Το Τρολ του Φρίμοντ στις ΗΠΑ

Ένα υπερμέγεθες γλυπτό που αναπαριστά το πασίγνωστο πλάσμα της νορβηγικής μυθολογίας ελκύει την προσοχή και το ενδιαφέρον κάτω από μια παλιά γέφυρα του Σιάτλ.

Το Τρολ του Φρίμοντ στις ΗΠΑ

Το Τρολ του Φρίμοντ είναι ένα δημόσιο γλυπτό που βρίσκεται στη γειτονιά Φρίμοντ του Σιάτλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το συγκεκριμένο έργο, που είναι επίσης γνωστό και ως «Το Τρολ», μπορεί να συναντήσει ο τουρίστας ή ο απλός διαβάτης κάτω από το βόρειο άκρο της Γέφυρας Ορόρα, η οποία χτίστηκε στη μνήμη του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Για αυτό ακριβώς μία ακόμα ονομασία η οποία έχει αποδοθεί στον προσδιορισμό της ταυτότητας του τεράστιου αυτού αγάλματος είναι το «Τρολ κάτω από τη Γέφυρα».

Και είναι όντως τεράστιο, δεδομένου ότι έχει ύψος 5,5 μέτρων και βάρος σχεδόν 6 τόνων (5.900 κιλά). Τα διάφορα υλικά κατασκευής του εξάλλου περιλαμβάνουν ενισχυμένες ατσαλόμπαρες, σύρμα και σκυρόδεμα, που εγγυώνται το συμπαγές του έργου αλλά και την αντοχή του σε πιθανές δολιοφθορές κακόβουλων επισκεπτών.

Αποτελεί το προϊόν μιας πρωτοβουλίας του Καλλιτεχνικού Συμβουλίου Φρίμοντ μετά από παρότρυνση της δημοτικής αρχής του Σιάτλ πριν από 32 χρόνια. Για την ακρίβεια, το 1989 έβαλε μπροστά έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό, στόχος του οποίου ήταν η αποκατάσταση του χώρου κάτω από τη Γέφυρα Ορόρα, ο οποίος είχε πάρει τον δρόμο της μετατροπής σε έναν σκουπιδότοπο. Παράλληλα αποτελούσε επιπλέον έναν… παράδεισο για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Τέσσερις τοπικοί καλλιτέχνες ήταν αυτοί που κέρδισαν τον διαγωνισμό με το δημιούργημά τους. Με την ιδέα τους να εκπηγάζει από τη σκανδιναβική και ειδικότερα τη νορβηγική λαογραφία, οι Στιβ Μπαντέινς, Ουίλ Μάρτιν, Ντόνα Ουόλτερ και Ρος Ουάιτχεντ σμίλεψαν το μυθολογικό πλάσμα τρολ που ζει κάτω από τη γέφυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γιγάντιο τρολ κρατάει σφιχτά καρφωμένο στο έδαφος ένα αυτοκίνητο μάρκας Φολκσβάγκεν, τον γνωστό «Σκαραβαίο», που έχει πινακίδα της Πολιτείας της Καλιφόρνιας! Όπως επίσης ότι πίσω από το τεράστιο άγαλμα υπάρχει χώρος που επιτρέπει στον επισκέπτη να σκαρφαλώσει και να φτάσει μέχρι το κεφάλι του τρολ, όπου μπορεί να σταθεί για μερικές πολύ εντυπωσιακές φωτογραφικές πόζες!

Από τότε που υψώθηκε η Γέφυρα Ορόρα, κατά το μακρινό 1932, έχουν υπάρξει κατά καιρούς αναφορές εμφάνισης τρολ κάτω από αυτήν. Αλήθεια ή αποκυήματα της φαντασίας, τώρα πια με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι όντως ένα τρολ έχει μετακομίσει σε μόνιμη βάση στη βόρεια άκρη της Γέφυρας Ορόρα!