Το Μουσείο των Τριχών!

Αυτό το μουσείο στην Καππαδοκία της Τουρκίας έχει από τα πιο παράξενα εκθέματα στον κόσμο: τρίχες από μπούκλες γυναικείων μαλλιών!

Το Μουσείο των Τριχών!

Ένα από τα πλέον περίεργα μουσεία στον κόσμο έχει έδρα στη… γειτονιά μας. Με την ευρύτερη έννοια βεβαίως, γιατί μπορεί να είναι συγκεκριμένα στην Τουρκία, όμως όχι στα κοντινά σε εμάς μικρασιατικά παράλια αλλά στην κεντρική Ανατολία.

Το Μουσείο των Τριχών στη μικρή πόλη Άβανος της Καππαδοκίας, που φημίζεται για τα κεραμικά είδη της, αρχικώς λειτουργούσε αποκλειστικώς ως ένα εργαστήρι αγγειοπλαστικής. Μια μέρα ο αγγειοπλάστης που το έτρεχε αποχαιρετώντας με πόνο καρδιάς τη φίλη του, που έπρεπε να μετακομίσει μακριά, της ζήτησε να του δώσει κάτι για να τη θυμάται. Εκείνη τότε έκοψε και του έδωσε μια τούφα από τα μαλλιά της και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!

Ο αγγειοπλάστης, ονόματι Γκαλίπ Κορουκτσού, άρχισε έκτοτε να επιδεικνύει την μπούκλα στο κατάστημά του και περιγράφοντας τη… δακρύβρεχτη ιστορία στους πελάτες του πολλές γυναίκες έκοβαν ένα τμήμα από τα μαλλιά τους, αφήνοντάς το πίσω ως ανάμνηση! Το 1979 λοιπόν συνελήφθη η ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου μαζικής έκθεσης αυτών των ιδιαίτερων προσφορών…

Το παράξενο αυτό μουσείο υπολογίζεται σήμερα ότι περιέχει πάνω από 16.000 δείγματα γυναικείων μαλλιών από όλο τον κόσμο και, όπως είναι ευνόητο, έχει αποκτήσει τη θέση του στις σελίδες του Βιβλίου Ρεκόρ Γκίνες.

Με το που εισέλθει κάποιος στον σπηλαιώδη χώρο, θα παρατηρήσει ότι κάθε σπιθαμή επιφάνειας, με εξαίρεση ασφαλώς το πάτωμα, είναι καλυμμένη με τις αναμνηστικές τρίχες. Εδώ να σημειώσουμε ότι κάθε δείγμα γυναικείας κουπ συνοδεύεται από σημείωση, όπου αναγράφονται το όνομα και στοιχεία επικοινωνίας, με συνημμένη ενίοτε και τη φωτογραφία της δότριας! Ώστε να εξασφαλιστεί με ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα μείνει στην ιστορία αυτής της εκκεντρικής -αν μη τι άλλο- έκθεσης.

Υπάρχει ωστόσο ένας ακόμα λόγος που αυτή η μοναδική συλλογή έχει την τάση να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Δύο φορές τον χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) ο πρώτος πελάτης που μπαίνει στο κατάστημα κεραμικών του Γκαλίπ Κορουκτσού μια προεπιλεγμένη μέρα αποκτά το εξής προνόμιο: να κατέβει στο υπόγειο όπου είναι το Μουσείο των Τριχών και να διαλέξει στην τύχη 10 ονόματα από τους τοίχους. Αυτοί οι δέκα νικητές κερδίζουν μία εβδομάδα διακοπών στην Καππαδοκία με όλα τα έξοδα πληρωμένα, ως ένδειξη ευχαριστίας για τη στήριξή τους. Παράλληλα με το δικαίωμα να συμμετάσχουν, επίσης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, στα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που διοργανώνει ο ίδιος!