Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα, σύνορο ΗΠΑ και Καναδά

Στους Καταρράκτες του Νιαγάρα μπορείτε να πάτε είτε από το Τορόντο του Καναδά, είτε από το Μπάφαλο των ΗΠΑ

Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα, σύνορο ΗΠΑ και Καναδά

Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα είναι σύμπλεγμα καταρρακτών του ποταμού Νιαγάρα, στα σύνορα μεταξύ της Καναδικής επαρχίας του Οντάριο και της Αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Βρίσκονται 27 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Μπάφαλο και 120 χλμ Νότιο-νοτιοανατολικά του Τορόντο, μεταξύ των δύο πόλεων με το ίδιο όνομα, Ναϊάγκρα Φολς του Οντάριο και Ναϊάγκρα Φολς της Νέας Υόρκης.


Η πρώτη έχει 60.000 κατοίκους και είναι σημαντικό βιομηχανικό και τουριστικό κέντρο, ενώ η δεύτερη αριθμεί 110.000 κατοίκους και έχει μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και βιομηχανίες μεταλλουργίας και μηχανών, χημικών προϊόντων, ειδών διατροφής και χαρτοποιίας.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούνται από δύο μεγάλα τμήματα που χωρίζονται από το νησί Goat : οι καταρράκτες Horseshoe, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Καναδική πλευρά των συνόρων, και των Americans Falls στην Αμερικανική πλευρά. Οι μικρότεροι Bridal Veil Falls βρίσκονται επίσης στην αμερικανική πλευρά, αλλά διαχωρίζονται από τους άλλους με το νησί Luna.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα σχηματίστηκαν όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στο τέλος της περιόδου Wisconsin (τελευταία εποχή των πάγων), και το νερό από τις νεοσυσταθείσες Μεγάλες Λίμνες δημιούργησε ένα δρόμο μέσα από τους κρημνούς της περιοχής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ δεν είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε ύψος, οι καταρράκτες του Νιαγάρα έχουν μεγάλο πλάτος. Περισσότερο από 6 εκατομμύρια κυβικά πόδια νερού πέφτουν κάθε λεπτό κατά την περίοδο της υψηλής ροή, και σχεδόν 4 εκατομμύρια κυβικά πόδια (110.000 m³) κατά μέσο όρο. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική.Τα νερά πέφτουν από ύψος 49 μέτρων στην Καναδική ζώνη και 54 μέτρων στην Αμερικανική,

Είναι φημισμένοι για την ομορφιά τους, ενώ αποτελούν πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Το «Νιαγάρα» είναι μια παραγωγή της 20th Century Fox, έχει οικοδομηθεί πάνω στο πρόσωπο της Μέριλιν Μονρόε. Η ταινία «ανοίγει» με το ζεύγος Κάτλερ (Max Showalter & Jean Peters) που βρίσκεται στους καταρράκτες του Νιαγάρα για το μήνα του μέλιτος και συγκεκριμένα στο Table Rock, όπου το νερό πέφτει πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών.