Το Πέρασμα του Γίγαντα στη Βόρεια Ιρλανδία

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Βόρεια Ιρλανδία πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε ένα ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο που θυμίζει πέρασμα γίγαντα από ποτάμι!

Το Πέρασμα του Γίγαντα στη Βόρεια Ιρλανδία

Πριν από εξήντα εκατομμύρια χρόνια μια τεράστια έκρηξη ηφαιστείου στάθηκε η αιτία να ξεχυθεί στο περιβάλλον λάβα, που στη συνέχεια στερεοποιήθηκε και υπέστη συστολή αφού ψυχράθηκε. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν οι εντυπωσιακές ρωγμές που μπορεί να δει κάποιος στις μέρες μας.

Πού συνέβησαν όλα αυτά; Στην περιοχή της σημερινής κομητείας Άντριμ, στις βόρειες ακτές της Βόρειας Ιρλανδίας. Η ρηγμάτωση που προκλήθηκε από την πανάρχαια ηφαιστειακή δραστηριότητα απλώνεται σε μια περιοχή που περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες -για την ακρίβεια πάνω από 37.000- πολυγωνικές στήλες που ορθώνονται κάθετα σαν σκαλοπάτια, ενωμένες μεταξύ τους σε μια τέλεια συναρμογή.

Η συνολική εικόνα στη γεωμετρική τελειότητά της θυμίζει δρόμο πλασμάτων υπερφυσικών διαστάσεων, για αυτό ακριβώς και πήρε την ονομασία που αναφέρεται στον τίτλο: Πέρασμα του Γίγαντα! Μια γεωλογική ιδιομορφία που θα μπορούσε ξεκάθαρα να αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά τελικά δεν είναι…

Στην πραγματικότητα αυτός ο ασυνήθιστος σχηματισμός γεννήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, από φυσικές διεργασίες κατά τη διάρκεια της Παλαιογενούς Περιόδου στην ενεργή ηφαιστειογενή τότε περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας.

Λιωμένες μάζες πετρώματος βασάλτη ήρθαν κάποια στιγμή σε επαφή με υποστρώματα ανθρακικού ασβεστίου και η ένωσή τους σχημάτισε λάβα. Όταν αυτή πάγωσε, το έδαφος συστάλθηκε και έσπασε με αποτέλεσμα μεταξύ των ρωγμών να «ξεφυτρώσουν» κολονάκια που έμοιαζαν με γιγάντιες πέτρες τοποθετημένες αρμονικά σε ποτάμι για πέρασμα. Με το πιο ψηλό από αυτά να αγγίζει τα 11 μέτρα!

Θα κλείσουμε με τον θρύλο που συνοδεύει τη δημιουργία αυτού του αξιοθέατου, το οποίο αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν της χώρας, με σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες το 2019 -τελευταία χρονιά προ της εμφάνισης του κορονοϊού που νέκρωσε τα πάντα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν, ένας Ιρλανδός γίγαντας ονόματι Φιν κατασκεύασε μόνος του το πέρασμα με σκοπό να περάσει απέναντι στη Σκωτία για να νικήσει τον αντίπαλό του Μπεναντόνερ. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αποκοιμήθηκε και ο Σκωτσέζος αποφάσισε να διασχίσει το πέρασμα για να ψάξει τον ανταγωνιστή του. Τότε η σύζυγος του Φιν προκειμένου να προστατέψει τον κοιμώμενο άνδρα της τον μεταμφίεσε σε μωρό, τυλίγοντάς τον με τα κατάλληλα ρούχα. Όταν ο Μπεναντόνερ έφτασε στη Βόρεια Ιρλανδία και αντίκρισε το τεράστιο βρέφος, φαντάστηκε πόσο θηριώδης θα έπρεπε να ήταν ο Φιν! Τρομαγμένος το έβαλε στα πόδια επιστρέφοντας άρον άρον στη Σκωτία. Ο δρόμος όμως παρέμεινε στη θέση του…