Λιτόχωρο: Εκεί που ο Όλυμπος συναντά το γαλάζιο
Tο Λιτόχωρο είναι το «σκαλοπάτι» για το βουνό των Θεών, αφού από το χωριό της Πιερίας ξεκινούν όλες οι εξορμήσεις στον Όλυμπο και οι αναβάσεις στα μονοπάτια του Εθνικού Δρυµού του Ολύµπου, στη μαγευτική χαράδρα όπου κυλούν ορμητικά τα νερά στο φαράγγι του Ενιπέα.
Είναι χτισμένο στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού των θεών και το χωριό εκτός από τη φυσική ομορφιά του έχει και έτην εύκολη πρόσβαση καθώς απέχει μόλις 5 χλμ. από την εθνική οδό. Το Λιτόχωρο είναι ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Η παραλία Πλάκα απέχει λίγα λεπτά και το καλοκαίρι μετατρέπεται σε ελκυστικό προορισμό της Πιερίας με πολλά μπιτς μπαρς, ψαροταβέρνες και ξενοδοχεία.
Προς τα πάνω αντικρίζει τις κορυφές του Ολύμπου προς τα κάτω, το απέραντο γαλάζιο. Tο Λιτόχωρο υπήρξε σημαντική ναυτική πολιτεία με τους περισσότερους κατοίκους να είναι ναυτικοί. Τη ναυτική πολιτιστική κληρονομιά του Λιτοχώρου θα τη γνωρίσετε στο Ναυτικό Μουσείο του χωριού.
Ολυμπιακός: Η τιμητική 5η θέση στο Champions League
Όλα ξεκινούν από την κεντρική πλατεία και τον λαβύρινθο με τα στενά δρομάκια ενώ στην κορυφή του οικισμού βρίσκεται το παλιό χωριό. Θα συναντήσετε δίπατα σπίτια παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με ξύλινες αυλόπορτες αλλά και νεοκλασικά καπετανόσπιτα στη συνοικία των ναυτικών, πέτρινες βρύσες και μικρές πλατείας σε ένα σκηνικό απόλυτης γαλήνης.
Η πρώτη έγγραφη μνεία για το Λιτόχωρο γίνεται στο α' ήμισυ του 16ου αιώνα, όταν ο Άγιος Διονύσιος συνοδοιπόρος του Οσίου Νικάνορα της Μονής Ζάβορδας επισκέφθηκε την περιοχή και ίδρυσε το ομώνυμο μοναστήρι.
Υπάρχουν πέντε εκδοχές για τρεις ορθογραφίες της λέξης Λιτόχωρο (ή Λητόχωρο ή Λυτόχωρο), με την επικρατούσα να δίνει και τη σημερινή ονομασία με γιώτα.
Η μυθική Λητώ θεωρείται υπαίτια για την ορθογραφία με η, ενώ η γραφή με υ προκύπτει από το «λυτός» (δηλ. ελεύθερος) τόπος. Το τελευταίο οφείλεται πιθανόν στο μετριότερο καθεστώς τουρκοκρατίας (σε σύγκριση με άλλες περιοχές) του κεφαλοχωριού της Πιερίας ή γενικά στο «ελευθερίζον» φρόνημα των ντόπιων.
Επιπρόσθετα, η λέξη ίσως προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη λιτή (+χώρος), δηλαδή την προσευχή. Ακόμη, μπορεί να είναι παράφραση της λέξης Λιθόχωρο, δηλαδή του πέτρινου τόπου, γνώμη που βρίσκει τους περισσότερους υποστηρικτές. Υπάρχει, τέλος, η άποψη πως Λιτόχωρο σημαίνει απλώς λιτός χώρος.
Το Λιτόχωρο βρίσκεται στο νομό Πιερίας, περίπου 23 χλμ. από την Κατερίνη και 92 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Από τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Πιερίας που φτάνουν στο Λιτόχωρο σε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (τηλ. 2310 595428) ενώ από το σταθμό της Λιοσίων στην Αθήνα ξεκινούν δρομολόγια προς Κατερίνη (τηλ.: 210 8317059).