Δώδεκα μέρη για ανεμπόδιστη νυχτερινή παρατήρηση αστεριών και ουρανού

Έτοιμοι για καλοκαιρινή παρατήρηση αστεριών και του σκοτεινού ουρανού; Ο Αύγουστος είναι το όνειρο κάθε αστροπαρατηρητή φέτος, με τον Δία και τον Κρόνο να βρίσκονται σε «αντιπαράθεση», έκαστος να βρίσκεται στο μεγαλύτερο και λαμπρότερο σημείο του έτους. Αλλά υπάρχουν κατάλληλα μέρη για να παρατηρήσεις ανεμπόδιστα τον ουρανό.

Δώδεκα μέρη για ανεμπόδιστη νυχτερινή παρατήρηση αστεριών και ουρανού

Η κορύφωση της βροχής των μετεωριτών έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα. Φάνηκε καλύτερα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 12 Αυγούστου στη Βόρεια Αμερική και την Παρασκευή 13 Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Ήταν επίσης η καλύτερη εβδομάδα του χρόνου για να δείτε το γαλαξιακό μας τόξο στον νυχτερινό ουρανό μέσα στο σκοτάδι.

Παρόλο που μπορείτε να δείτε τέλεια τους πλανήτες από οποιαδήποτε πόλη, αυτό δεν ισχύει για τα πεφταστέρια και τον Γαλαξία, όπου και τα δύο είναι πολύ πιο εντυπωσιακά βλέποντας τα από έναν προορισμό με σκοτεινό ουρανό. Κατά κανόνα, πρέπει να απομακρυνθείτε περίπου 40 χιλιόμετρα από μια πόλη και να ελέγξετε τον διαδραστικό χάρτη ρύπανσης του φωτός.

Δεδομένου ότι η βροχή μετεωριτών θα φανεί καλύτερα από το βόρειο ημισφαίριο, αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα μέρη με αξιόπιστα σκοτεινούς ουρανούς στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

1. Mesa Verde International Dark Sky Park, Κολοράντο, ΗΠΑ

Πλέον, ένα από τα 37 εθνικά πάρκα στις ΗΠΑ που έχουν χαρακτηριστεί ως International Dark Sky Parks, το Εθνικό Πάρκο Mesa Verde προσέφερε ήδη δημόσια προγράμματα νυχτερινού ουρανού πριν από τον Απρίλιο. Ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διάσημο για τις κατοικίες του στους απόκρημνους βράχους του Πουέμπλουαν και με πάνω από 5.000 γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους … και τους υπέροχα σκοτεινούς νυχτερινούς ουρανούς του.

2. Elan Valley Dark Sky Park, Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο

Αν και επισκιάζεται από τους πιο διάσημους Brecon Beacons, το Snowdonia και την ακτή του Pembrokeshire στην Ουαλία, η κοιλάδα Elan είναι το πιο σκοτεινό μέρος για να παρακολουθήσετε τα αστέρια στη σκοτεινότερη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια περιοχή δεξαμενών 45.000 στρεμμάτων, τα βικτοριανά αντλιοστάσια, οι γέφυρες και τα φράγματα το καθιστούν πόλο έλξης για φωτογράφους νυχτερινής διασκέδασης.

3. e-EyE, Extremadura, Ισπανία

Το πρόγραμμα Starlight Reserve τα τελευταία πέντε χρόνια με το αστρονομικό συγκρότημα e-EyE στα βορειοδυτικά της Σεβίλλης στη νοτιοδυτική Ισπανία είναι ένα από τα νέα είδη αστροτουριστικών κέντρων.

Εκτός από την ενοικίαση ενός υπόστεγου παρατηρητηρίου και τη συμμετοχή σε πάρτι και εκδηλώσεις με θέμα τα αστέρια, μπορείτε να αφήσετε ένα τηλεσκόπιο εδώ και να το ελέγχετε εξ αποστάσεως από το σπίτι, εκμεταλλευόμενοι τις 250 καθαρές νύχτες της περιοχής κάθε χρόνο.

4. Appalachian Mountain Club’s (AMC) Maine Woods, Νέα Αγγλία, ΗΠΑ

Τα διεθνή πάρκα σκοτεινού ουρανού στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι λίγα, αλλά υπάρχει ένα σχέδιο που βρίσκεται προς εκτέλεση. Τον Μάιο το δάσος 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο North Maine Woods ορίστηκε ως τέτοιο, με την ιδέα να κεντρίζει το ενδιαφέρον συνδυάζοντας το νέο AMC Maine Woods International Dark Sky Park με το υπάρχον Εθνικό Μνημείο Katahdin Woods and Waters.

5. Cotswolds AONB, Oxfordshire and Gloucestershire, UK

Τα περισσότερα πάρκα σκοτεινού ουρανού στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στη Σκωτία, την Ουαλία και μόνο νοτιοδυτικά και βόρεια από την Αγγλία, αλλά ο σκοτεινός ουρανός υπάρχει πιο κοντά στο Λονδίνο. Τα αγροτικά Cotswolds-γνωστά για τους λόφους και τη χρυσή πέτρα Cotswold-είναι μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς (AONB) στη νότια κεντρική Αγγλία που έχει σκοτεινούς ουρανούς άφθονα.

Το αρχαίο μνημείο Rollright Stones κοντά στο Chipping Norton είναι επίσημος ιστότοπος ανακάλυψης του Dark Sky.

6. Prineville Reservoir State Park, Όρεγκον, ΗΠΑ

Το πρώτο διεθνές πάρκο νυχτερινού ουρανού στο Όρεγκον, κρατικό πάρκο Prineville Reservoir State εγκαινιάστηκε τον Μάιο. Βορειοανατολικά του Μπεντ στην υψηλή έρημο, είναι μια λίμνη 3.000 στρεμμάτων με βαρκάδα, ψάρεμα, μονοπάτια πεζοπορίας, κάμπινγκ και έναστρο ουρανό.

7. Εθνικό πάρκο Big Bend, Τέξας, ΗΠΑ

Ετοιμαστείτε για μια από τις μεγαλύτερες περιοχές σκοτεινού ουρανού στον κόσμο. Τώρα περνώντας από μια διαδικασία πιστοποίησης που οργανώνεται από το Παρατηρητήριο McDonald, οι τοπικές κομητείες ενημερώνουν τις διατάξεις τους για τον φωτισμό του σκοτεινού ουρανού.

Είναι ήδη ένα από τα καλύτερα μέρη στη Βόρεια Αμερική για παρατήρηση αστεριών, με πολλά πάρτι και αστέρια, βόλτες στο φεγγαρόφωτο και προγράμματα ποίησης νυχτερινού ουρανού.

8. Naturpark Attersee-Traunsee, Αυστρία

Το πρώτο Διεθνές Πάρκο σκοτεινού ουρανού στην Αυστρία και εγκαινιάστηκε νωρίτερα φέτος, το Naturpark Attersee-Traunsee εκτείνεται σε 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους στους πρόποδες των Άλπεων. Όλα τα τοπικά φώτα αντικαταστάθηκαν το 2018 με εξοπλισμό φιλικό προς τον σκοτεινό ουρανό.

9. Réserve Internationale de Ciel Étoilé du Pic du Midi, Hautes-Pyrénées, Γαλλία

Στο πάρκο αυτό γίνεται συνδυασμός του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (Pyrénées-Mont Perdu) και γαλλικού εθνικού πάρκου (εθνικό πάρκο Pyrénées). Το κεντρικό στοιχείο αυτού του τεράστιου Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού είναι το εμβληματικό Παρατηρητήριο Pic du Midi.

Μπορείτε να ανεβείτε με τελεφερίκ και να περάσετε τη νύχτα με τα αστέρια… και μερικά υπέροχα τηλεσκόπια.

10. Natural Bridge International Dark Sky Park, Βιρτζίνια, ΗΠΑ

Μην νομίζετε ότι μόνο οι νυχτερινοί ουρανοί των δυτικών περιοχών των ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίζονται και να προστατεύονται. Η Βιρτζίνια διαθέτει τώρα τρία Διεθνή Πάρκα Dark Sky, τα περισσότερα από οποιαδήποτε πολιτεία ανατολικά του ποταμού Μισισιπή, με το τελευταίο να είναι το National Bridge State Park, ένα ασβεστολιθικό φαράγγι με δάση και λιβάδια.

11. Dead Horse Point Dark Sky Park, Γιούτα, ΗΠΑ

Μεταξύ των τεράστιων εθνικών πάρκων των Canyonlands και των Arches και τα δύο διάσημα για τον σκοτεινό ουρανό τους, το μικρό αλλά εντυπωσιακό κρατικό πάρκο Dead Horse Point συχνά παραβλέπεται.

Περίπου 6.000 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, ο νυχτερινός ουρανός του είναι υπερβολικά σκοτεινός και η θέα από την πλατφόρμα παρατήρησής που βρίσκεται του πάνω από ένα ποταμό στο Κολοράντο είναι ασυναγώνιστη.

12. Brecon Beacons International Dark Sky Reserve, Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο

Αναφέρετε σε κάποιον για τους σκοτεινούς ουρανούς σε οποιονδήποτε στη νότια Αγγλία ή τη Νότια Ουαλία και θα σκεφτούν αμέσως αυτό το διάσημο εθνικό πάρκο. Μια τεράστια περιοχή από κορυφές, ύπαιθρο και καταρράκτες. Υπάρχουν εκατοντάδες μέρη για κατασκήνωση, γλάστρες και σημεία για παρατήρηση αστεριών.

Όποιο και να διαλέξετε για την παρατήρηση των αστεριών σας ευχόμαστε καθαρούς ουρανούς και μάτια ανοιχτά.

Πηγή: travelestate.gr