Μαράθι, ο παράδεισος του Αιγαίου

Το Μαράθι ή Μάραθο ή Μάραθος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών.

Μαράθι, ο παράδεισος του Αιγαίου

«Αν υπήρχε παράδεισος θα ήταν το Μαράθι» αναφωνήσαμε όταν είδαμε πρώτη φορά το Μαράθι σε ημερήσια εκδρομή από την Πάτμο μαζί με τον εκλιπόντα ηθοποιό Μηνά Χατζησάββα και συμφώνησε μαζί μας. Το επισκέφτηκε μετά από μια εβδομάδα και έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εμείς πήγαμε πολύ αργότερα για 4 μέρες και ήταν πράγματι σαν να βρισκόμασταν στο παράδεισο, ιδιαίτερα μετά τις 5 το απόγευμα όταν έφευγαν τα καίκια που έκαναν τις ημερήσιες εκδρομές. Απόλυτη ησυχία, εκπληκτικό φαγητό με φρέσκα ψάρια και γαλήνη. Τρεις ταβέρνες, λίγα δωμάτια και ένα μπαρ με εκπληκτικά χαμηλές μουσικές ψηλά στον βράχο, λες και είναι προέκτασή του.

Μπορείτε να πάτε με τα εκδρομικά από την Πάτμο ή τους Λειψούς ή να σας πάρουν με τη βάρκα τους οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας που κλείσατε τα δωμάτια.

Το Μαράθι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από των οικισμό των Αρκιών. Το νησί αν και εξαιρετικά μικρό, με έκταση μόλις 355 στρέμματα, είναι κατοικημένο και διαθέτει έναν μικρό οικισμό.

Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργούν στο Μαράθι, δύο ταβέρνες και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τον χειμώνα οι μόνοι κάτοικοι που παραμένουν είναι τρία αδέρφια, ιδιοκτήτες των καταστημάτων του νησιού.

Αν θέλετε να κάνετε και λίγη εξερεύνηση αξίζει να πάρετε το μονοπάτι βόρεια της κύριας παραλίας που σε 600 μέτρα θα σας οδηγήσει σε μία δεύτερη πολύ μικρότερη αλλά και πολύ ωραία παραλία του νησιού. Τέλος από το νότιο άκρο της κύριας παραλίας μονοπάτι 200 μέτρα μας οδηγεί στο παλιό εκκλησάκι - μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που γύρω του θα δούμε τα λιγοστά ερείπια του παλιού οικισμού του νησιού.