Το Πάρκο των Αναμνήσεων στη Βουδαπέστη

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας επιδεικνύει ένα θεματικό πάρκο που φροντίζει να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της κομμουνιστικής διακυβέρνησης στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Το Πάρκο των Αναμνήσεων στη Βουδαπέστη

Το Πάρκο των Αγαλμάτων, ο Κινηματογράφος Μπάρακ, η Φωτογραφική Έκθεση, η Εξέδρα του Στάλιν, ο Αποθηκευτικός Εκθεσιακός Χώρος…

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι είναι όλα αυτά. Πρόκειται για όσα συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο θεματικό μουσείο της κεντρικής Ευρώπης το οποίο υπενθυμίζει την ύπαρξη παλιότερα ενός πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού καθεστώτος που επηρέασε για δεκαετίες ένα πολύ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας και σήμερα αποτελεί ιστορική αναφορά. Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται…

Το «Memento Park» ή αλλιώς «Πάρκο των Αναμνήσεων», σε ελεύθερη μετάφραση, μπορεί να το δει όποιος επισκεφθεί τη Βουδαπέστη. Για την ακρίβεια βρίσκεται είκοσι λεπτά έξω από το κέντρο πόλης της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας. Σε συνδυασμό με τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής αποτελεί έναν ευχάριστο εκδρομικό προορισμό για να περάσει ωφέλιμα η ώρα.

Είναι ένα υπαίθριο μουσείο αφιερωμένο στην κομμουνιστική περίοδο διακυβέρνησης της Ουγγαρίας, που διήρκεσε 40 χρόνια (1949-89). Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1993, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος το 1989. Το πάρκο σχεδιάστηκε από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Άκος Ελεόντ, ο οποίος κέρδισε το 1991 τον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί.

Σκοπός των τοπικών αρχών ήταν να μην καταστραφούν τα έργα τα οποία ούτως ή άλλως σηματοδοτούσαν μία ολόκληρη εποχή της μαγυάρικης ιστορίας. Εκτίμησαν ότι θα ήταν κρίμα να έχουν την τύχη των αγαλμάτων σε άλλες χώρες τού πρώην ανατολικού μπλοκ όπου κατεδαφίστηκαν κυριολεκτικά και διαλύθηκαν στα εξ ων είχαν συντεθεί. Έφτασαν έτσι στη σύλληψη ενός πλάνου βάσει του οποίου και θα αναγνώριζαν αποδεχόμενοι το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας αλλά και θα απάλλασσαν ταυτόχρονα τη Βουδαπέστη από τα χοντροκομμένα μεγαλειώδη αγάλματα της σοβιετικής εποχής. Πώς; Συγκεντρώνοντάς τα όλα μαζί σε ένα πάρκο!

Στους χώρους του λοιπόν υπάρχουν διάσπαρτα τουλάχιστον 40 μεγαλοπρεπή αγάλματα που απεικονίζουν ιστορικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος: τον Λένιν, τον Μαρξ, τον Ένγκελς, αλλά και αρκετούς Μαγυάρους ηγέτες εκείνων των χρόνων. Όπως ασφαλώς και ανώνυμους εργάτες και πολεμιστές. Περπατώντας σε αυτόν τον χώρο, νομίζεις ότι κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν της πανέμορφης Βουδαπέστης.

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι επισκέπτονται ετησίως το Πάρκο των Αναμνήσεων που παραμένει υπό την ιδιοκτησία του κράτους. Και πέρα από τον τουριστικό ρόλο που επιτελεί, λειτουργεί και ως ένας πολιτιστικός-εκπαιδευτικός χώρος, όπου φιλοξενούνται καλλιτεχνικά πρότζεκτ, φεστιβάλ και δημόσιες ή επαγγελματικές εκδηλώσεις.