Η Προϊστορική Κοιλάδα στην Κούβα

Για τους εραστές της προϊστορικής εποχής η Κούβα διαθέτει ένα ανάλογο θεματικό πάρκο στην πόλη Σαντιάγο Ντε Κούβα στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η Προϊστορική Κοιλάδα στην Κούβα

Η Κούβα αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό, πλέον και για τους Έλληνες, ειδικά τα τελευταία χρόνια και μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του εμπάργκο που είχε επιβληθεί για δεκαετίες από τις ΗΠΑ. Μεταξύ των τουριστικών ατραξιόν με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής είναι χωρίς αμφιβολία η Προϊστορική Κοιλάδα.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θεματικό πάρκο, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, Σαντιάγο Ντε Κούβα (αριθμεί περίπου 450.000 κατοίκους), στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέναντι από τις ακτές της Αϊτής και της Τζαμάικας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κατασκευή του υλοποιήθηκε από τους κρατούμενους μιας κοντινής φυλακής!

Εκτείνεται σε μερικά εκτάρια πυκνής τροπικής βλάστησης, στα οποία είναι διασκορπισμένοι πάνω από 200 δεινόσαυροι της Ιουρασικής, της Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής Περιόδου. Ενθουσιασμό προκαλούν στον επισκέπτη οι τεράστιες φιγούρες πτεροδάκτυλων, βροντόσαυρων, τυραννόσαυρων, μαμούθ και σπαθόδοντων αιλουροειδών (τίγρεων) που παραμονεύουν στα φυλλώματα ή βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο του.

Το σκηνικό συμπληρώνουν γλυπτικές συνθέσεις προϊστορικών ανθρώπων των σπηλαίων, οι οποίες αναπαράγουν με πιστό τρόπο σκηνές από τη ζωή για παράδειγμα του Homo Erectus ή του Κρο-Μανιόν. Όλα τα πλάσματα που συναντώνται σε αυτό το πάρκο τής πολύ παλιάς εποχής είναι αγάλματα κανονικού μεγέθους σμιλεμένα στην πέτρα.

Επιπλέον δώρο της φύσης είναι τα βουνά που περιτριγυρίζουν την καταπράσινη κοιλάδα και μαζί με τεχνητές λίμνες και θαυμάσιες εγκαταστάσεις δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για οικογένειες, παρέες φίλων και ζευγάρια να απολαύσουν μια πολύ ευχάριστη εκδρομή.

Σε αυτό συμβάλλει και το ελκυστικό εστιατόριο που είναι χτισμένο μέσα σε ένα σπήλαιο και οι τοίχοι του κοπιάρουν τις πρωτόγονες τοιχογραφίες, προσφέροντας τη δυνατότητα για ένα ακόμα ταξίδι πίσω στον χρόνο και στο πολύ μακρινό παρελθόν. Υπάρχει επίσης μία εξωτερική υπερυψωμένη βεράντα με πανοραμική θέα σε θεόρατους ελέφαντες και αφηνιασμένα άγρια άλογα, που προσφέρουν ένα εξαιρετικό φόντο για αξέχαστες φωτογραφικές λήψεις!

Εν κατακλείδι, εκείνος που θα επιλέξει να εξερευνήσει ως τουρίστας τη μακρινή και εξωτική Κούβα αξίζει τον κόπο να πεταχτεί μέχρι το Σαντιάγο Ντε Κούβα. Δεν θα μετανιώσει για την εμπειρία να ζήσει μερικές ώρες επανασύνδεσης με τους προγόνους του ανθρώπινου είδους, που έζησαν στην προϊστορική εποχή και αποτέλεσαν τους πιονιέρους του σημερινού κόσμου μας!..