Το Καταφύγιο των Νάνων

Σε ένα μικρό χωριό κάπου στη νοτιοδυτική Αγγλία υπάρχει ένα πράσινο ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο νάνους, ξωτικά και καλικάντζαρους!

Το Καταφύγιο των Νάνων

Μία πολύ συνηθισμένη χρήση της λέξης «καταφύγιο» στις μέρες μας αφορά την «άγρια ζωή» αυτού του ταλαιπωρημένου πλανήτη στον οποίο διαβιούμε και η οποία βαίνει μειούμενη στα όρια της ανησυχητικής συρρίκνωσης.

Αλήθεια όμως, πόσοι από εμάς γνωρίζουν άραγε ότι υπάρχει στον κόσμο και ένα καταφύγιο ξεχωριστό από όλα τα υπόλοιπα; Κι όχι απλώς ξεχωριστό αλλά μοναδικό στο είδος του, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με… νάνους, ξωτικά και καλικάντζαρους!

Το Γουέστ Πάτφορντ είναι ένας μικρός οικισμός της κομητείας του Ντέβον στη νοτιοδυτική Αγγλία, του οποίου οι κάτοικοι μόλις και μετά βίας πλησιάζουν τους 200. Πέρα από τη σταυροειδή εκκλησία του 14ου αιώνα της τοπικής ενορίας, που διαθέτει μία νορμανδική κρήνη και έναν πύργο που χρονολογείται γύρω στο 1500, αλλά και κάποια άλλα αξιοσημείωτα κτίρια εποχής, η περιοχή είναι περισσότερο γνωστή για το επονομαζόμενο Καταφύγιο των Νάνων.

Το καταφύγιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας πολύ εκτεταμένος κήπος, ο οποίος απλώνεται σε μία έκταση 16 στρεμμάτων. Δημιουργήθηκε το 1979 από την πρώην φοιτήτρια της σχολής καλών τεχνών Αν Άτκιν, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ιδιοκτήτρια της συγκεκριμένης τουριστικής ατραξιόν. Η τελευταία παρουσιάζεται ως ένα υπαίθριο καταφύγιο νάνων κήπου. Πρόκειται για διακοσμητικά αγαλματίδια μικρών ανθρωποειδών πλασμάτων, ύψους 30 έως 60 εκατοστών, προορισμένα για γκαζόν. Παραδοσιακά αναπαριστούν αρσενικούς νάνους που φορούν κόκκινα μυτερά καπέλα στο κεφάλι.

Πάνω από 2.000 τέτοιοι νάνοι αλλά και μοντέλα ξωτικών υπάρχουν διασκορπισμένοι στην παραπάνω έκταση και ο επισκέπτης μπορεί να τους παρατηρήσει σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα να εργάζονται, να ξεκουράζονται ή να παίζουν μεταξύ τους!

Η περιοχή περιλαμβάνει αρκετό δάσος, ενώ κάποιος μπορεί να δει ακόμα ένα ρυάκι, μία μικρή λίμνη, ένα λιβάδι, αλλά και πάνω από 250 χαρακτηρισμένα είδη αγριολούλουδων και βοτάνων! Επιπλέον, έχει την ευχέρεια να δανειστεί δωρεάν από την επιχείρηση -δεν έχει αντίρρηση να πουλάει πάντως τους διακοσμητικούς νάνους- σχετικό καπέλο και καλάμι ψαρέματος, προκειμένου να εναρμονιστεί ευκολότερα με το περιβάλλον των συμπαθητικών μικρών φιγούρων.

Οι λήψεις φωτογραφιών ενθαρρύνονται άλλωστε στο Καταφύγιο των Νάνων που έχει συμπεριληφθεί και στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες!