Τα Κύθηρα θα τα...βρούμε από Πειραιά, Νεάπολη, Γύθειο και Κίσσαμο

Τα Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο ανήκουν στα Επτάνησα και μαζί με τα Αντικύθηρα υπάγονται στη Νομαρχία Πειραιά.

Τα Κύθηρα θα τα...βρούμε από Πειραιά, Νεάπολη, Γύθειο και Κίσσαμο

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχουν 3.300 κατοίκους. Κατά τη μυθολογία, η θεά Αφροδίτη γεννήθηκε στη θάλασσα των Κυθήρων πριν την παρασύρουν τα κύματα στην Κύπρο. Από το νησί πέρασαν οι Μινωίτες, οι Φοίνικες, οι Μυκηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Μακεδόνες και οι Ρωμαίοι.

Στα βυζαντινά χρόνια χτίστηκαν πολλοί ναοί και ακολούθησαν οι Ενετοί που σεβάστηκαν την θρησκευτική παράδοση του νησιού. Το νησί δεν γλιτώνει από τις επιδρομές και τις λεηλασίες του πειρατή Μπαρμπαρόσα. Οι Βενετοί παραμένουν στο νησί ως το 1797 και τους ακολούθησαν οι Γάλλοι, Ρώσοι και Τούρκοι και τέλος οι Άγγλοι, μέχρι να ενωθούν με την Ελλάδα το 1864.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναπτύχθηκε έντονο αντιστασιακό μέτωπο ενώ τα Κύθηρα ήταν η πρώτη περιοχή που απελευθερώθηκε το Σεπτέμβριο του 1944. Τα Κύθηρα επλήγησαν πολλές φορές από ισχυρούς σεισμούς ενώ έντονο ήταν και το πλήγμα της μετανάστευσης του '50 που άφησε έρημο το νησί.

Σήμερα το μικρό νησί αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όσους θέλουν να κολυμπήσουν στα σμαραγδένια νερά του, να περπατήσουν σε φαράγγια με καταρράκτες, να φάνε άφθονο ψάρι, να τσουγκρίσουν με γλυκόπιοτο κρασί, να θαυμάσουν low profile ηλιοβασιλέματα και να ονειρευτούν σε ατμοσφαιρικά δωμάτια. Τα Κύθηρα επιμένουν να αντιστέκονται στοmainstream και μας κερδίζουν με την αυθεντικότητά τους.

Παραλίες

Η βοτσαλωτή παραλία Καλαδί δίπλα από την Παλαιόπολη, το Μελιδόνι με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά, η μεγάλη παραλία Φυρή Άμμος με το κοκκινωπό βότσαλο, η Αγία Πελαγία στον τουριστικά ανεπτυγμένο οικισμό, ο δημοφιλής Χαλκός με το βότσαλο και τα καταγάλανα νερά, το Διακόφτι δίπλα στο λιμάνι με ρηχά νερά και κατάλευκη άμμο, το οργανωμένο Καψάλι, η στενή παραλία του Λυκοδήμου με την μικρή σπηλιά στο κέντρο της και η μικρή παραλία Κυριακουλού με λευκό χαλίκι και πράσινα νερά.

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το σχολείο της Μηλαπιδέας, η γέφυρα του Κατουνίου, το Ιστορικό αρχείο Κυθήρων, η μονή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, το σπήλαιο του Μυλοποτάμου, το Ενετικό κάστρο στη Χώρα, ο Φάρος του Μουδαρίου, η βραχονησίδα Χύτρα.

Πώς θα πάτε

Σε αντίθεση με αυτά που λέει το γνωστό τραγούδι "Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε, μπορείτε να πάτε ακτοπλοϊκώς από Πειραιά, Γύθειο και Νεάπολη Λακωνίας, από Κίσσαμο Χανίων και αεροπορικώς με πτήσεις της Aegean Airlines.