Κοκκινόσπιτο: Μύθος ή το σπίτι που αναφέρεται στη «Μεγάλη Χίμαιρα»;

Το "Κοκκινόσπιτο" στο Πισκοπιό της Σύρου, όπου διαδραματίστηκε η ιστορία της "Μεγάλης Χίμαιαρας" του Μ. Καραγάτση. Μύθος ή πραγματικότητα; 

Κοκκινόσπιτο: Μύθος ή το σπίτι που αναφέρεται στη «Μεγάλη Χίμαιρα»;

Το κόκκινο σπίτι ή «κοκκινόσπιτο», όπως είναι γνωστό στους κατοίκους της Σύρου, είναι ένα ερειπωμένο διώροφο αρχοντικό στην περιοχή του Επισκοπείου και θεωρείται ως το σπίτι που ενέπνευσε τον Μ. Καραγάτση να γράψει το 1953 το μυθιστόρημα Η Μεγάλη Χίμαιρα.

Η ονομασία «κοκκινόσπιτο» δεν υπάρχει στο μυθιστόρημα και πήρε το όνομα του από το εξωτερικό χρώμα του σπιτιού που είναι ίδιο με του αίματος των Ρεΐζηδων.

Όπως αναφέρει η ιστορία μια νεαρή Γαλλίδα που ονομάζεται Μαρίνα Μπαρέ γίνεται πόρνη, ώσπου γνωρίζει τον Έλληνα καπετάνιο Γιάννη Ρεϊζή ο οποίος ήταν γεννημένος στην Κάσο, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε με τους γονείς του στην Σύρο. Την παίρνει μαζί του στην Ελλάδα, στο νησί της Σύρου, όπου μια εβδομάδα αργότερα παντρεύονται στον Άγιο Νικόλαο και δημιουργούν οικογένεια.

Η Μαρίνα δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία. Στο νησί που αντίκρισε από τη «Χίμαιρα», το πλοίο του άντρα της, δεν βρίσκει την ευτυχία που γύρευε και η οικονομική καταστροφή της οικογενείας την οδηγεί σε ένα γαϊτανάκι έρωτα και θανάτου.

Στη Σύρο λένε, ότι οι απόγονοι της αιματοβαμμένης οικογένειας, εγκαταστάθηκαν ύστερα από πολλά χρόνια ξανά στο νησί με άλλο όνομα. Η αλήθεια είναι ότι το Κοκκινόσπιτο μένει όρθιο, παρά τις λεηλασίες που δέχτηκε και το κόστος αποκατάστασης είναι δυσβάσταχτο για τους κληρονόμους. Παλιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι ακούγονταν τα βράδια οι λυγμοί της Ρεΐζη, οι φωνές της Μαρίνας, τα γέλια του μικρού κοριτσιού.

Αλήθεια ή μύθος: Το Κοκκινόσπιτο πάντως είναι ένα ωραίο αρχοντικό, φορτωμένο με τοπικούς θρύλους, (καταραμένο σπίτι για πολλούς), που βρίσκεται στο δρόμο για το Πισκοπιό, με υπέροχες οροφογραφίες και τοιχογραφίες που φθείρονται πάνω στους ετοιμόρροπους σοβάδες, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πουλιέται εδώ και χρόνια, φαίνεται όμως πως δεν είναι ελκυστικό για τους αγοραστές.