Αλπικό τοπίο σε Περτούλι και Ελάτη

Η Ελάτη και το Περτούλι ανήκουν σε ένα σύμπλεγμα χωριών στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα, νοτιοδυτικά του νομού Τρικάλων.

Αλπικό τοπίο σε Περτούλι και Ελάτη

Την Ελάτη τη συναντάμε στα 900 μ., σε απόσταση 34 χλμ. απ’ τα Τρίκαλα και είναι το μεγαλύτερο απ’ τα χωριά του ορεινού όγκου των Τρικάλων και το πιο αναπτυγμένο τουριστικά. Πνιγμένη πραγματικά στα έλατα και με θαυμάσιο κλίμα, εξελίχτηκε σε θέρετρο, αρχικά για τους Τρικαλινούς, απ’ τη δεκαετία του ’50. Με καλαίσθητους ξενώνες, πολλές ταβέρνες, μπαράκια και διάφορα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα έγινε πλέον ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Πιο ψηλά, στα 1.150 μ., το Περτούλι -άλλοτε τόπος συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής- είναι ένας μικρότερος και πιο ήσυχος οικισμός, με αξιόλογες υποδομές, που ζωντανεύει τα Σαββατοκύριακα. Ξακουστά είναι και τα περτουλιώτικα λιβάδια, ανάμεσα στους δύο οικισμούς: ένα αλπικό τοπίο, υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου.

Μπορείτε να πάτε και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, που απ’ το 1985 έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Ο δρόμος μπορεί να σας βγάλει και στα άλλα ορεινά χωριά του Δήμου, το Nεραϊδοχώρι, τη Δέση, την Πύρρα, το Γαρδίκι, μέχρι και την κοιλάδα του Ασπροπόταμου (Αχελώου).

Μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, γεμάτη με πυκνά ελατοδάση και καταπράσινες πλαγιές, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες, απέραντα λιβάδια και ποτάμια που δίνουν ευκαιρίες για σπορ και περιπέτεια.

Φωτό από www.tripadvisor. com

Θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο από Αθήνα θα χρειαστεί να καλύψετε περίπου 360 χλμ. Προτιμήστε ως πιο σύντομη τη διαδρομή Δομοκού- Καρδίτσα- Τρίκαλα. Πριν φτάσετε στα Τρίκαλα θα δείτε σήμανση με κατεύθυνση αριστερά προς Πύλη-Ελάτη-Περτούλι.