Η «μαγεία» των Χριστουγέννων στην Καστοριά

Η Καστοριά έχει φορέσει τα «γιορτινά» της και είναι ένας ιδανικός προορισμός ενόψει των Χριστουγέννων

Η «μαγεία» των Χριστουγέννων στην Καστοριά

Η Καστοριά είναι πόλη της Μακεδονίας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στην δυτική Μακεδονία.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 16.909 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη ομώνυμη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.

Χτισμένη αμφιθεατρικά επάνω σε μια στενή χερσόνησο, που θυμίζει νησί, η Καστοριά εντυπωσιάζει με τα πολλά μεγαλοπρεπή μακεδονίτικά αρχοντικά και τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες που καθρεφτίζονται στα καθαρά νερά της λίμνης Ορεστιάδας, η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν της και οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι για αυτήν.

Η λίμνη (έκταση 28 τετ. χλμ) αποτελεί σημαντικό υγρότοπο, συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας «Natura 2000», και στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 200 είδη πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι, σταχτόχηνες, λαγγόνες, κύκνοι, πάπιες, ερωδιοί, κορμοράνοι κ.α.

Εάν βρεθείτε στην Καστοριά, ανηφορίστε αρχικά προς τον λόφο του Άη Θανάση για να απολαύσετε την πανοραμική θέα της λίμνης και της πόλης. Μπορείτε να γνωρίσετε την ομορφιά του τοπίου ακολουθώντας τον παραλίμνιο δρόμο (6 χλμ) περιμετρικά της χερσονήσου -που οι ντόπιοι αποκαλούν «γυρολιμνιά»- με τα πόδια, ποδήλατο ή ΙΧ ή με μια «κρουαζιέρα» στα νερά της λίμνης, που αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Από τα σημεία ενδιαφέροντος που θα πρέπει σίγουρα να κάνετε στάση, πριν βγείτε στην πίσω πλευρά της χερσονήσου, είναι το Σπήλαιο του Δράκου, με διαδρομή 300 μ. που κινείται μέσα σε δέκα εντυπωσιακούς θαλάμους με επτά υπόγειες λίμνες και εκθαμβωτικό σταλακτιτικό διάκοσμο, και τη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας που κτίστηκε το 1082 μ.Χ. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄. Στη συνέχεια, αναζητήστε το φημισμένο Ντολτσό. Την αρχοντική γειτονιά της Καστοριάς, που δεσπόζει επιβλητική στη νότια πλευρά της πόλης.

Στην ίδια συνοικία-στολίδι βρίσκονται αρχοντικά που έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Το αρχοντικό «Αφών Εμμανουήλ» στεγάζει το Ενδυματολογικό Μουσείο. Το αρχοντικό «Νεράτζη Αϊβάζη» το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς και η οικία του Μακεδονομάχου Αναστασίου Πηχιών, το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα».

Ενόψει και των Χριστουγέννων η πόλη έχει φορέσει τα «γιορτινά» της με τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» να κλέβει την παράσταση. Το θεματικό πάρκο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη λίμνη και διαθέτει λούνα παρκ, παγοδρόμιο, το καρουζέλ, αλλά και τα σπιτάκια, όπως αυτό του Άη Βασίλη με το γραμματοκιβώτιο και το έλκηθρο απ’ έξω, όπου λαμβάνουν μέρος δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες.

Ο Δήμος Καστοριάς μάλιστα έχει εκδώσει έναν καλαίσθητο οδηγό, με όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 8 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Ιανουαρίου 2023.

Στις κεντρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παραμονές Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12) οι «Γιορτές Πεζόδρομου» με events από τους Moving Creatures Company στον πεζόδρομο Στρ. Άρτη και Ερμού (12:00) και μπάντα δρόμου στον πεζόδρομο Δημάρχου Β.Νικίδη, Πτολεμαίων και Αρχιμήδους (14:00).