Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα)

Αν δεν έχετε προγραμματίσει ακόμη για τις χριστουγεννιάτικες εκδρομές, σας προτείνουμε οικονομική αποδράση στην Ήπειρο, στους νομούς Άρτας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα)

Ξεκινάμε από την 'Αρτα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα, που είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Αμβρακίας. Μπορείτε να επισκεφτείτε το θρυλικό γεφύρι της Άρτας που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων και θα θαυμάσετε τα ορμητικά νερά του Άραχθου ποταμού, του μεγαλύτερου ποταμού της Ηπείρου

Δεύτερη στάση στην Πρέβεζα, με επίσκεψη στην περιοχή της Φιλιππιάδας, στο Όρραον τον τόπο που μεγάλωσε η πριγκίπισσα των Μολοσσών, Ολυμπιάδα, μητέρα του Μ.Αλεξάνδρου. Εδώ στέκουν αγέρωχα τα καλύτερα σωζόμενα σπίτια της υστεροκλασσικής εποχής όχι μόνον στην Ήπειρο αλλά σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το μαντείο της Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας, όπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια πρίν οι Σελλοί χρησμοδοτούσαν ακούγοντας το θρόισμα της ιερής φηγούς.

Επόμενος σταθμός, το σπήλαιο του Περάματος, μόλις 5 χιλιόμετρα από τα Γιάννινα, ένα ασβεστολιθικό υπόγειο 14.800 τ.μ. με 19 είδη σταλακτιτών, σταλαγμιτών και άλλα σπηλαιολογικά ευρήματα. Το πλοιάριο μπορεί να σας μεταφέρει στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας. Μύθοι φτιαγμένοι από πρόσωπα υπαρκτά “στοιχειώνουν”το νησί: ο Αλή Πασάς, η κυρά Φροσύνη,η κυρά Βασιλική, επίσκεψη στο σπίτι/μουσείο του Αλή Πασά.

Υπάρχει και ορεινή εκδρομή, στα πανέμορφα Τζουμερκοχώρια που μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Μέσω της Πλάκας με το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της χώρας, θα πάτε στα αμφιθεατρικά χτισμένα Άγναντα. Κοντά βρίσκεται το εκπληκτικό Σπήλαιο της Ανεμότρυπας με τα τρία επίπεδα και τον ποταμό που φαίνεται στο τέλος του τουριστικού του μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει τον δίμετρο καταρράκτη, δέκα μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι! Σε λίγα χιλιόμετρα, βρίσκονται τα πολυσύχναστα Πράμαντα – το κεφαλοχώρι των βόρειων Τζουμέρκων με την γνήσια Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Εκδρομή μπορείτε να κάνετε και στην Νικόπολη ή αλλιώς την πόλη της Νίκης που ιδρύθηκε από τον Αύγουστο Οκταβιανό για να γιορτάσει την νίκη του επί της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου στην ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.χ. Μια νίκη αρκετά σημαντική καθώς σηματοδότησε την αρχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.

Ξενάγηση στην έπαυλη του Γεωργίου Α’, την πρωτοχριστιανική βασιλική Β΄με τα υπέροχα ψηφιδωτά, το Νυμφαίο, το Ρωμαικό Ωδείο, και την συνοικία Προάστειο με το Στάδιο και το Ρωμαικό Θέατρο.

Και στην κορύφωση, ένα από τα πιο σημαντικά Νεκρομαντεία της αρχαίας Ελλάδας – το Νεκρομαντείο της Εφύρας γνωστό από τα Ομηρικά χρόνια. Το νεκρομαντείο βρίσκεται κοντά στην αρχαία λίμνη Αχερουσία (που έχει αποξηραθεί στα νεότερα χρόνια) και στον μυθικό ποταμό Αχέρωντα – μία από τις εφτά πύλες του Άδη. Εκεί βρίσκεται και ο αρχαιολογικό χώρος στην Αμμουδιά, το σημείο όπου ο ποταμός Αχέρωντας εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος.