Μηλιές: Θέα στον Παγασητικό, ναός χωρίς σταυρό, βόλτα με τον «Μουντζούρη»
Οι Μηλιές απέχουν μόλις 354 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 238 από τη Θεσσαλονίκη και θεωρούνται το ομορφότερο χωριό του Πηλίου.
Στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, οι Μηλιές είναι μια ιδανική επιλογή που έχει παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα και δυνατότητα για δραστηριότητες και εκδρομές.
Στο κεντρικό τμήμα του Πηλίου και σε απόσταση 28 περίπου χλμ. ΝΑ του Βόλου, βρίσκονται οι Μηλιές, ένα ιστορικό χωριό με πολλές ομορφιές, χτισμένο σε μια κατάφυτη πλευρά του Πηλίου και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 μ. στο χαμηλότερο σημείο του (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού) μέχρι 450 μ. περίπου στο υψηλότερο.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Πρόκειται για το κεφαλοχώρι της περιοχής, γεμάτο μηλιές, καστανιές και λιόδεντρα, με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το νότιο Πήλιο.
Έντονα χρώματα, δεκάδες αποχρώσεις του πράσινου, του καφέ, του κόκκινου και του κίτρινου, πηλιορείτικα αρχοντικά, σπαρμένα εδώ κι εκεί πάνω στην πλαγιά ανάμεσα στα γάργαρα νερά που τρέχουν όλο το χρόνο.
Μπροστά σου απλώνεται η θάλασσα και από πάνω της ο καταπράσινος όγκος του Πηλίου. Καθαρός αέρας, ξυλόφουρνοι που δεν σβήνουν ποτέ, παππούδες που ξέρουν να χαμογελούν, μαγείρισσες που ξέρουν να φτιάχνουν την πιο νόστιμη μηλόπιτα του κόσμου.
Μαγικά μαντζούνια θα βρείτε στις Μηλιές, μιας και στις πλαγιές φύονται βοτάνια που θεραπεύουν όλα τα κακά. Λένε πως εδώ συναντώνται τα 3/5 των θεραπευτικών βοτάνων όλου του πλανήτη.
Να κάνετε και τη διαδρομή ως τα Άνω Λεχώνια με τον θρυλικό Μουντζούρη, να αγοράσετε χειροποίητα παιδικά παιχνίδια από το μαγαζάκι του κυρίου Νικηφόρου " Το Μήλο Κάτω από τη Μηλιά", να γευτείτε τις φημισμένες πίτες του φούρνου Κόρμπα.
Επιτραπέζια παιχνίδια συντροφιά με αφράτο κέικ στο "Άννα, να ένα μήλο" και μη παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του χωριού, που έχει σπάνιες τοιχογραφίες, αλλά δεν έχει καμπάνα και σταυρό. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που κανείς δε γνωρίζει την ακριβή χρονολογία κατασκευής του, παρά μόνο πως ανακαινίστηκε το 1741, όπως μαρτυρεί μία επιγραφή που βρίσκεται στα πλάγια του ναού.
Η πιο ενδιαφέρουσα παράσταση είναι ο «Τροχός» της ζωής του ανθρώπου» που αναφέρεται και ως τροχός της τύχης ή Rota Fortunae. Βρίσκεται απομονωμένη στη δεξιά γωνία του πρόναου (για πολλά χρόνια ήταν καταχωνιασμένη πίσω από παλιά έπιπλα) και σίγουρα ο επισκέπτης που θα τη δει θα προβληματιστεί. Πρόκειται για μία παράσταση ζωδιακού κύκλου, η οποία δεν συναντάται συχνά σε Ορθόδοξους Χριστιανικούς ναούς. Ως δημιουργός της παράστασης θεωρείται άγνωστος Αγιορείτης μοναχός, ο οποίος αγιογράφησε το ναό επί 33 έτη.
Στις 7 Μαΐου του 1821, ο Μηλιώτης μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, και ύψωσε τη σημαία της Θεσσαλικής Επανάστασης, σε αυτόν το ναό. Η ιστορική σημαία βρίσκεται ακόμη και σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών.