Το Χάρτινο Σπίτι στις ΗΠΑ

Στις αρχές της δεκαετίας του '20, στη Μασαχουσέτη, ο μηχανολόγος μηχανικός Έλις Στένμαν συνέλαβε την ιδέα να χτίσει το εξοχικό της οικογένειας από χαρτί!

Το Χάρτινο Σπίτι στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται όπως κάθε άλλο σπίτι. Με σκελετό, πατώματα και ταβάνι. Ωστόσο οι ομοιότητές του με τις συνηθισμένες οικίες τελειώνουν κάπου εδώ…

Το κόκκινο εξοχικό σπιτάκι στο Ρόκπορτ της Μασαχουσέτης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιάζει κοιτάζοντάς το απέξω με μια καλύβα φτιαγμένη από ξύλο. Αλλά είπαμε, αυτό αφορά τον σκελετό, τα πατώματα και το ταβάνι. Γιατί, από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι από χαρτί!

Ο μηχανολόγος μηχανικός Έλις Στένμαν άρχισε να χτίζει μόνος του από χόμπι τη θερινή κατοικία της οικογένειάς του το 1922 και η ιδέα του να τη φτιάξει κάνοντας χρήση χαρτιού ήταν αν μη τι άλλο πρωτότυπη. Πάντως πιστεύεται ότι επέλεξε το συγκεκριμένο υλικό διότι θεωρούταν ιδανικό για μόνωση.

Για την κατασκευή των τοίχων χρειάστηκαν 215 στρώσεις από χαρτί εφημερίδας, οι οποίες ενώθηκαν μεταξύ τους σε πάνελ πάχους μίας ίντσας με μια χειροποίητη αυτοσχέδια κόλλα. Αυτή με τη σειρά της αποτελούταν από αλεύρι, νερό και φλούδες από μήλο!

Όμως και οι πόρτες όπως και όλη η επίπλωση εντός του σπιτιού είναι φτιαγμένες από εφημερίδες. Όπως ας πούμε οι κουρτίνες, το γραφείο και οι καρέκλες. Εξαιρούνται μόνο το πιάνο και το τζάκι, τα οποία είναι πραγματικά και λειτουργικά και απλώς έχουν καλυφθεί από χαρτί. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 εφημερίδες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Χάρτινου Σπιτιού!

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι το παλιό εκκρεμές ρολόι δαπέδου περιλαμβάνει 48 φύλλα εφημερίδας, ένα από καθεμία Πολιτεία, αφού την εποχή που ανεγέρθηκε το σπίτι δεν είχε ακόμη κυρωθεί η ένταξη της Αλάσκας (1959) και της Χαβάης (1959) στις ΗΠΑ!

Λεπτομέρεια που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι σε όλες τις εφημερίδες έχει περαστεί βερνίκι. Μάλιστα το περιστασιακό βερνίκωμα αποτελεί στην ουσία τη μοναδική μέθοδο συντήρησης του σπιτιού από χαρτί, το οποίο στέκει όρθιο εδώ κι έναν αιώνα.

Η οικογένεια Στένμαν κατοικούσε τα καλοκαίρια στον χώρο έως το 1930, αλλά συνήθιζε να υποδέχεται και να ξεναγεί ανθρώπους που η περιέργειά τους τούς οδηγούσε εκεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '40. Τότε ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο με ένα συμβολικό αντίτιμο 10 σεντς. Σήμερα η είσοδος στο Χάρτινο Σπίτι, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Έντνα Μποντουάν, μικρανιψιάς του Στένμαν, κοστίζει 1,5 δολάριο για τους ενήλικες και 1 δολάριο για τα παιδιά 6-14 ετών.