτηριστικό της πόλης, που χρονολογείται από τα τέλη του 1ου ή τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Όπως πολλά άλλα υδραγωγεία στην Ισπανία, το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Σεγκόβια είναι ένα από τα «εξαιρετικά επιτεύγματα μηχανικής» που υπάρχουν στη χώρα, έγραψε ο Alejandro Lapunzina στο Reference Guides to National Architecture: Architecture of Spain.

Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την παροχή πόσιμου νερού. «Το υδραγωγείο της Σεγκόβια είναι –λόγω της μεγάλης έκτασης, της αρχιτεκτονικής του ομορφιάς, της αχαρακτήριστης λεπτότητας και της δραματικής παρουσίας στο κέντρο ενός πυκνού αστικού ιστού– η πιο εντυπωσιακή ρωμαϊκή κατασκευή στην Ισπανία και ένα από τα πιο διάσημα μεταξύ των πολυάριθμων υδραγωγείων που κατασκευάστηκαν από τους Ρωμαίους σε όλη την τεράστια Αυτοκρατορία τους», έγραψε ο Λαπουνζίνα. Αποτελείται από περίπου 25.000 ογκόλιθους γρανίτη που συγκρατούνται μαζί χωρίς κονίαμα και εκτείνεται σε 818 μέτρα με περισσότερες από 170 καμάρες, με το υψηλότερο να έχει ύψος 29 μέτρα.

Το Αλκαζάρ της Σεγκόβια, το βασιλικό παλάτι χτισμένο σε μια πέτρινη χερσόνησο ανάμεσα στους ποταμούς Eresma και Clamores, τεκμηριώνεται για πρώτη φορά το 1122, αν και μπορεί να υπήρχε νωρίτερα. Ήταν μια από τις αγαπημένες κατοικίες των βασιλιάδων της Καστίλλης, που χτίστηκε κατά τη μετάβαση από τη ρωμανική αρχιτεκτονική στη γοτθική και στο Mudéjar. Το κτίριο είναι δομημένο γύρω από δύο αυλές και έχει δύο πύργους, και ένα φυλάκιο. Ήταν η αγαπημένη κατοικία του Αλφόνσο Χ του Σοφού και του Ερρίκου Δ' και η Ισαβέλλα η Καθολική στέφθηκε βασίλισσα της Καστίλλης στην Plaza Mayor της Σεγκόβια. Κατεστραμμένο από πυρκαγιά το 1862, ξαναχτίστηκε αργότερα. Τώρα στεγάζει το αρχείο του Στρατηγού Στρατιωτικού ντε Σεγκόβια και το μουσείο της Βασιλικής Σχολής Πυροβολικού, που διαχειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Αλκαζάρ.

Ο καθεδρικός ναός της Σεγκόβια, ο τελευταίος γοτθικός καθεδρικός ναός που χτίστηκε στην Ισπανία. Θεωρείται αριστούργημα της βασκο-καστιλιανής γοτθικής αρχιτεκτονικής και είναι γνωστό ως «Η Κυρία των Καθεδρικών Ναών». Ο Juan Gil de Hontañón, ο Rodrigo Gil de Hontañón και άλλοι δεξιοτέχνες της ισπανικής αρχιτεκτονικής εργάστηκαν για την κατασκευή. Καθαγιάστηκε το 1768 και έχει μήκος 105 μέτρα, πλάτος 50 μέτρα και ύψος 33 μέτρα, έχει 18 παρεκκλήσια και έχει τρεις πόρτες: El Perdón, San Frutos και San Geroteo.